Művégtag kutyáknak

Az állatorvoslás tudománya hihetetlen gyorsasággal fejlődik. A kutyák sokkal tovább élnek, mint régebben, és az orvostudomány segítségével képesek korábban végzetes betegségeket is túlélni. Mindebben nagy szerepe van a kutatóknak és az állandóan fejlődő iparnak is.

Van azonban egy probléma, ami ellen gyógyszerekkel küzdeni lehetetlen – a traumás sérülések. Ha a kutyát elüti egy autó, vagy sérülést szenved a háztartásban, leesik, bizony előfordulhat, hogy életét csak egy vagy több végtagja eltávolítása árán lehet megmenteni. Ám a helyzet ma már nem reménytelen.

A kutyáknak nincs fogalmuk arról, mit jelent a fogyatékosság, egyszerűen csak megélik a helyzetet. Vannak olyan állatorvosok és kutatók, akiknek az a célja, hogy az amputáción átesett kutyák életét minél teljesebbé tegyék. Ahhoz, hogy egy kutya megfelelően tudjon mozogni, mind a négy végtagjának épnek kell lennie és megfelelően működnie. Ez a helyzet azonban végtag amputáció után nem áll. Az amputáció elég gyakori sebészeti beavatkozás a kutyáknál, a leggyakoribb ok az elvégzésre pedig traumás sérülés. Persze vannak egyéb rendellenességek is, melyek a beavatkozást indokolják.

Sok esetben a kutya egészen jól tud közlekedni három lábon is, bár nagyobb méretű és tömegű fajtáknál a mobilitás nehézségekbe ütközhet, amikor is csak művégtag tudja megoldani a problémát. A végtagpótlás olyan lehetséges alternatíva, mely akkor alkalmazható, amikor a végtag egy része menthető.

Vannak kutyák, melyek bénulás következtében nem tudják használni végtagjaikat. A végtagok részleges bénulása komoly problémákat okozhat a séta során, hiszen ha a láb nem működik megfelelően, az állat nem érzi azt, akkor könnyen sérülést okozhat saját magának. Ilyen esetben egy merev szerkezet segítheti a mozgást, segítve a bénult végtagot anélkül, hogy az ízületeket terhelné.

A lehetőségeket meghatározza, hogy milyen fokú a bénulás, mely végtagot vagy végtagokat érinti. A jó szerkezet a bénult végtagot megtámasztja, megfelelő pozícióban tartja, az épeket pedig hagyja szabadon mozogni. A pótlásokat és járószerkezeteket készítő szakemberek szorosan együttműködnek a sebészeti beavatkozást végző állatorvossal és mindig a kutya állapotára szabottan készítik el a segédeszközt. A végtagpótlás lehetséges alternatíva, de igen költséges eljárás, sok esetben a csont kiveti magából az idegen anyagot. A gyulladt csont és a fertőzések kezelése nem könnyű, ráadásul fájdalmas a kutya számára ez az állapot. A protézis vagy járószerkezet nem csak gazdaságosabb, de biztonságosabb megoldás is.

Protézis esetében a megmaradt végtagcsonkról lenyomatot vesznek, ehhez igazítják a művégtagot. Elkészítésének feltétele, hogy a megmaradt végtagrész egészséges legyen, mozgása pedig megfelelő. A többi végtaghoz igazodóan, méretre alakítva készítik el a művégtagok, melynek felhelyezését, rögzítését és ápolását a gazdának megtanítják. Tudni kell, hogy egy protézissel pótolt végtag sosem fog úgy működni, mint egy ép láb, a kutya mindig kicsit görnyedten fog járni, de tény, hogy a mozgás szabadabb lesz, a séta önfeledtebb, és sokkal kevésbé megterhelő az ép végtagok izmai és ízületei számára, hiszen a súly ismét eloszlik.

Az ápolás elsajátítása nagyon fontos, ugyanis a kutyák nem tudják elmondani problémáikat a gazdának.

A leggyakoribb gond, hogy a bőr a dörzsölődés miatt kivörösödik, esetleg kisebesedik. Ha ezt nem kezelik azonnal, akkor a terület begyulladhat, akár fekélyesedés is kialakulhat. Épp ezért ügyelni kell a megfelelő felhelyezésre és a terület tisztán tartására. Azzal is számolni kell, hogy a pótlásokat időszakosan cserélni kell. Ezek az eszközök megoldást jelenthetnek olyan esetben is, amikor a műtéti végtagpótlás elvégzéséhez az állat még gyenge, esetleg túl öreg vagy egészségi állapota nem engedi a nagyobb beavatkozás elvégzését.

Ajánlott cikkek