Jó ötletek a kutya lefárasztására

Tele van a kutya energiával? Majd szétrobban? Netán hiperaktív az eb? Nos, le kell fárasztani, és akkor biztos nem jut eszébe semmiféle csintalanság. Vannak kutyák, melyeknek még a kétórás séta sem elég, sőt, inkább felpörgeti őket a sok-sok izgalmas látni- és szimatolnivaló. Mit lehet hát velük kezdeni?

1. Csali

Készítsen csalit! Egy hosszabb rúdra kössön egy kötelet, és annak a végére valamilyen klassz csalit. Lehet ez kedvenc plüssállat, de akár finom jutalomfalat is. Ahogy mozgatja a rudat, és leng a végén a vágyott játék vagy falat, a kutya úgy fog rohanni, ugrani utána. Csak elég ügyesnek kell lennie ahhoz, hogy ne kapja el túl korán az eb.

Ez a játék nemcsak fizikailag edzi és fárasztja le a kutyát, de mentálisan is stimulálja. Kezdetben csak rövid ideig játsszanak vele, alaposan ismerje ki kutyáját, nehogy sérülés legyen a vége.

A csali játék kifejezetten jó a kutya számára, hiszen vele született ösztöneit élheti ki, teljesen biztonságos, és kicsit sem romboló módon.

2. Frizbi

A frizbi a gyerekek és a felnőttek számára is nagyon klassz játék, hát még a kutyáknak! Nekik igazi szteroidbomba! A frizbi korongot sokkal messzebbre lehet eldobni, mint egy labdát, és a kutya számára kész élvezet a rohanás, no meg az ugrás. Amatőr fotósok, figyelem: zseniális képeket lehet készíteni az éppen a korongért ugró ebekről!

Ha még nem tudja a kutya, hogyan kell elkapni a frizbit, akkor először puha koronggal gyakoroljanak. Webshopokban lehet kapni kifejezetten kutyáknak gyártott puha korongokat, ráadásul az eb méretének megfelelően különféle átmérőkkel. A hagyományos frizbi eléggé kemény, úgyhogy ha a gyakorlatlan kutya rosszul kapja el, sérülés lehet a vége. Kezdetben csak közelre hajítsa az ebnek, de amikor már igazán belejöttek a játékba, akkor jöhetnek a nagy távolságok.

3. Kötélhúzás

A legtöbb kutya imádja a kötélhúzós játékot. A webshopokban rengeteg ilyen játék kapható, eltérő vastagságban és hosszban, úgyhogy biztos talál olyat, amilyen kedvencének megfelelő. A játéknak egy nagyon fontos szabálya van: ha a kutya foga a gazdi bőréhez ér, a játéknak vége van. Tehát először meg kell tanítani az ebnek, hogyan játsszon, és csak utána hagyni, hogy belemelegedjen a húzásba. Játék után azonnal tegye el a kötelet, mert a kutya egymagában is előszeretettel rágcsálja, és akkor bizony hamar kivégzi, ráadásul a közös játék már nem lesz olyan izgalmas.

kutya emberek után kocog a vízben tengerparton

4. Buborékvadászat

A legegyszerúbb módja a kutya lefárasztásának a buborékvadászat. Hihetetlen, de az ebek is szeretik a színes szappanbuborékokat, bár ők leginkább üldözni és elkapni, semmint csodálni.

Ha kedvence még nem tudja, hogyan kell játszani ezt a játékot, kezdje azzal, hogy fúj egy párat, és elkapja. Mutassa meg neki, hogyan kell csinálni, és hogy nincs mitől tartania. Persze leginkább gyerekeknek készített buborékfújókat lehet kapni a keresekdelmi forgalomban, de ha az interneten böngészik, már találhat kifejezetten kutyák számára gyártottakat, pl. bacon illatút is. Ha ilyet rendelne, ne aggódjon, ezek a termékek nem mérgezőek, és ha be is kapkodja a kutya buborékokat, akkor sem lesz pocifájás a végére. Azért játék végén törölje át nedves törlőkendővel a pofáját, főleg, ha szappanos buborékfújóval játszottak.

5. Tömlő-kígyó

Ha a kutya szereti a vizet, akkor bizony könnyű dolga van, persze ha kertes házban laknak. Általában imádnak játszani az ebek a vízzel, a slag pedig kifejezetten érdekes számukra. Megpróbálják elkapni a végén kifröccsenő vízcseppeket, ha pedig szórófejből permetezik a vizet, vagy forgó locsoló van lerakva, indul az őrület. Hagyja, hadd kergesse kedvére a vízcseppeket, persze ne a kedves rózsaágyás közepén, de biztos akad az udvarnak egy olyan sarka, ahol senkit nem zavar az önfeledt vízvadászat.

kutya locsolóból fröcskölő víz után kapkod

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban