Felnőtt vagy idős kutya dobozhoz szoktatása

Felnőtt vagy idős kutya dobozhoz szoktatása

Sokszor írtunk már arról, mennyire hasznos dolog dobozhoz vagy ketrechez szoktatni a kutyát. Valljuk, ez az egyik leghasznosabb felszerelési tárgy, mely nem csak az állat uatzás alatti biztonsága szempontjából jó, hanem a szeparációs szorongás megelőzésében, a pusztító rágás és egyéb destruktív viselkedés enyhítésében és a szobatisztaságra nevelés folyamatának támogatásában. Nem mellékesen ez a hely a biztonságos és nyugodt pihenés helye is lehet az eb számára.

Persze a gazdának segítenie kell kedvencének, hogy megszokja és megszeresse ezt a helyet, hiszen ha csak úgy, egyszerűen bezárja, az szükségtelen stresszt és pánikot vált ki belőle. Ideálisan a ketrechez, dobozhoz szoktatás kölyökkorban történik, ám menhelyről befogadott idősebb vagy kifejezetten öreg kutyák esetében sem lehetetlen feladat, sőt!

Ezzel együtt tény, hogy egy idősebb kutya nevelése, tanítása mindig kicsit nehezebb feladat, gyakori, hogy ezek a kutyák kisebb kedvvel tanulnak új dolgokat, és természetesen személyiségük, az előéletük miatti beidegződések, a rossz tapasztalatok is nehezíthetik a tanulás folyamatát. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nekik nem lehet megtanítani azt, hogy a ketrec, a doboz akár klassz hely is lehet.

mopsz fekszik a ketrecben

Az első lépés: a doboz „bemutatása”

A dobozt vagy a ketrecet olyan helyre tegye, ahol a család a legtöbb időt tölti, például a nappaliba. Így a kutya nem fogja azt az elszigeteltséggel összekapcsolni. Hagyja, hogy az eb körbejárja, megszimatolja, de semmiképp se kényszerítse, hogy bemenjen. Egyszerűen hagyja niytva az ajtaját, és biztosítsa, hogy az ne tudjon váratlanul becsapódni.

Nem biztos, hogy a kutya magától be akar menni, ezért tuszkolás, kényszerítés helyett inkább kedvenc játékaival, jutalomfalatokkal ösztönözze. Egyszerűen tegye be ezeket a ketrecbe vagy dobozba és ha bemegy utánuk, dicsérje meg. Ahhoz, hogy az állat számára a ketrec vagy a doboz egy pozitív, megnyugtató búvó- és pihenőhely legyen, bizony kényelmessé kell tenni azt. Legyen benne takaró vagy párna, a kedvenc játékok, és ideálisan – ha elég nagy – víz és eledel is.

A második lépés: az étkezés

Ha a kutya más kényelmesen, gond nélkül ki-be jár a dobozból, kezdje el annak közelében etetni. Ahogy nő a dobozzal, ketreccel szembeni bizalom, úgy helyezze egyre közelebb a tálkáját, mígnem eléri azt, hogy be is tudja azt tenni, azaz benn fogyassza el az állat az ételt, természetesen egyelőre nyitott ajtó mellett.

Amikor már ez is megnyugtatóan megy, lassan hajtsa be az ajtót, először csak egy kicsit, majd félig, végül majdnem teljesen. Még ne zárja be, és amint befejezte az étkezést, nyissa is ki. Lassan, fokozatosan jusson el odáig, hogy az étkezés befejezése után pár percig még hagyja zárva az ajtót, mielőtt kinyitná.

spicc a dobozban fekszik, nyitott ajtóval

A harmadik lépés: a nap többi részében

Amikor a kutya már gyakorlottan eszik a ketrecben vagy dobozban, elkezdheti az étkezési időn kívül is egy kicsit benn tartani. Miután becsukta az ajtaját, pár percig maradjon a helyiségben, majd hagyja el. Ezt a gyakorlatot meg kell párszor ismételni, fokozatosan növelve azt az időt, amit az eb egyedül tölt, bezárva. A cél, hogy hosszabb időt képes legyen nyugalomban eltölteni.

Soha nem szabad a kutyát négy óránál hosszabb időre bezárva tartani, kivéve ha szeret éjszaka a dobozban aludni.

A szeparációs szorongás megelőzése miatt soha ne kerítsen nagy feneket sem annak, amikor elmegy, sem a hazatérésnek. A hosszas búcsúzkodás, a pánik, hogy mi lesz, érezhető a kutya számára, ezáltal megijed vagy stresszes lesz. Ha otthon tartózkodása ideje alatt is néha a dobozba vagy a ketrecbe küldi az ebet, akkor azt nem fogja a magánnyal és az elhagyatottság érzésével összekapcsolni.

Az unalom ellen kifejezetten hatásos, ha pár játékot is a dobozba vagy a ketrecbe helyez, ezekkel jól el tudja foglalni magát az állat. Emellett a megfelelő mennyiségű és intenzitású mozgás is fontos, hiszen ezzel a kutya levezeti felesleges energiáit, és jól tud pihenni, aludni, akár a ketrecben vagy dobozban is.

kis kutya fekszik a dobozban, ajtó nincs rajta

A negyedik lépés: alvás a dobozban

Amikor első alkalommal alszik a kutya dobozban vagy a ketrecben, legyen inkább a gazda közelében, akár a hálószobában. Ha már nyugodtan és békésen tud aludni ebben, fokozatosan kintebb teheti. Érdemes ügyelni a megszokott alvási rutin betartására, nehogy a változás megzavarja a kutyát, felesleges stresszt okozva neki.

Szintén fontos az alvás előtti egészségügyi séta, bár érdemes azt is figyelembe venni, hogy sok idősebb kutya küzd vizelettartási zavarokkal, mely miatt megeshet, hogy éjszaka is ki kell engedni.

Mi van, ha nyafog a kutya?

Lehet, hogy az eb elkezd szűkölni, nyafogni. Nem kell tudomást venni erről, mert ha a gazda ilyenkor reagál, csak ösztönzi arra, hogy máskor is ezt csinálja. Sokkal inkább érdemes akkor jutalmazni, amikor csendben marad.

Az örökbefogadott kutyák életük korábbi részében megtapasztalhatták az elhagyást, sok esetben a bántalmazást. Ez rendkívül érzékennyé teheti őket az elszigeteltségre és a bezártságra, ezért esetükben a fokozatos, lassú tanítás és a pozitív megerősítés nagyon fontos. Sosem szabad siettetni a folyamatot, minden újabb lépést a kutya reakcióinak figyelembevételével szabad csak megkezdeni.

Persze kennel kinn is építhető a kutyának, ha az eb szeret a szabadban lenni, mert ez megnyugtatja őt. Fontos, hogy a kennel elég nagy és biztonságos legyen az állat számára, ellátva mindennel, ami kényelméhez szükséges. A lényeg, hogy szigetelt, védett és biztonságos helyet biztosítson kutyája méretének és igényeinek megfelelően.

Egy felnőtt kutya ketrechez, kennelhez vagy dobozhoz szoktatása mindig hosszabb ideig tart, és a gazda részéről több türelmet igényel. Nem szabad kudarcnak értékelni azt, ha vissza kell lépni egy lépést, vagy néhányat megismételni, esetleg a vártnál hosszabb ideig gyakorolni. Ahogy mondani szokták, a türelem rózsát terem, és kedvence biztonsága megéri az időráfordítást.

Ajánlott cikkek