Miért élnek tovább a kis kutyák, mint a nagyok?

Miért élnek tovább a kis kutyák, mint a nagyok?

Amikor egy-egy kutya várható élettartama szóba kerül, bizony számít a méret. Általánosságban elmondható, hogy a kistestű kutyák tovább élnek, mint nagy vagy óriás társaik.

Pedig ha körbenézünk az állatvilágban, ennek általában az ellenkezőjét tapasztaljuk, hiszen a nagy méretű emlős állatok, mint az elefántok vagy akár a bálnák, jóval tovább élnek, mint mondjuk az egerek. Akkor mégis mi lehet az oka annak, hogy a kutyák esetében éppen az apróságok hosszabb életűek?

Nos, maga a jelenség zavarba ejtő a szakemberek és a kutatók számára is, ezért hosszú évek óta vizsgálják, mi lehet az ok, ennek érdekében nagyon sok elméletet górcső alá vettek. Ezek a vizsgálatok nem csak kedvenceink egészsége érdekében fontosak, de a kutatók remélik, hogy általuk képet kapnak az emberi öregedés folyamatáról is, különös tekintettel arra, hogy az öregedő kutyák számos olyan betegséggel küzdhetnek, amelyekkel idős embetársaink is (ízületi gyulladások, cukorbetegség, daganatok, stb.)

bergamasco fekszik

Emberévek, kutyaévek

A kutyák és az emberek nagyon eltérő ütemben öregszenek. Amikor a kutyák elérik az egyéves kort, az állatorvosok becslése szerint ez nagyjából a 15 éves kamaszkornak felel megemberi években mérve, míg a második év egy kutya életében további 9 évnek. Ezt követően a kutyák öregedési folyamata méretüktől függően változik.

A méret a lényeg

Bár, ahogy fentebb is írtuk, a nagyobb testű emlős állatok tovább élnek, az adott fajon belüli kisebb méret lassabb öregedéssel és hosszabb élettartammal is jár. Azaz egy hatalmas elefánt esélyesen rövidebb életű lesz, mint kisebb méretű fajtársa. A canis familiaris, azaz a háziasított kutya esetében a fajon belül óriási méretbeli eltérések vannak, gondoljunk csak arra, hogy a csivava és a hatalmas ír farkas között még hány és hány méret létezik.

Cornelia Kraus, a németországi Göttingeni Egyetem evolúciós biológusa volt a vezető kutatója egy 74 fajtát és több mint 56 000 kutyát vizsgáló nagy tanulmánynak, amelyet észak-amerikai állatorvosi oktatókórházakban végeztek. Ennek során megállapították, hogy a nagytestű kutyák felgyorsult ütemben öregszenek, sőt, a tanulmány szerint a nagytestű ebek sokkal gyakrabban halnak meg daganatos betegség következtében. De vajon miért?

Erre több elmélet is létezik. Az egyik lehetőség, hogy a nagytestű fajták gyorsabban nőnek, így nagyobb eséllyel fordul elő rendellenes sejtnövekedés, mint a kistestű kutyák esetében. A másik teória szerint mivel gyorsabban öregszenek, az életkorral összefüggésben jelentkező betegségek is hamarabb jelentkeznek náluk.

A Washingtoni Egyetem kutatója, Dr. Silvan Urfer nagyszabású tanulmányt végzett, melynek során 169.000 olyan kutyáról gyűjtött adatokat, melyek egy hároméves periódus alatt amerikai állatorvosi klinikákon haltak meg, vagy kerültek elaltatásra. Az eredmények elemzésekor összefüggést talált a kutyák fajtája és halálozási életkora között. Megállapította például, hogy a pireneusi masztiff a maga átlagosan 11,55 évével tovább él, mint a német dog (9,63 év).

A dr. Urfer tanulmánya szerint a kistestű kutyák átlagos élettartama 14,95 év, a közepes méretű kutyák átlagosan 13,86 évig, a nagytestűek pedig 13,38 évig élnek. A várható élettartam meghatározásánál minden esetben az állat mérete volt mérvadó és nem az, hogy fajtatiszta-e vagy sem.

yorkshire terrier portré

A tenyésztés

A kutatók vizsgálták még a szaporodási faktort is, de nem találtak szignifikáns eltérést a fajtatiszta és a keverék kutyák élettartama között. Ugyanakkor megállapították, hogy a nagyobb effektív populációmérettel és/vagy alacsonyabb beltenyésztési együtthatóval rendelkező fajták átlagos túlélési ideje 3-6 hónappal hosszabb volt, mint a kisebb effektív populációmérettel vagy magasabb beltenyésztési együtthatóval rendelkező fajták esetében. Mindez azt jelzi, hogy a genetikai diverzitás ezen mértékei befolyásolhatják a fajta élettartamát.

A fogak egészsége

Egy, a Journal of the American Animal Hospital Association-ben megjelent cikkben Dr. Urfer megjegyezte, hogy két, minden egyéb tényezőben megegyező kutyát összehasonlítva megállapítható, hogy annak a kutyának, melynek éves rendszerességgel tisztítják a fogait, 20 százalékkal magasabb a várható élettartama. Véleménye szerint közvetlen összefüggés lehet a jó szájüregi ​​egészség és a jó általános egészség között, de az is előfordulhat, hogy azok a kutyatulajdonosok, akik megfelelően ápolják kutyájuk fogait, nagyobb valószínűséggel fordítanak figyelmet kedvencük betegségmegelőzésére, ez pedig hozzájárul a hosszú élettartamhoz.

A súly

A WALTHAM Centre for Pet Nutrition és a Liverpooli Egyetem új kutatása szerint a túlsúlyos és elhízott kutyák nagyobb valószínűséggel élnek rövidebb életet, mint ideális súlyban levő társaik.

A tanulmány társszerzője és a Liverpooli Egyetem kisállatgyógyászati ​​professzora, Alex German elmondta: „A gazdák gyakran nincsenek tudatában annak, hogy kutyájuk túlsúlyos, és sokan nem is ismerik fel, milyen hatással lehet mindez az egészségre. Amit nem tudnak, az az, hogy ha szeretett kedvencük elhízott, akkor nagyobb valószínűséggel szenved más problémáktól is, például ízületi betegségektől, légzési problémáktól és bizonyos típusú dagantos betegségektől, valamint mindezekkel összefüggésben rosszabb életminőségtől. Ezek az egészségügyi problémák jelentősen befolyásolhatják az élettartamukat.”

Egy tanulmány, amely 12 fajtára összpontosított, azt találta, hogy a legkisebb kutyáknál, például a yorkshire terriereknél az extra súlynak még nagyobb hatása volt az élettartamra (túlsúly: 13,7 év, normál súly: 16,2 év), mint a nagyobb méretű fajtáknál.

amerikai cocker spániel

Kognitív fejlődés

Egy másik tanulmány nagyon érdekes kérdést tett fel a kutyák kognitív fejlődéséről. Mivel a nagytestű kutyák gyorsabban fejlődnek és gyorsabban öregszenek, mint a kistestűek, vajon gyorsabb a kognitív fejlődésük is? A kutatók 66 fajtából származó, több mint 4000 kutya kognitív fejlődését és öregedését mérték, kilenc memória- és döntéshozatali feladat segítségével. Azt találták, hogy minden fajta, mérettől vagy élettartamtól függetlenül, hajlamos azonos sebességgel haladni a kognitív öregedésben, függetlenül a kutya méretétől.

A kutatások folytatódnak

Mindaz, amit tudunk a kutyák öregedéséről, még csak a jéghegy csúcsa. A kutatások tovább folynak, a cél a kutyák öregedésének biológiai és környezeti meghatározóinak feltárása. Ennek érdekében a University of Washington és a Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences közel 30 ezer kutya és gazdái bevonásával több mint tíz éven át figyelik a kutyák egészségi állapotát és öregedési folyamatát, hogy megértsék, hogyan befolyásolják a gének, az életmód és a környezet az öregedést. Ebben húsz kutatóintézet és állatorvosi oktatókórház tudósai és kutató állatorvosai vesznek részt.

A projekt weboldala szerint ezt az információt arra használják fel, hogy olyan betekintést nyerjenek, amely növeli a lehetőségeket az életkorral összefüggő betegségek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére, ezáltal segítve a kutyákat, de tágabb értelemben a humán orvoslást is.

nápolyi masztiff portré

Mit tehet a gazda?

Az állatorvostudomány fejlődésének és a megelőzés lehetőségeinek köszönhetően a kutyák várható élettartama növekszik. De mit tehet még ezen túl a gazdi, hogy minél tovább élhessen kedvence?

  • Egészséges, jó minőségű tápot etet
  • Szeretettel és gondoskodással veszi körbe.
  • Megóvja a balesetektől, ennek érdekében gondot fordít nevelésére és képzésére is.
  • Gondot fordít az élősködők elleni védekezésre, beleértve a féreg, bolha- és szívféreg elleni kezeléseket.
  • Gondoskodik kedvence szájüregi higiéniájáról.
  • Rendszeresen elviszi az éves állatorvosi ellenőrzésekre és oltásokra.
  • A fajtának és az eb életkorának megfelelő szellemi és fizikai aktivitást biztosít a számára
  • Segíti kedvence egészséges, idális testsúlyának megőrzését.

Ajánlott cikkek