Osteoarthritis: A betegség kezelése

Az a nap, amikor az ember kedvencénél osteoarthritist diagnosztizálnak, nem a legszebb az életben. Azonban ha betartja az előírt kezelést, könnyen uralni tudja a helyzetet és könnyebbé tenni kedvence életét.  A legjobb megoldás a vegyes kezelések alkalmazása.

Logikusan ez nem egyetlen módszer követése, hanem kombinált terápia alkalmazása a fájdalom megelőzésére és a mozgás megkönnyítésére. A kezelések alapja a nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása, melyek alkalmazásával elérhető, hogy a kutya mozgása teljes mértékben fájdalommentes legyen. Mivel ezeknek vannak mellékhatásaik is, szükségesek az egyéb kezelések, melyek segítségével csökkenthető a szükséges gyógyszerelek adagolása és a mellékhatások előfordulása is.

További, gyakran ajánlott kezelések:

  • Glukozamin és chondiotrin: Vizsgálatokkal bizonyították, hogy e két szer kombinált alkalmazása közepes és súlyos osteoarthritis esetén is csökkenti a tüneteket. Már kapható ilyen összetételű készítmények kutyák számára is, a tulajdonosok szerint ezek biztonságosak és hatásosak. Ilyen készítmény a SYNOQUIN is, amely minden olyan összetevőt tartalmaz, mely segíti az ízületek egészségét.
  • Akupunktúra: Sok gazda állítása szerint kutyája sokkal jobban érzi magát az akupunktúrás kezelés után. Ez a kezelés ártani nem árthat, tehát egy próbát mindenképp megér. Az akupunktúra végzésére jogosult orvost érdemes megkérdezni, milyen kiegészítő gyógyszeres kezelést ajánl az akupunktúra mellé.
  • A halolajban található esszenciális zsírsavak természetes gyulladáscsökkentők. Testsúly kilogrammonként akár napi 6-100 mg halolaj is adható a kutyának. Mellékhatásként lágy széklet és halszagú lehelet előfordulhat.
  • Nem szabad alábecsülni a fogyás hatását az ízületi fájdalmak esetében. Megfigyelheti, hogy ha mérsékelt diétára fogja a kutyát, kicsivel kevesebbet tesz a tálkájába, egy idő után sokkal kevesebbet fog sántikálni és könnyedebb lesz a mozgása.
  • Az olyan fizioterápiás gyakorlatok, mint a könnyed séta, úszás, masszázs és nyújtás az ízületek mozgását szabadabbá teszi és lassítja a betegség folyamatát. Egyes gazdák szerint, ha a fogyást fizioterápiás gyakorlatokkal kombinálják, akkor egy idő után csökkenthető vagy akár el is hagyható a gyógyszerek alkalmazása.
  • A tudomány fejlődésével egyre újabb kezelési lehetőségek törnek utat akár az osteoarthritis esetében is. Egyes testtájak lézeres kezelésével a kutya kényelemérzete javul.  Használható az őssejt-terápia is, amikor is zsírsejteket gyűjtenek be a kutyától és igyekeznek azokból az őssejteket izolálni. Ezeket aztán visszajuttatják a szervezetbe, pontosan az arthritises ízületekbe, ahol a sejtek közé keveredve „kijavítják” a sérült ízületeket. A kezelés nagyon drága, az eredmények pedig változóak.

Nincs jó vagy rossz kezelés. Minden kutya más, minden gazda más kezelést helyez előtérbe és mások az anyagi lehetőségei is. Az állatorvos segít a lehetőségek megismerésében és a döntés meghozatalában.

Ajánlott cikkek