Óriás termetű kutyafajták

Nehéz pontosan meghatározni, mit is nevezünk óriás kutyafajtának. Talán a legpontosabb definíció az, hogy ebbe a katgóriába tartoznak az átlagosnál nagyobb termetű ebek., mint például a masztiffok vagy a német dog. 45-50 kilogrammos testúly felett általában már óriás kutyáról beszélhetünk.

A legtöbb hatalmas termetű, akár félelmetesnek is látszó kutya valójában egy szeld óriás.

De milyen pro és kontra érvek szólnak ezen fajták mellett?

Nos, mint minden más fajta, úgy az óriás termetűek mellett is szólnak érvek és ellenérvek. Azt is tudjuk, hogy nem minden fajta való minden embernek, egy kutya megvásárlása vagy befogadása előtt alapos kutatást kell végezni, az adott eb vajon illik-e az adott ember, család életsítlusába, életvitelébe, karakteréhez.

Az óriás fajták legtöbbje igencsak kedves, szeretetteli, ragaszkodó és hűséges kutya. Pozitívum még, hogy általában nem túl magas az energiaszintjük, azaz nem igényelnek extrém mennyiségű mozgást. Ráadásul egészen könnyen taníthatók és nevelhetők is.

nápolyi masztiff portré

A mérleg esetlegesen negatív oldalára kerül, hogy relatív magas költségekkel kell számolni az etetés, a felszerelések és az állatorvosi oldalon. Egyes fajták erősen nyáladzanak, ezért a gazdi úgynevezett nyálkendőt hord magánál, hogy rendszeresen törölgesse a kutya ajkait. Ezen túl sok hatalmas testű eb hajlamos ortopédiai betegségekre, és talán nem mellékes az sem, hogy ezek a fajták rövidebb ideig élnek, mint kistestű társaik. Erről itt írtunk.

Az óriás ebek gondozása

Egy hatalmas 50, 70 vagy akár 90 kilós kutyának bizony sok helyre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a lakásban, házban is kell legyen elég hely, ahol  képes úgy megmozdulni az állat, hogy nem ver le semmit. Sőt, el kell férnie az extra méretű kutyaágynak is.

Tehát azt bátran kijelenthetjük, hogy a kis garzonok, a lakótelepi panelek nem alkalmasak egy óriás kutya tartására.

Amikor ezek a kutyák még fiatalok, és nevelésük, tanításuk nem teljes, megeshet, hogy problémát jelent a méret. A kutya még nincs tisztában sem termetével, sem erejével, előfordul, hogy ügyetlen, esetlen, és bizony akaratlanul is felborítja a bútorokat, nekimegy valaminek, vagy akár a gazdit dönti le a lábáról. Persze ahogy érik és tanul a kutya, megtanulja, hol vannak a határok, de erre általában 2-4 éves koráig várni kell, és bizony, sokat tanulni együtt.

A megfelelő tanítás és szocializáció elengedhetetlen a nagytestű kutyák számára. Ha a gazda nem képes irányítani az ebet, az akaratlanul is sérülést, balesetet okozhat. Az óriás kutyáknak meg kell tanulniuk laza pórázon sétálni, tudniuk kell az alapvető engedelmességi parancsokat, valamint azt, hogy hogyan viselkedjenek nyugodtan emberek és más kutyák közelében.

német dog

Fontos, hogy ezek a kutyák speciális, óriás fajták számára ajánlott tápot kapjanak, mert ezek az eledelek segítik az egészséges növekedést és fejlődést. Nem szabad őket túletetni. Bár az elhízás minden fajta esetében komoly egészségügyi problémákat okozhat, de egy óriás test esetében a lerakódott plusz súly igen gyorsan vezet ortopédiai betegségekhez.

A rendszeres állatorvosi vizsgálat ezen fajták esetében kiemelten fontos. Mivel átlagosan rövidebb ideig élnek, így hamarabb elérik az öregkort, de kölyökkori fejlődésük is lassabb. Érdemes az állatorvossal rendszeresen kozultálni, melyik életszakaszban mivel tudja leginkább támogatni kedvence egészségét.

Ajánlott cikkek