Séta a forró nyárban

A nyár legforróbb napjai következnek – ezt ígérik a meteorológusok. Ilyenkor nem csak a levegő, de bizony a járda is alaposan felmelegszik. Sőt, jóval melegebb lesz, mint a levegő hőmérséklete. Biztos sokan látták már, hogy a nagy hőségben, tűző napon az aszfalt elkezd megolvadni, lágy lesz a melegtől. Ilyenkor meztelen talppal a járdára lépni olyan érzés, mintha parázson sétálna az ember. Mit érezhet vajon a kutya?

A kutyalábak

Sokan kopaszra nyíratják kutyáikat a nagy melegre való hivatkozással, pedig a kutya szőre a legjobb hőszigetelő, amely a nyári melegben is ellátja feladatát.

Bár a legtöbb kutya lábát szőr borítja, kivéve néhány meztelenkutya fajtát, a talppárnáikon bizony nincs ilyen védelem. Pedig ezek a talppárnák komoly védelmet jelentenek az állat számára például a durva, egyenetlen talajon. Ám nem nyújtanak védelmet a talaj forrósága ellen.

A kutyák mindegyik lábán hat talppárna van, ezek mindegyike vastag bőrből, zsírból és kötőszövetből áll.

kutya talppárna

De nézzük kicsit részletesebben ezeket a talppárnákat.

A kutya négy ujján levő talppárnák közvetlenül a mancs végén találhatók. Ezek színe teljesen eltérő lehet fajtánként és kutyánként, a teljesen fehértől a rózsaszínen át egészen a feketéig sok szín, sőt, akár ezek kombináció is fellelhetők. Annak ellenére, hogy a talppárnák felülete kemény bőrre hajaz, igazából nem bőr, hanem úgynevezett epidermis fedi őket. Ez egy külső felületi bőrtípus, ilyen borítja a mi talpunkat is. Az epidermisben található zsír az, ami hőszigetelő hatásával segíti a kutyát abban, hogy a mancsa ellenálljon a hidegnek, jégnek, hónak. Emellett van a talppárnáknak még egy fontos funkciója, mégpedig az, hogy segítenek szabályozni a kutya vízháztartását, valamint megvédi őket a bacilusokkal és fertőzésekkel szemben is.

Ha tovább haladunk felfelé, látható a mancs közepén egy nagyobb, szív alakú talppárna, pontosan az ujjakon levő talppárnák alatt. Ezen talppárnák legjelentősebb szerepe, hogy tompítják az aktuálisan éppen terhet viselő lábakon a mozgásból adódó súlyt.

Picivel feljebb, a lábszáron kicsit magasabban van még egy kicsike talppárna, mely abban segíti az ebet, hogy a nagy sebességű mozgásból könnyen megálljon, ugyanis ilyenkor nagyobb tapadást biztosít, vsalamint segíti az állatot, amikor magasabb helyről lefele mozog.

Látható tehát, hogy a mancsok igen fontos szereppel bírnak a kutya életében, így nem mellékes azok védelme az időjárás viszontagságai ellen.

kutya a füvön ül gazda lába előtt

A mancsok és a hőmérséklet

Tény, hogy az aszfaltozott járdák felmelegedése a leginkább aggasztó, de nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen kemény felületű utat járdának tekinthetünk. Bizony, a beton, a térkő, a kavics, de még a homok is fel tud melegedni annyira, hogy az kellemetlen, sőt, fájdalmas legyen a kutya számára.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a levegő hőmérséklete nem azonos a talaj hőmérsékletével, hanem jóval melegebb.

Ez pedig azt jelenti, hogy ahogy nő a levegő hőmérséklete, úgy forrósodik fel egyre jobban a talaj, mígnem már elviselhetetlen lesz a mancsok számára.

De nézzük ezt részletesebben.

25 °C külső hőmérsékletnél a járda 51-52 °C

30 °C külső hőmérsékletnél a járda 58°C

31 °C külső hőmérsékletnél a járda 61 °C hőmérsékletre melegszik fel.

Látható tehát, hogy a járda hőmérséklete akár 20 – 30 fokkal is melegebb lehet, mint a levegő. Ki lehet számolni, mit jelent ez a ránk váró, 40 °C körüli hőségben.

Ég a talpunk alatt a talaj

Persze, tudjuk, a régi szólás nem erre az esetre vonatkozik, de valljuk be, találó. A nyári kánikulában bizony sokszor érezzük úgy, hogy ég a talpunk alatt a talaj.

Nem érzi másként a kutya sem, sőt! Hiszen ő nem kényelmes cipőben sétál, mely védi a talpát, így pedig a forró, 50 fokos járdán elég egyetlen perc, hogy égési sérüléseket szerezzen. Ez pedig még nem is kánikula, hiszen a külső hőmérséklet alig éri el a kellemes 25 fokot.

kutyák kővel és fűvel körülvett fa mellett ürítenek

Alternatívák a sétára

A kutyának szüksége van a sétára, egyrészt ürítenie kell, másrészt a testmozgás elengedhetetlenül szükséges az általános egészségének fenntartásához. Persze a testmozgás, a futkározás, sport, edzések ilyenkor célszerűen a hajnali vagy esti órákban zajlanak, amikor nem olyan megterhelő a szervezet számára a meleg. Emellett el lehet vinni a kutyát parkba, tóhoz, erdei sétára, tehát olyan helyekre, ahol a füves, földes talaj miatt kellemes számára a séta, a futás, a játék, a mozgás. Ám üríteni nem csak hűvösben kell a kutyának.

Ha van rá lehetőség, akkor a napközbeni sétát mindenképpen füvön vagy földes talajon kell megoldani, ugyanis ezek a felületek nem melegszenek fel olyan mértékben.

De mit tehetnek a városi lakók, akik a kapun kilépve máris a forró aszfalton találják magukat, és hosszú utcákon át akár még árnyék sincs, nem hogy fű vagy föld?

Nos, számukra nincs más megoldás, mint elgondolkodni egy kutyacipő vagy kutyazokni vásárlásán. Lehet, hogy nevetségesnek, viccesnek tűnik egy cipővel vagy zoknival a lábain sétáló kutya, de higgyék el, igen hatékony megoldás. Az egészég és a biztonság pedig sokkal fontosabb, mint hogy mit gondolnak rólunk az emberek, vagy mi mi tartunk nevetségesnek. Ráadásul akkora a kínálat méret, fazon, anyag és szín tekintetében, hogy könnyű kiválasztani a leginkább megfelelőt, legkevésbé feltűnőt.

Persze ha a kutya korábban még sosem viselt sem zoknit, sem cipőt a lábán, akkor hagyni kell neki időt, hogy megszokja. Az első alkalommal, amikor a lakásban ráadja a lábára, a legtöbb kutya idegenkedve nézi, szagolgatja, rágcsálja, lábait furán-viccesen emelgeti, és tán meg is próbál megszabadulni tőle. Próbálja meg elterelni a figyelmét játékkal, jutalomfalattal és dicsérje meg, ha ügyesen tesz benne pár lépést. Csak akkor induljanak sétára, ha már magabiztosan, még ha nem is boldogan hordja a cipellőt. Előbb-utóbb a kutya is rájön, hogy még mindig inkább a fura cipő, mint a forró aszfalt.

mozgássérült hölgy sétáltatja cipős kutyáját nyáron

A másik lehetséges megoldás a mancsviasz. Ezt a séta előtt kell felkenni a kutya talpára. Az anyag ott másodpercek megszáradva védőréteget képez. Ezt a viaszt típustól függően naponta vagy heti pár alkalommal kell felkenni, és jó hír, hogy egyáltalán nem mérgező, ha a kutya esetleg megnyalja a lábát.

Ám még ezekkel az óvintézkedésekkel együtt is ajánlott a napközbeni egészségügyi sétákat igen rövidre fogni, és csak a szükséges ürítés idejére korlátozni, míg a hosszabb sétákat a hűvösebb órákra időzíteni.

Lehet, hogy ez a napirend átszervezését igényli, de higgyék el, a kutya biztonsága és egészsége megér ennyit. Ha bizonytalan, merjenek-e nekiindulni, akkor egy lézeres hőmérvől gyorsan és egyszerűen meg tudja mérni akár a talaj hőmérsékletét is, vagy egy egyszerű próbával eldöntheti a kérdést. Amennyiben tenyerét a talajra helyezi, és nem tudja ott tartani 10 másodpercnél tovább, akkor bizony az túl forró a kutyalábak számára is.

Ajánlott cikkek