Lehet-e pánikrohama a kutyának?

Aki pánikbeteg, vagy ismer ilyen problémávbal küzdő embert, az tudja, hogy egy-egy pánikroham hihetetlenül ijesztő és kimerítő lehet, és bizony maga a betegség erősen befolyásolja a mindennapi életvezetést. De vajon előfordulhat kutyáknál is pánikroham?

Erin Askeland, a Camp Bow Wow állategészségügyi és viselkedési szakértője szerint bizony igen, az emberkhez hasonlóan egy kutya is átélhet pánikrohamot, azaz a hirtelen heves félelem és szorongás érzését, mely fizikai tünetekben eszkalálódik.

Dr. Linda Simon, a FiveBarks állatorvosa és állatorvosi tanácsadója szerint az utóbbi években egyre több ilyen problémával küzdő kutyával találkoznak az állatorvosok, és bizony, a szorongás komolyan befolyásolja az állatok mindennapjait.

kis pomerániai a fekvőjében bújik

De mitől pánikolhat egy kutya?

Számos dolog válthat ki pánikot egy kutyából, de leggyakrabban a krónikus stressz áll a probléma hátterében. A pánik jócskán eltér a szorongástól. Nézzünk egy példát. Egy kutya, amelyik nem szereti az autózást, szorongani kezdhet, amikor kinyílik a garázsajtó, vagy a gazdi kezébe fogja a póráz mellett a kocsi kulcsát, mert ezek a cselekedetek mind arra utalnak, hogy hamarosan autózás következik. A legtöbb kutya azonban viszonylag jól kezeli a szorongást, és csak olyan stresszes események során „tör ki”, mint egy állatorvosi vizit, vagy találkozás egy agresszív kutyával. Ám ezek a szorongások teljesen normálisnak tekinthetők, hiszen a kutya „küzdj vagy menekülj” ösztönéhez kötődnek, és amint a stresszt kiváltó ok megszűnik, az állat megnyugszik.

Ám megesik, hogy egyes kutyák folyamatosan szoronganak, ennek következtében stresszessé válhatnak olyan, aprónak tűnő dolgok miatt, amelyek más kutyákat egyáltalán nem zavarnának.

Ők olyan mindennapi dolgok miatt élnek át stresszt és szorongást, mint például a forgalom zaja vagy ha a gazda magára hagyja őket. Ilyenkor bizony komoly fizikai tünetek is jelentkezhetnek.

Milyen tünetekre kell figyelni?

A pánikroham kutyáknál többféleképpen jelentkezhet. Az alábbi tünetekre érdemes odafigyelni. Fontos tudni, hogy az olyan, gyakorta stresszt és pánikot kiváltó események, mint viharok, tűzijátékok során is ezek a tünetek jelentkezhetnek.

  • Szapora szívverés
  • Remegés
  • Lihegés
  • Nyálfolyás
  • Ugrálás
  • Bevizelés
  • Elbújás
  • Hasmneés
  • Hányás
  • Ásás
  • Hátracsapott fülek, leszegett fej, lábak közé húzott farok

bichon jellegű kutya lapít a fűben

Hogyan tud segíteni a gazda?

A legfontosabb, hogy a gazdi próbáljon nyugodt maradni, hiszen energiái hatással lehetnek kedvence közérzetére is. Csak akkor tud segíteni a kutyának megnyugodni, ha ő maga nyugodt. Érdemes stresszoldó termékeket használni. Ezek lehetnek nyugtató nyakörvek, párologtatók, vagy Aptus Relax és a Zylkéne, melyek teljesen természetes táplálékkiegészítők.

Pánikhelyzetben a figyelem elterelése is hatékony lehet. Érdemes megpróbálkozni a tanultak gyakorlásával (ül, fekszik, behívás, stb.), és játékkal, de jó ötlet lehet más helyre menni, például a szobából a kertbe, vagy fordítva, esetleg sétálni egy nagyot. Annak a kutyának, amelyiket nem lehet könnyen lenyugtatni, szüksége lehet egy csendes, nyugodt helyre a házon, lakáson belül. Itt esetleg szólhat egy kis halk zene, de a lényeg, hogy minden stimuláló körülmény - mint a zajok, az erős fények, sok ember, más állatok, stb. -  ki legyen zárva.

Ha nem pánikroham, akkor mi?

A pánikszerű reakció hátterében lehet félelem egy adott kiváltó ok miatt, lehet fóbia, szorongás vagy stressz. Amennyiben kizárhatja a pánikrohamot, de a kutya továbbra is aggasztó módon viselkedik, akkor nem kizárt, hogy annak oka valamilyen fizikai fájdalom, esetleg betegség. A különféle görcsrohamok és epilepsziás állapotok miatt hasonló tüneteket tud produkálni az állat, ezért feltétlenül forduljon vele állatorvoshoz, amennyiben a tünetek nem köthetők semmilyen, stresszt kiváltó eseményhez, például viharhoz vagy közeli tűzijátékhoz.

nagytestű kutya a móló korlátja alá bíjik

A furcsa viselkedés hátterében állhat mérgezés is. Amennyiben úgy tűnik, nincs semmiféle kiváltó indoka a viselkedésnek, gondolja át ezt a lehetőséget is. Az olyan anyagok, mint a cigarettában található nikotin, a koffein és a csokoládéban található teobromin, mind stimulánsként működhetnek, és pánikrohamhoz hasonló tüneteket okozhatnak a kutyáknál.

Emellett érdemes felkészülni minden olyan helyzetre, ami stresszt válthat ki az állatból.

Ha az időjárás előrejelzés nyári zivatart, villámlást és mennydörgésdt ígért, vagy tudja, hogy este tűzijáték lesz a közelben, készítse elő időben a kutya nyugodt, védett, biztonságos helyét, lehetőleg ablakoktól távol. Ha erre nincs lehetőség, húzza be a függönyöket és kapcsolja be a tévét vagy a rádiót. Az ebnek legyen módja takarók alá bújni, ha szeretne. Amennyiben a tapasztalatai szerint mindez kevésnek bizonyul, forduljon már idejekorán állatorvoshoz, aki nyugtató tablettát ír fel az állatnak.

Ne feledje: a legfontosabb, hogy a gazdi mindig nyugodt maradjon, mert csak így tud teljes mértékben segíteni kedvencének a félelmetes vagy stresszes helyzetek leküzdésében.

Ajánlott cikkek