Minél előbb, annál jobb

Az ivartalanítás állandó téma a kutyások között. Az állatvédő szervezetek szerint az ivartalanítás az egyetlen megoldás a szaporodás kontrollálására, ugyanakkor a tenyésztők esetenként éppen ellenkezőleg gondolkodnak. Ráadásul mítoszok és legendák sora kíséri az ivartalanítás témakörét.

Sok kérdés felmerül a gazdákban, amikor az ivartalanítás kerül szóba. Milyen lesz az ivartalanított állat további élete? Mennyiben befolyásolja életvitelét, életminőségét? Épp ezért összeszedtünk pár fontosabb tudnivalót úgy a műtéttel kapcsolatban, mint az utógondozást illetően.

Az ivartalanítást sokan egyszerű beavatkozásként kezelik, nem szentelnek neki több figyelmet, mint egy oltásnak vagy egyszerű egészségügyi ellenőrzésnek. Sok kutyatulajdonos örül, hogy az ivarzás körüli problémák „le vannak tudva” ezzel a megoldással, míg mások tele vannak aggodalmakkal, még akkor is, ha tudják, nem csak szükséges, de jó megoldás is. Az erkölcsi és morális kérdések csak akkor kapnak magyarázatot az ember számára, ha megérti, hogyan is zajlik egy ilyen beavatkozás.

kutya vizsgálóasztalon, infúzióval a lábában

Nos, akkor hogyan is van ez?

A feltételek és a legjobb időpont kiválasztása

  • szukáknál: ovariohysterectomia, azaz egyik vagy mindkét petefészek és a méh eltávolítása
  • kanoknál: orchiectomia: egyik vagy mindkét here eltávolítása

Arra, hogy a műtétet milyen korban végezzék el, nincs általános szabály. Bár a kutyák már nyolc hetes korban elég érettek a műtét elvégzésére, a gyakorlatban négyhónapos kor alatt nem ajánlják.

Szuka kutyáknál hat hónapos kor után lehet az első tüzelésre számítani, a beavatkozást érdemes még ez előtt elvégeztetni. Ráadásul erre az időpontra a kölyökkori oltási sorozatnak is vége van.

Az állatorvosok azért szokták a korai beavatkozást javasolni, hogy így nagyobb esélyt kapjon a kutya az emlődaganat elkerülésére az élet egy későbbi szakaszában. Statisztikák szerint az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanítás esetében kétszázszor kisebb az esély a rák kialakulására. Ugyanakkor a tüzelés 16 %-kal növeli a daganat kialakulásának kockázatát.

A nem ivartalanított és az első tüzelés után ivartalanított szukák között a rák kialakulásának esélyét tekintve alig van különbség. Ráadásul az ivartalanítás nagy mértékben kizárja a pyometra lehetőségét. A pyometra gyakran végzetes betegség, amikor is a méh megtelik gennyel, és sok esetben megreped.

A műtét

Fontos tudni, mi történik, ha elszánta magát a műtéti beavatkozásra. A műtét előtt az állat gyógyszereket, altatószert kap, monitorokra kapcsolják, hogy életfunkcióit figyelemmel tudják követni a műtét során és a műtéti terület környékét leborotválják.

Szukák ivartalanítása

  • Köldöktől lefelé egy bemetszést ejtenek.
  • Először az egyik oldali petefészket távolítják el, az ereket és a szalagokat fogókkal rögzítik, majd elvarrják, hogy a vérzést megakadályozzák.
  • Ugyanezt megismétlik a másik oldalon.
  • Ezután a sebész izolálja a méhet. Varratokat helyez el a méh és a véredények körül, majd az egész méhet ligálja és kiemeli.
  • Ezután a hasfal fölötti és a bőr alatti szöveteket összevarrja, a bőrt lezárja
  • A kutya 10-14 napot igényel a felépülésre.

Kanok ivartalanítása

  • Egy kis bemetszést ejtenek éppen a herezacskó előtt.
  • A sebész a heréket előre tolja, majd elvágja a herét körbevevő rostos környezetet. A csatlakozó vérereket lokalizálja és elvágja.
  • Következő lépésként az ondóvezetéket és a mellékherét rögzítő szalagokat ligálja. Mivel mind a kettő vérellátása intenzív, ügyelni kell az elzárásukra a későbbi vérzést megelőzendő.
  • Ugyanezt a másik herénél is megismétlik.
  • Rögzítik a szöveteket és lezárják a bőrt.

állatorvosi rendelő két orvossal

A kérdések

A gazdák szeretnek minden apró részlettel tisztában lenni, hogy el tudják dönteni, mi a legjobb és a legmegfelelőbb kedvencük számára. Sok kérdés merül fel bennük a műtét előtt.

Milyen altatást fog kapni a kutya?

Az anesztézia azért szükséges, mert az állat így nem érzi a fájdalmat. Sok helyen altatógázt használnak, és/vagy injekció formájában beadott altatószert.

Szükséges-e intravénás kanült behelyezni?

A kutya vénájába vezetett kanül nagy segítség az orvosnak, hiszen ha a műtét során bármikor szükséges valamilyen gyógyszer vagy infúzió adagolása, az gyorsan és problémamentesen megoldható, anélkül, hogy a sterilitást meg kellene „törni”.

Intubálják-e a kutyát?

Az intubálás egy cső behelyezése a kutya légcsövébe. Ennek sok előnye van: könnyebben megfelelő szinten tartható az oxigén ellátás, és újraélesztés során pedig nélkülözhetetlen. Ráadásul az altatószer miatt kutya nem tudja a nyelés és a köhögés mechanizmusát irányítani az altatás ideje alatt, és a tubus meggátolja a nyál vagy a vér félrenyelését, a hányást.

Mit figyelnek a monitorokkal?

A monitor folyamatos visszajelzést ad az orvosnak a műtét során az állat életfunkcióiról, így lehetővé teszi, hogy vészhelyzet esetén gyorsan be tudjon avatkozni.

Melegítik-e a kutyát a műtét során?

Az altatás alatt a kutya nem tudja szabályozni saját hőháztartását, ezért sok helyen melegítőpárnát tesznek alá. Ezzel megelőzhető, hogy az állat testhőmérséklete veszélyesen lecsökkenje

Mi az a műtét előtti protokoll?

A műtét előtt általában két fázisban adják be a szükséges gyógyszereket, még mielőtt a kanül és a tubus a helyére kerülne. Az első gyógyszeradag nyugtató és fájdalomcsillapító hatású, a második maga az altató, leggyakrabban ketamin vagy valium alapú, melytől az állat elalszik. Amint a gyógyszerek kifejtik hatásukat, megkezdődik a műtéti előkészítés – a műtéti terület környezetének leborotválása. Erre mindenképp szükség van és még a műtőbe lépés előtt kell elvégezni, megőrizendő annak sterilitását.

Miből áll a műtét utáni kezelés?

A felépülés idejére a kutyát kényelmes és nyugodt környezetben kell elhelyezni. Amíg tart az altató hatása, melegítő lámpa legyen felette és fontos az életfunkciók (szívműködés, pulzus, vérnyomás, légzés) rendszeres ellenőrzése. Az orvos általában már az ébredés előtt röviddel fájdalomcsillapítót ad a kutyának. A gazdát szintén ellátja megfelelő fájdalomcsillapítóval, amit hazatérés után előírásszerűen kell adagolni.

Bár az ivartalanítás rutin eljárásnak számít, nem egy egyszerű beavatkozás.

Ugyanakkor a műtéti kockázat alacsony és a gyógyulás viszonylag gyors.  A felelősségteljes döntés meghozatalához a gazdának joga van megismerni az eljárás menetét, a pro és kontra érveket.

Ajánlott cikkek