Teendők sebészeti beavatkozás esetén

Sokkal gyakrabban fordulhat elő sebészeti beavatkozás a kutyáknál, mintsem azt gondolná. Az élet korai szakaszában célszerűen megtörténik az ivartalanítás, de előfordulhat beavatkozás fogászati probléma, diszplázia és más betegségek miatt. 

Ezek mellett az élet apró balesetei is igényelhetnek sebészeti ellátást, például a lenyelt tárgyak eltávolítása a gyomorból.

Ha nem sürgős a műtét, akkor elő tudja készíteni az állatot az orvos útmutatása alapján, mely megközelítőleg az alábbiakból áll:

A műtét előtt 12 órával már ne etesse meg a kutyát és egy-két órával korábban már a vizet is vegye el előle. Ez azt jelenti, hogy jutalomfalatot sem kaphat!

Biztosítsa az állat nyugalmát: se rohangálás, se játék ne legyen a műtét után legalább egy napig, de általában tovább. Ez azt jelenti, hogy a család többi állatát távol kell tartani a betegtől, hogy ne szedjék le a kötést vagy varratot, illetve ne fertőzzék meg legyengült társukat. Többi kedvencünk továbbá esetleg idegessé válhat, ha az állatorvosi rendelő szagát és a gyengeséget megérzi a másik állaton.

Elképzelhető, hogy gallért kell a kutyára adni, hogy ne tudja nyalogatni a műtött területet. Ilyenkor kijár a kutyának az extra szeretet és figyelem!

Ajánlott cikkek