E-mail: pet4you@pet4you.hu

Shar Pei

Shar Pei

Származási hely:Kína
Magasság:kan 44.00-51.00 cm
szuka 44.00-51.00 cm
Súly:kan 18.00-27.00 kg
szuka 18.00-27.00 kg
Szőrzet:Egyenes, rövid, kemény szőrzet. A hossz lehet rövid és tüskés (lószőr-szerű), vagy hosszú és sűrű (kefeszőr). Nincs aljszőr.
Szín:Csak egyszínű lehet, de a fehér nem elfogadott.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Nyugodt és állhatatos, méltóságteljes és élénk. Független, zárkózott természetű.

Eredet és történet

Ezen különleges, ősi, Kína déli részéről származó kutyafajta pontos eredete nem ismeretes, bár egyes feltevések szerint felmenői között szerepel a csau-csau és a masztiff is. Több mint 2000 éves, a Han dinasztia korából származó cserépleleteken találtak shar-pei-re hasonlító kutyaábrázolásokat.
Feltehető származási helye Dél-Kína Kwung Tung tartománya, közelebbről Dah Let város és Dialak környéke. Az itt talált, shar-pei szerű kutyát ábrázoló agyaszobrok mind a Louvre-ban, mind a British Museum-ban megtekinthetők.

Hosszú évszázadokon át ezt a sokoldalú, készséges kutya vadászebként, terelőkutyaként és területőrzőként dolgozott. Vadászott medvére is, korábbi dokumentumok tanúsága szerint e célra nem volt alkalmasabb kutya a shar-peinél. Használták még harci kutyaként is, az emberek szórakoztatására, ennek is köszönheti a sokfelé általánossá vált kínai harci kutya elnevezést. Keményen tartotta magát a küzdelemben, laza bőre lehetővé tette, hogy akkor is ellenfelének forduljon, amikor az keményen fogja őt. Apró füleiben és szemeiben az ellenfél nehezen tudott kárt tenni, szúrós szőre pedig kellően sűrű ahhoz, hogy a támadót meghátráltassa, mivel igencsak kellemetlen érzés az ellenfél szájának.

A kínai politikai változások nem tettek jót a kutyafajtáknak, több sorstársával együtt a shar-pei is a kipusztulás szélére került szülőföldjén. A kulturális forradalom ráadásul be is tiltotta a kutyatenyésztést, így a fajta Hong Kong titokzatos világának homályában élt mindaddig, amíg az első tenyészpár az 1970-es években az USA-ba nem került.

Matgo Law, hong-kongi tenyésztő neve szorosan összekapcsolódik a shar-pei újkori történetével. Neki köszönhető a fajta megmentése és megismertetése a világgal. Hong-Kongban az 1960-as évek végén megalakult fajtaklub dolgozta ki az első standardot, mely később a hivatalos FCI standard alapját adta.  A shar-pei ritka volta, szokatlan megjelenése hamar fókuszba került nem csak a tengerentúlon, de Eurpában is, és  népszerűsége rohamos növekedésnek indult.

Személyiség

Aki egyszer meglát egy shar-pei kölyköt vízilószerű arcával, aprócska füleivel, temérdek ráncával, az azonnal és egy életre beleszeret a fajtába.

Azonban a leendő gazdáknak nem szabad elfelejteniük, hogy a shar-pei örökségének része az őrző hajlam is, bár ez kellő szocializációval jól kordában tartható.

Nyugodt, állhatatos, méltóságteljes és élénk. Idegenekkel szemben első reakciója a gyanakvás, úgyhogy kissé tartózkodó lehet velük szemben. Bár független és zárkózott természetű, odaadó és hűséges a család minden tagjával szemben, ha már megtanulta, hogy bízhat bennük és képes respektálni őket.

Küllem és ápolási szükségletek

Bár rövidszőrű fajta, a shar-pei szőre és bőre mégis különleges figyelmet érdemel. A napi ápolás során ellenőrizni kell az összes bőrredőt, hogy szárazak legyenek, ugyanis a nedvesség komoly irritációt okozhat.  Rendszeresen finoman át kell kefélni, de nem szükséges a nyírás. Ajánlatos heti egy alkalommal, kímélő samponnal fürdetni.

Mozgás

A legalább napi egyszeri séta - a szükséges egészségügyi utakon kívül - nem csak fontos testmozgás a shar-pei számára, de lényeges a gazdával való kötelék szempontjából is.  A shar-pei igen érzékeny a hőségre, ezért nyáron különösen ügyelni kell, nehogy túlzásba vigye a mozgást.

Egészség

Átlagéletkora 9-10 év.

Shar pei fajtájú kutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: ún. Cherry eye, azaz cseresznyeszem (szemgolyó előesés), entrópium (szemhéj befelé fordulása), csípőízületi diszplázia, a pajzsmirigy alulműködése, patella luxatio (térdkalács ficam), pyoderma (gennyes bőrgyulladás), shar-pei láz.

Nevelés

Határozott, de gyengéd nevelés szükséges a shar-pei okítása során. Hajlamos a makacs viselkedésre, ezért ha vidámmá, mókássá teszi a nevelést, az akármilyen hosszú időtartamra érdekessé válik a számára. Intelligens, készséges természetű. A kezdetektől meg kell tanulnia elfogadni a hierarchiát, és elsősorban azt, aki neveli. Ellenkező esetben könnyen dominánssá válik.  Korán elkezdett szocializáció és nevelés szükséges. Általában elég korán megtanulja a szobatisztaságot.

Egy shar-pei soha nem fog szolgaként reagálni az utasításokra, nem várható el tőle, hogy az azokat alázatosan kövesse. Imádja családját. de a függőség legapróbb jele sem figyelhető meg rajta. A gyerekekkel való szocializációjára ügyelni kell, mrt bár jól kijön velük, ez csak akkor mondható el, ha a gyerek kellő tisztelettel fordul a kutya felé.

Etetés

Amikor sor kerül a shar-pei etetésére, célszerű észben tartani, hogy nem elkényeztetett kisállatot kell táplálni. Sok gazda hajlamos túltölteni a kutya tálját, éppen ezért nagy kihívás a shar-pei megfelelő táplálása.

Célszerűen kiváló minőségű, a kornak megfelelő táp kis adagjaival kell etetni. Hajlamos őrizni a tálját, ezért a probléma megelőzése miatt kölyökkortól következetesen kell nevelni a kutyát.