Miért nem olyan energikus már a kutyám?

Sok gazda panaszkodik arra, hogy bár kutyája még messze van az öregkortól, már korántsem olyan energikus, mint korábban. Igen gyakran hallani ilyen panaszt rövid orrú, ezáltal nehezített légzésű ebek- bulldog, mopsz, pekingi, stb. – gazdáitól.

Ezeknél a fajtáknál gyakrabban fordul elő szívbetegség, azaz  olyan jellegű rendellenesség, melynek következtében a szív struktúrája vagy működése megváltozik. A leggyakoribb probléma a szívbillentyűk zavara vagy kardiomiopátia. Szívbillentyű zavar elsősorban kistestű fajtáknál fordul elő, míg a kardiomiopátia, azaz a szívizomzat betegsége a nagytestű fajták betegsége.  Nagyon fontos a betegség korai felismerése a szívelégtelenség megelőzése és a megfelelő kezelés érdekében.

A fel nem ismert és nem kezelt szívbetegség gyakran szívelégtelenséghez vezet. A különbség a szívbetegség és a szívelégtelenség között az, hogy míg a betegség esetén a szív képes a vért pumpálni és a tápanyagokat szállítani, szívelégtelenség esetén a pumpálás intenzitása csökken, az élethez szükséges vér és tápanyagok nem megfelelő módon keringenek ezáltal a szervezetben. A szívbetegség legáltalánosabb jelei köhögés, levertség, nehézlégzés és gyakori lihegés.

A szívbetegség lehetősége a kor előrehaladtával nő. Sajnos egyes kutyáknál semmilyen tünet nem utal a betegségre, sőt, még akár a szívrendellenesség is tünetmentes, így az időbeni felismerés nehéz. A legjobb megoldás az évenkénti-félévenkénti állatorvosi ellenőrzés, hiszen ilyenkor a doktor sztetoszkóppal a kutya szívét is meghallgatja.

Amennyiben bármilyen betegségre utaló jelet hall vagy érzékel, további vizsgálatokat tud végezni. Az utóbbi években vérvizsgálattal is kimutathatók bizonyos szívbetegségek, ezek is segíthetik az orvos munkáját. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a korai felismerés segít a gyógyulásban, megelőzi az állapot romlását, javítja az állat életminőségét és nem mellesleg költségkímélő is.

Ajánlott cikkek