Induljon a nyaralás

Jó néhány gazdi számára az utazás nem éppen móka, főleg akkor nem, ha kedvencük nem tarthat velük. Ugyanakkor az utazás sokszor komoly stresszhatás lehet az állat, és ezáltal gazdája számára is. Ám itt a nyár, és ha mégis mindenképp kedvencével szeretne útnak indulni, van néhány ötletünk, hogyan oldhatja ezt meg úgy, hogy kényelmes és biztonságos is legyen.

Igazából teljesen mindegy, hová tart, és hogyan szeretne oda eljutni. A lényeg, hogy kedvence rendelkezzen mikrocsippel, és legyen nyakörv is rajta, ellátva azonosító bilétával. A dupla védelem jobb, mint a semmi.

Utazás repülővel

Hacsak nem olyan csepp a kedvence, hogy elfér a repülő ülése alatt is a doboza, nem fognak tudni együtt utazni. Ilyenkor az állat szállítódobozában a csomagtérbe kerül. Erre az esetre néhány jó tanács:

  • Próbáljon közvetlen járatra helyet foglalni! Így elkerülhető, hogy kedvence szállító ketrece akár szélsőséges időjárási körülmények között is az aszfalton várakozzon, vagy rosszabb esetben akár elkeveredjen az átszálláskor.
  • Vigye el az állatot utazás előtt egy állatorvosi ellenőrzésre. Nézze meg, rendben vannak-e az oltások, és kérjen állatorvosi igazolást. Bár sokan propagálják, nem biztos, hogy jó megoldás az állat nyugtatózása, az ugyanis befolyásolja a légzést. Ha mégis úgy gondolja, kedvence ijedős vagy szorong, keressenek természetes, alternatív megoldást, hogy nyugodtabban teljen az útja.
  • Szerezze be az előírásoknak megfelelő szállítódobozt vagy ketrecet. A különböző légitársaságoknál eltérő igények lehetnek e téren, így célszerű a jegy megvásárlásakor nem csak az önnel utazó állatot időben bejelenteni (egy járatra általában csak korlátozott számban vesznek fel élő állatot), de a szállítóeszközökkel kapcsolatos előírásokról is érdeklődni.

kutya napszemüvegben szalmakalapban napozik

  • A szállító dobozon vagy ketrecen is tüntessen fel minden szükséges információt. Először is szerepeljen rajta az „Élő állat” felirat, lehetőleg angolul. Tüntesse fel az ön nevét, telefonszámát (lehetőleg mobilt), és nem árt egy fotó sem az állatról.
  • Jelezze a földi és a légi személyzetnek, hogy a poggyásztérben állat utazik. Így mindannyian felkészültek lesznek, ha bármilyen feladat adódik, például a járat késése esetén.

Utazás autóval

A kutyával, macskával való autózás nem merül ki abban, hogy az állatot bepakolja a hátsó ülésre és elindul. Különösen nem akkor, ha hosszú távolságra utaznak, és hosszabb ideig maradnak távol az otthontól. Néhány pontban összeszedtük, hogyan tudnak felkészülni a nyugodt, biztonságos utazásra.

  • Készítse fel az állatot a hosszú útra. Eleinte kisebb utakra induljon kedvencével, fokozatosan növelve azt az időtartamot, amit a kocsiban tölt. Soha ne hagyja otthon kedvence oltási könyvét!
  • Minden esetben biztonságos, jól szellőző szállító dobozban utazzon az állat. A szállító doboz legyen elég nagy, azaz az állat tudjon benne felállni, lefeküdni, megfordulni, mindezt kényelmesen, nehézségek nélkül. A szállítódobozt rögzítse a biztonsági övvel. Ha mégis úgy dönt, szabadon, doboz nélkül utaztatja kedvencét, rögzítse speciális, állatoknak gyártott biztonsági övvel, és ne engedje, hogy a fejét kidugja az ablakon.

kutya tengerparti homokban ás

  • Készítse össze kedvence úti csomagját is. Legyen benne ételes és vizes tálka, megszokott eledele, nylon zacskók, szőrápoló felszerelések, a megszokott és szükséges gyógyszerek, úti dokumentumok. Ne felejtse otthon kedvence párnáját vagy takaróját, és néhány szeretett játékát sem. Tiszta flakonban készítsen a kocsiba vizet is. Ne felejtse el, hogy mozgó járműben nem szabad etetni sem a kutyát, sem a cicát. Indulás előtt 3-4 órával etesse meg kedvencét, és ha szükséges, akkor valamelyik egészségügyi megállás alkalmával etesse meg újra. A víz sokkal fontosabb az utazás során, mint az étel, így minden megállásnál kínálja meg vízzel.
  • Soha ne hagyja egyedül a parkoló kocsiban az állatát. Meleg nyári napokon még a lehúzott ablakok mellett is gyorsan bekövetkezik a baj. A parkoló autó pillanatok alatt forró kemencévé változhat. Hidegben még a járó motor mellett is könnyen lehűl a belső levegő, és fagyasztóvá válik a kocsi.

Ajánlott cikkek