Kutyák érméken

Ha a kutyája még egyetlen kiállításon sem győzött, vagy nem is érzi feltétlen szükségét annak, hogy díjnyertest és sztárt csináljon belőle, mégis adhat érmét barátjának, teljesen önállóan, a bírók ítéletétől függetlenül, megfelelő témájú ezüst- vagy aranymedált vásárolva neki.

Sokan gyűjtenek kedvenc állataikat ábrázol emléktárgyakat, például naptárakat, képeslapokat, bélyegeket, szobrocskákat vagy akár nemesfémből készült érméket. A következő gyűjtemény két okból is értékes: esztétikai szempontból, illetve befektetésként.

Az orosz Sberbanknál több mint tízféle, kutyát ábrázoló érmét lehet vásárolni. Sokuk sorozatban jelent meg. Érdekes például egy kambodzsai érmesorozat, amelyet az új-zélandi pénzverdében vertek. Megtalálható benne az orosz agár, a labrador, az újfundlandi, az orosz spániel, a shar pei, a bloodhound, a bernáthegyi, a husky ábrázolása. Minden 3000 riel névértékű medál 31,1 gramm 999-es ezüstöt tartalmaz. Az érméken szereplő kutyákat színes zománccal örökítették meg: a kék szemű huskyt, a fehér-vörös agarat, a fekete labradort.

érmesorozat

A mongol ezüst 500 tugrikos (31,1 g ezüst) csau csaut ábrázol – a kutya hatásos pózban áll, fejét a néző felé fordítva. A medál elején és hátulján jellegzetes körkörös díszítés fut végig, amelybe a pagodákkal váltakozva ismét csak kutyákat foglaltak bele. Így közelebbről nézve ennek a népszerű fajtának egész tenyészete kapott helyet az érmén.

csau-csau érme

Léteznek még Oroszországban, a Salamon-szigeteken, Ausztráliában vert, kutyákat ábrázoló  érmék is. A Salamon-szigetek 25 dollárosát 925-ös ezüstből készítették, a súlya 26,15 g, és orosz spániel látható rajta.

Az ausztrál aranyérméken figyelő labrador szerepel, de Ausztrália kutyás témáinak fő szereplőjévé a német juhászkutyát választotta, és egész érmekollekciót bocsátott ki a fajtáról különböző kivitelben, névértékben és súllyal. Ezüstérméket matt alapon fényes ábrázolással, ezüstöt aranyozott képpel és ezüsttöt színes zománccal. A sorozatban mindenféle érme megtalálható – a legkisebb ausztrál féldollárostól a 10 kg súlyú, 300 ausztrál dollár névértékű, színarany korongig.

aranyérme kutyával

Azoknak, akik előnyben részesítik a tudományos megközelítést, felhívjuk a figyelmét a kutya ősét, a farkast ábrázoló érmékre. Például a kazah „Ázsiai vadkutya” medálra. Ez 7,78 g súlyú, 999-es aranyból készült, két egy-egy milliméter átmérőjű briliánssal díszítve. A kidolgozás minősége „proof”, a névértéke 500 tenge. Az érme hátoldalán ázsiai vadkutya portréja látható. Az állat figyelmesen nézi a szemlélőt ragyogó briliánsszemével. Az ázsiai vadkutya egyébként ritka faj, a sztyeppén él, teste sajátos barnás-vöröses színű, pofája pedig sötét. Az állatot szemlélve könnyebben elképzelhetővé válik a farkas és a kutya közti rokoni kapcsolat, például a tambovi erdők lakóihoz hasonlítani kedvenceinket.

Az „ázsiai vadkutya” csodálatos ajándék olyan embereknek, akik érdeklődnek az állatok iránt, ahogy a briliánsok is nagybetűs Tárggyá tesznek bármilyen tárgyat.

ázsiai vadkutya érme

Ha mindezekből sem sikerülne választani valamit, van még egy lehetőség: az orosz Sberbank különleges szolgáltatásként egyedi megrendelésre is készít nemesfém érméket. Pontosabban a bank el tud helyezi ilyen megrendelést, megállapodást köthet a külföldi pénzverdével, majd megvásárolhatja a teljes példányszámot. Akár saját négylábú barátunk portréjával vagy a klub jelvényével is rendelhetünk érmét. Egyedülálló tárgyat kapunk eredeti mintával, valódi érmét, amely a megrendelést teljesítő külföldi állam hivatalos fizetőeszköze. Így hát ne habozzon! Edinburgh büszkélkedhet a világ első kutyás emlékművével – egy kis bronzterrier ül a forgalmas út közepén. Elképzelhető, hogy önnek köszönhetően hazánk büszkélkedhet majd az első olyan érmével, amely egy bizonyos kutyát ábrázol, saját névvel, életrajzzal, történettel, amely eleve nem lehet érdektelen.

Semmit sem sajnálunk a kedvenceinktől. A legfontosabb természetesen az, hogy jóllakottak és egészségesek legyenek, de ezzel, ahogy tudva tudjuk, nem érjük be. Mindig szebbé akarjuk tenni az életünket. A nemesfém érmék lehetővé teszik ennek a megvalósítását, és nem is haszontalanul. Hiszen a drága fémek értéke idővel nő, így bizonyítottan jó befektetések a jövőre. Ugyanakkor drága emlékek a nem múló értékekről – az első lépésekről, a családi eseményekről és győzelmekről.

Ajánlott cikkek