Hogyan készíts tuti képet kedvencedről?

Hogyan készíts tuti képet kedvencedről?

A gazdák nem csak szeretik kedvenceiket, de büszkék is rá. Szeretnék megmutatni a barátoknak, ismerősöknek, a nagyvilágnak, milyen csodás kis állat él velük. A Facebookot, az Instagramot elárasztják a cuki állatképek. Nem csak fényképezőgéppel, profi kamerákkal lehet klassz és kedves, vagy éppen mókás képeket készíteni, de egy kis odafigyeléssel akár egy mobillal sem elképzelhetetlen a dolog. Főleg, hogy az oly népszerű szelfik is ezzel készülnek.

1. Ha lehetséges, használja a természetes fényt

Amennyiben megoldható, a természetes fényekre hagyatkozzon és kerülje a vaku használhatát. Egyrészt elég érdekes, kissé horrorisztikus szemeket tud varázsolni esetenként a vaku, másrészt, bár nem okoz maradandó károsodást az állat szemének, de megijesztheti a kutyát vagy a cicát a hirtelen felvillanó fény. Egyébként, ha megfigyeli, a vaku okozta vörös szem nem csak furcsa látvány, de az állat arckifejezését is lapossá teszi.

A profi fotósok többnyire heteket töltenek az állatok megfigyelésével, jegyzeteket készítenek, keresik a megfelelő napszakot a tökéletes megvilágítás miatt, figyelembe véve az állat méreteit, színét. Próbafelvételeket készítenek a technika tökéletes használatához. A nemzetközi magazinok címlapfotói mögött óriási előkészítő munka húzódik. De a kedvencét mindig a gazda ismer ia legjobban.

Az indirekt természetes fény minden esetben hatásosabb és természetesbb képet eredményez. Persze egy eleven kutya vagy cica nem rakható csak úgy le a legideálisabb helyre, mint egy tárgy. Ők mocorognak, elvándorolnak, valami eltereli a figyelmüket, csalogatni kell őket egy kis jutalomfalattal, de a minél jobb végeredmény érdekében megéri egy jól megvilágított helyre csalni őket.

Beltéri fotózásnál érdemes kerülni az erős, direkt fényhatásokat, és az egyenletes megvilágítást kerülni, hacsak nem erősen drámai hatású képet akar készíteni.

Szabadban célszerű reggel vagy késő délután fotózni, amikor a fények még és már tompábbak, sokkal szűrtebbek, mondhatni aranyszín-hatásúak.

kutyus hasal, jobbról jövő természetes fényben fotózva

2. Az állat kényelme

A kutyák és a cicák is igencsak kíváncsi állatok, különösen új és ismeretlen helyeken, helyzetekben. Lehet, hogy kedvence már megszokta, hogy a gazdi időnként készít vele egy-egy szelfit, de ha elhatározza magát kicsit más jellegű fotóra, rögtön érdeklődővé válik. Ilyenkor hagyni kell, hadd ismerkedjen akűr a fényképezőgéppel, akár a helyzettel, a hellyel. A legjobb, ha mikor fotózni kezdenek, az állat nem éhes és nem szomjas, tehát ne pont étkezési időre tervezze a nagy eseményt. Arra sem árt figyelni, hogy lehetőleg minél kevesebb zavaró tényező legyen a fotózás helyszínén, és az állat folyamatos pozitív visszajelzést kapjon. Amennyiben mindenképpen valamilyen ruhába öltöztetve, vagy szokatlan dísszel szeretné fotózni kedvencét, bizonyosnak kell lennie abban, hogy az állat nem érzi magát kényelmetlenül benne. Célszerűen tehát nem a fotózás előtt kell először ráadni a hacukát vagy a díszt, hanem már otthon, indulás előtt pár nappal gyakorolni, szoktatni a viselését.

3. Legyen türelmes és „lőjön” sokat

Ne valamiféle kötelező, kiválóan teljesítendő feladatnak tekintse a fotózást, hanem élvezetes, mókás, örömteli szórakozásnak. Amúgy se lehet egy cuki kutyáról vagy cicáról rossz képet készíteni, maximum nem profi fotót, vagy mókás képet tud csak csinálni. Nem?

Legyen szórakoztató, és próbáljon ki különböző pózokat. Feküdjön le a földre, és fényképezzen szemtől szemben, ahelyett, hogy mindig felülről kattintana. Ha kedvence portréját készíti, próbáljon meg szeretett játékot vagy jutalomfalatot tartani (például egy darab sajtot, májat, vagy más finomságot, amire vágyik) közvetlenül a kamera fölé úgy, hogy kedvence egyenesen az objektívbe nézzen.

francia bulldog kölyök áll, élesség a fejen és a szemen, testen nagy mélységélesség

Nem a legjobb megoldás a nevén szólongatni az állatot, mert a jól nevelt kutyák ilyenkor azonnal elindulnak a gazdi felé, sőt, sok cica is, de egy szokatlan zaj biztos felkelti a figyelmét. Bár odakapja a fejét, nem indul el, hiszen nem tudja, mi az.

A nagy számok törvénye alapján minél több fotót készít, annál nagyobb az esélye, hogy talál benne kedvére valót. Szerencsére a digitális korban ez könnyen megoldható, hiszen nem kell drága pénzen előhívatni a képeket, hogy szembesüljön sok kevésbé jó fotóval, hanem elég visszanézni őket a kijelzőn, monitoron, és máris törölhető, ami tényleg nem megfelelő. A többi sok-sok kép közül pedig könnyű kiválogatni, mely sztárfotók kerülhetnek fel a közösségi oldalakra.

És íme, összefoglalva néhány alap a minél jobb állatfotók készítéséhez.

  1. Ismerni kell az állat mozgását. Se a kutya, se a macska nem érti, mit akarnak tőle, nem fog az elvárt pózba beállni. Egyetlen kutya vagy cica sem nézi a címlapokat, hogy tudja, melyik éppen a trendi póz!
  2. Türelem!  Kapkodva, sietve nem lehet állatot fotózni. Meg kell várni, amíg ugrik, megáll, ásít, fekszik, leül.  A jó pillanatot csak úgy lehet elkapni, ha nem veszi el a gépet a szeme elől, az objektívvel követi az állat mozgását. Szóval ne nézegesse a kijelzőt, mert lekési a legjobb pillanatot. A már elkészült képek visszanézegetése pont ráér.
  3. A fény a legfontosabb. Nem véletlenül nevezik fény/képezésnek. Ne délben fényképezzen, azaz ne a fentről jövő tűző napon, hanem reggel vagy délután, hogy a súrló fények minden egyes szőrszálat kirajzoljnaka, megmutassanak. Oldalról essen a fény az állatra, de aki esetleg profibb, deríthet is egy vakuval, vagy használhat derítő lapokat. Vakut használni akkor szabad és érdemes, ha az állat már hozzászokott, azaz nem ijed meg tőle, ez első „találkozáskor” elő szokott fordulni. Vakuhasználatkor ügyelni kell, hogy ne közvetlenül a szembe villanjon a fény, ez egyébként sem eredményez jó képet.
  4. Ereszkedjen le az állathoz! Sokkal jobb kép készül, ha nem felülről fotózza az állatot, hanem lehasal, leguggol hozzá! Érdemes kipróbálni, a perspektíva egészen más lesz.
  5. Az állat szeme mindig legyen éles! A legtöbb nem profi gazdi automata módban készít képet. Ilyen esetben ha az exponáló gombot félig lenyomja, a szemre mérve a távolságot, majd a gombot nyomva tartva tudja a képkivágást megfelelően beállítani.
  6. A kreativitás és a kísérletezés mindig kifizetődő. Próbálja meg variálni a háttérszíneket, a helyszíneket. Kis segítséggel és szokatlan hagokkal nem csak az állat figyelmét tudja felkelteni, de mókás arckifejezéseket, tekinteteket is tud fotózni.
  7. Ha már nagyon belelendült a fotózásba, és van felszerelése is, igen kreatív képeket tud lészíteni a zoom objektívek, vagy makro objektívek segítségével. Örökítse meg az állat szemét, orrát, mancsocskáit.

szőrös fekvőben hátán fekvő kölyök, jobb mellső mancsával "integet"

Persze a közösségi oldalakra kerülő fotókhoz bőven elég a mobiltelefonok egyre jobb kamerája. Ha ennél többre vágyik, a jó technikához sajnos a pénztárca is szükséges. Érdemes tükörreflexes vagy milc, cserélhető objektíves géppel fotózni. Hogy miért? Az egyszerűbb, kompakt automata gépek lassan exponálnak, ennek következtében pedig általában lekési a gazdi a legjobb pillanatot. Amennyiben nincs a családban ilyen profibb gép, és a családi kassza sem engedi, akkor sem kell elkeseredni.  Mint írtuk, a nagy számok törvénye alapján nagyon sok képből biztosan lesz egy-két jónak ítélt. Sőt, idővel, sokat gyakorolva akár egyre több is.

Ajánlott cikkek