Így lehet zökkenőmetes az órákon át tartó autózás

A nyár beköszöntével sokan indulnak útnak, és sokan magukkal viszik kedvenc kutyájukat is. Ám mielőtt nekivágna a horvát vagy olasz tengerpartig tartó hosszú útnak, érdemes pár biztonsági óvintézkedést megejteni. Ha ezekről gondoskodik, szabadon élvezheti az utazás, gyönyörködhet a tájban, hiszen a kutya biztonságban lesz.

két kutya a kocsi csomagtartójában

1. A biztonsági öv

Minden autóban vannak biztonsági övek, de ezek az emberek és nem a kutyák biztonságát szolgálják. Tehát be kell szerezni kutyának való biztonsági övet és ezt be is kell szerelni az autóba. Amennyiben az eb nem szokott hozzá a biztonsági övhöz, jobb, ha zárt hordozó dobozban utazik, és ezt rögzíti a kocsiban, amíg hozzá nem szoktatja az övhöz.

2. Elsősegély készlet

Kötelező tartozéka aminden autónak az elsősegély készlet, hiszen soha nem lehet előre tudni, mi történik az úton. Ha kutyával utazik, tegyen emellé pár, a kutya számára hasznos és szükséges elsősegély felszerelést is.

3. Plusz nyakörv és póráz

Akár az úton, akár nyaralás közben is vizes vagy piszkos lehet a nyakörv, elszakadhat a póráz. Nem árt egy tartalék a kesztyűtartóban.

mopsz az anyósülésen

4. Egészségügyi könyv

Külföldi útnál szükséges a kutya útlevele, belföldön elegendő az egészségügyi könyve. Ám ha utaznak, nem árt ebbe bejegyeztetni az oltások és féreghatások mellett minden esetleges betegséget, szükséges gyógyszert is.

5. Víz

Célszerű elegendő vizet vinni az útra. Egyrészt vannak kutyák, melyek nem isszák meg az idegen vizet, aminek más az íze, másrészt nem biztos, hogy minden pihenőhelyen talál fogyasztásra alkalmas vizet. Ha egy műanyag palackban lefagyaszt vizet, az lassan olvad ki, és mire a másik flakon elfogy, pont friss és iható lesz. Persze a vízhez tál is szükséges, az autózáshoz érdemes lehet egy összecsukható úti tálat beszerezni.

A készülődés

A kutyát hozzá kell szoktatni a biztonságos utazáshoz. Ez azt jelenti, hogy akár biztonsági övvel rögzíti, akár dobozban utazik, azt ismernie és tolerálnia kell. Márpedig egyik sem megy azonnal, egyik napról a másikra. Ha a kutya nem szokta meg kölyökkorától fogva, hogy szállító boxban utazik, akkor jóval az utazás megkezdése előtt el kell kezdeni összeismertetni ezzel az alkalmatossággal. Ugyanez a helyzet a biztonsági övvel is, amit először csak rövid utakon (pl. kutyakozmetikába vagy a futtatóba menetkor) érdemes próbálgatni.

Amikor az eb már megszokta a biztonsági felszereléseket, és nyugodtan, kényelmesen elvan a kocsiban, el lehet indulni kicsivel hosszabb útra. Persze nem több száz kilométerre, de a szomszéd városba már nyugodtan tudnak menni.

Megesik, hogy a kutya egészen jól tolerálja a rövid utakat, de hosszabb távon nyugtalan, esetleg rosszul lesz és hányni kezd. Amennyiben ilyen problémával szembesül, de mindenképp együtt szeretne utazni az ebbel, beszéljen az állatorvossal, aki nem csak tanácsokat tud adni, de olyan gyógyszert is, amely segít a problémán.

Az ilyen problémával küzdő kutya út előtti és közbeni etetése komoly tervezést igényel. Nem célszerű közvetlenül indulás előtt megetetni, és ha nem muszáj, vagy nem tudnak elegendő időt – minimum egy órát - várakozással tölteni, akkor útközben sem.

Ezekkel az apró óvintézkedésekkel nyugodttá és biztonságossá tudja tenni akár a rövidebb, akár a hosszabb utazásokat.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n