Nagy melegben, kényelemben

Bár a hosszú, téli hónapok után sokan már alig várják a nyarat, a meleget, a napsütést, azért azt is tudjuk, hogy a meleg nem csak sok kényelmetlenséget, de veszélyeket is rejt magában, mind az emberek, mind házi kedvenceink számára. Nem csak az emelkedő, gyakran hirtelen megugró hőmérséklettel kell megküzdenie a szervezetnek, melyet sokszor kísér magas páratartalom, de sokszor akár a heves, nyári viharokkal, esőzésekkel is.

Mégis, szeretjük a nyarat, a napsütés feltölt, és ilyenkor az emberek valahogy boldogabbnak tűnnek. Feltéve, hogy biztonságban tudják magukat és állataikat is.

Állatok az autóban

Nem lehet elégszer ismételni, hogy nem csak a gyermekeket, de a kutyát és a cicát sem szabad az autóban hagyni, még akár egyetlen percre sem. Akkor sem, ha jár a motor és megy a légkondicionáló berendezés!

kutya és gazda az autóban

Egy kánikulai napon az autó belső hőmérséklete pillanatok alatt elviselhetetlen, izzó forrósággá fokozódik. De kánikula sem kell ehhez, mert egy húszfokos kinti hőmérséklet mellett is negyven fokra izzik az autó belseje, alig fél óra után. Ha pedig kinn 35 fok van és tűző nap, elég tíz perc a közel ötven fokos belső hőmérséklethez.

Az autóba zárt állat nagyon rövid idő alatt akár visszafordíthatatlan szervi károsodásokat szenved, de sok esetben ez a „kaland” végzetes a számára.

Figyeljen a páratartalomra

Nem csak a hőmérséklet, de a páratartalom is befolyásolja nyári közérzetünket. Sem a túl magas, sem pedig a túl alacsony páratartalom nem kellemes a szervezet számára. Egy egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40-60 százalékos relatív páratartalmú levegő. Amennyiben ennél magasabb, az torzítja hőérzetünket, mégpedig azáltal, hogy módosítja az izzadásnak - mely testünk egyik alapvető hűtő folyamata - hatékonyságát. Nincs ez másként állataink esetében sem, ráadásul ők nem tudnak izzadni, verejtékezni, sokkal másabb és korlátozottabb lehetőségei vannak a hőleadásra.

Magas páratartalom esetén az ember verejtéke nem, vagy csak lassan párolog, így a levegőt fülledtnek érezzük. Ilyenkor a kutyák is erőteljesebben lihegnek, mégsem tudnak elegendő hőt leadni, testhőmérsékletük akár veszélyesen magas szintre is emelkedhet. Érdemes megmérni az állat testhőmérsékletét, így időben tud megfelelő lépéseket tenni a hőguta ellen.

Mozogni? De mennyit?

Tűző napon, kánikulában sportolni nem túl jó dolog. A kutyának sem. Érdemes a kutyaiskolai képzéseket, edzéseket, egyéb sporttevékenységeket a hőmérséklethez és a páratartalomhoz igazítani, és nagyon meleg időben a kora reggeli vagy a késő esti órákra korlátozni. Különösen fontos ez világos, vagy fehér szőrű állatoknál, valamint azoknál a kutyáknál, melyek arcorri része rövidebb (pl. bulldogok, mopsz), hiszen számukra eleve nehezítettebb a légzés.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy bár mi a cipőben nem érezzük, az aszfalt nagyon fel tud forrósodni. Sokszor ámulva nézzük, hogyan olvadozik a nagy hőségben, ugye? A kutyák pedig ezen járnak, amikor sétálni viszi őket a gazdi. Érdemes megfontolni, hogy ha napközben le kell vinni az ebet, akkor az árnyékos oldalon igyekezve hogyan lehet gyorsan eljutni valamilyen füves részig. Ha ez nem megoldható, bizony nem árt zoknit húzni az állat lábára, nehogy égési sebeket okozzon a forró aszfalt.

Ha csak gyors ürítésre futnak le, akkor nem olyan lényeges, de már egy kicsivel hosszabb séta esetén is legyen egy palack víz is kéznél, amiből bármikor meg lehet itatni a kutyát, ha úgy látja, nagyon melege van.

kutya a fűben fekszik,. mögötte árnyék

Ventilátor a kutyának?

Nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet. A háziállatok ugyanis teljesen másképp reagálnak a hőre, mint az emberek. A kutyák elsősorban a lábukon, a talppárnákon izzadnak, és lihegés által hűtik magukat. A ventilátorok tehát nem képesek olyan hatékonyan hűteni a kutyák testét, mint az emberekét, ellenben a túl erősen fújó szerkezet akár a szemek gyulladását is okozhatja náluk.

Árnyék és víz

Gondoljon csak arra, hogy a mi számunkra is az árnyék és a víz ad enyhülést a nagy melegben. Miért lenne ez másként a kutyák esetében? Bármikor, amikor a kutya a kertben, udvaron van, bizonyosodjon meg arról, hogy van árnyékos hely, ahová be tud húzódni, ha szükségét érzi. A legjobb a fák árnyéka, vagy az olyan ponyvák, melyek nem akadályozzák a levegő szabad áramlását. A kutyaház hiába árnyékos benn, ilyenkor nem éppen kellemes a kutyának. Ha nincs kellemes, árnyékos terület a kertben, hívja be a lakásba.

Emellett nagyon fontos, hogy mindig az állat rendelkezésére álljon friss, hideg víz.

Persze a melegben pillanatok alatt langyossá válik az ivóvíz is, ezt nehéz kivédeni, ha a gazdának el kell mennie dolgozni. Jó ötlet lehet olyan jégakkus kutyatálat vásárolni, mely hosszabb ideig hidegen tartja a vizet, vagy pár jégkockát tenni a tálkába.

Hűtés kívül és belül

Házilag is készíthető árnyékoló az eb számára, ráadásul olcsón kivitelezhető megoldásokkal is a kedvére tehet. A víz pedig az az alap, amit soha nem szabad elfelejteni. A hőguta, a test túlmelegedése nem éppen kellemes állapot, meg kell tehát tenni mindent ennek elkerülésére. Akár egy kellemes hűtőmellény, hűtőkendő vagy matrac is jó szolgálatot tehet, különösen, ha idős vagy beteg az eb. Finom, jeges nasikkal, jutalomfalatokkal pedig bármikor kutyája kedvére tehet a meleg napokon. Ha módjuk van rá, és az eb kedveli a pancsolást, menjenek kutyabarát strandra, és ússzanak egy jót, hogy lehűtsék testüket.

kutya a kerti locsoló körül ugrál

A hőguta

Az extrém magas hőmérséklet bizony hőgutát okozhat. A hőguta tünete lehet az erős lihegés, homályos szemek, gyors szívverés, légzési nehézség, túlzott szomjúság, levertség, láz, szédülés, koordinációs zavarok, erőteljes nyáladzás, hányás, sötét vörös vagy lila nyelv, görcsroham és az eszméletvesztés.

A nagyon idős, nagyon fiatal, túlsúlyos kutyákat, valamint azokat, amelyek életéből hiányzik a rendszeres, hosszan tartó testmozgás, esetleg szív- vagy légzőszervi betegségekel küzdenek, sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve a hőguta veszélyének. Ugyanígy egyes fajták, például a boxer, a mopsz, a shih-tzu, valamint a többi rövidorrú fajta, szintén komoly felügyeletet és fokozott óvintézkedéseket igényelnek. Számukra már maga a légzés is nehezebb a nagy melegben.

A hőguta kezelése

Az első és legfontosabb teendő hőguta gyanúja esetén, ha a kutyát mielőbb hűvös helyre viszi. Tegyen a feje alá és köré, a nyakához és a mellkasához hideg vízzel átitatott törülközőt, vagy jéggel töltött zsákot, párnahuzatot, vagy folyasson rá hideg vizet a kádban. Csak kis mennyiségeket itasson vele egyszerre, természetesen hideg vizet, vagy engedje, hogy jégkockát nyalogasson. Amint lehetséges, induljanak az állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n