Hidroterápia kutyáknak

A divat az egészség világában is heti rendszerességgel változik. Mindenütt hallani, olvasni a legújabb, legjobb egészségügyi, fitnesz vagy diétás trendekről, természetesen kiemelve, mely sztárok részesítik éppen előnyben.

A baj ezekben az esetekben az, hogy a hírek a leglényegesebb dologról nem szólnak, arról, hogyan is működnek pontosan ezek az új és nagyszerű dolgok. Már ha működnek. Nincs ez másként az állatok világában sem, hiszen számukra is újabb és újabb divatos edzési és gyógymódokat találnak ki, hirdetnek, reklámoznak.

Van, amelyik egyszerűen csak pénznyelő módszer, amivel a kedvencét kényeztetni vágyó gazdit húzzák le. Mások egyszerű, hagyományos és régóta jól működő módszerek új köntösbe csomagolva, a nagyobb profit reményében. Nem így a hidroterápia. Az ugyanis jól működik. Nem csak egy hóbort, hanem sok kutya életét megkönnyíti, sokuk bizony hálás a hidroterápia létezéséért.

Mi a hidroterápia?

Egyetlen szóösszetétellel megfogalmazva: súlytalan mozgás-

Legegyszerűbben úgy lehet meghatározni a hidroterápiát, hogy víz használata egyes betegségek vagy sérülések kezelésében. Kutyák esetében ez azt jelenti, hogy az eb ellenőrzött körülmények között mozgást végez a vízben, mely hasznos az ízületek, izmok, végtagok számára a sérülésből való felépülés során.

A módszer nyugodt és élvezetes gyógyászati lehetőséget nyújt az olyan kutyák számára, melyek a normális napi életvitelükben korlátozottak. Kifejezetten hasznos eljárás gyulladt ízületek vagy végtagok sérülés vagy műtét utáni kezelésében. A felügyelt mozgás, úszás stimulálja az izmokat, anélkül mozgatva meg, hogy a szárazföldi gyakorlatok során elszenvedett, fájdalmat okozó stressz hatásokat el kellene szenvedniük.

Az állatorvosok a hidroterápiát műtét előtti és utáni állapotban is javasolják, hogy csökkentsék az esetleg elhízott állat súlyát, biztosítsák a szükséges mozgást ízületi gyulladásban vagy diszpláziában szenvedő állatok részére, de kifejezetten hasznos szív- és érrendszeri problémákkal küzdő, vagy stroke után állapotban levő ebek számára is. Használják ortopédiai beavatkozások előtt, hogy javítsák az izomtónust az érintett végtagokon (például csípőprotézis esetén), valamint keresztszalag szakadást vagy csonttörést követő műtét után, a varratok eltávolítását követően.

Megfigyelések igazolják, hogy a korán megkezdett hidroterápiás kezelés segít fenntartani a megfelelő izomtónust CDRM (canine degenerative myelopathy, kutya (krónikus) degeneratív myeloathiája)  és más neurológiai betegségek esetén.

Kiállítási és verseny kutyáknál kifejezetten jó fitnesz program az izomzat erősítésére és karbantartására, különösen a téli hónapokban, továbbá kifejezetten hasznos az elhízott állatok súlycsökkentésében.

Azonnali előnyök

A hidroterápiás technikák segítséget nyújtanak a fájdalomcsökkentésben, erősítik és újraépítik az izomzatot, mivel az állat úszás közben súlytalan. A hidroterápia minden izomzatot megmozgat, úgy javítva az izomtónust, hogy közben a sérült szöveteket nem éri stressz hatás. Ez az oka annak, hogy az eredmények igen gyorsak és látványosak.

Minden egyes kezelés a kutya adott pillanatnyi állapotához és szintjéhez kell igazítani, éppen ezért a kezelés megkezdése előtt állatorvosi vélemény szükséges. A kutya állapotáról minden alkalommal feljegyzés készül, és minden esetben rögzítik az elvégzett kezelést is. Ily módon figyelemmel kísérhető a javulás, melynek gyorsasága természetesen függ az állat korától, állapotától, a műtét vagy kezelés mibenlététől, de még fajtájától is.

Egészség és biztonság

A hidroterápiás medencének nincs meghatározott mérete. A medence vizének 24-30 fokosnak kell lennie. A víz és az elektromos áram együttes használata miatt mind az üzemeltetőnek, mind a gazdának szigorú előírásokat kell betartania a biztonságos használat érdekében. A víztisztaság nagyon fontos tényező, ennek érdekében rendszeresen ellenőrizni kell a víz minőségét, mégpedig naponta több alkalommal. Így biztosítható az, hogy a vízben ne jelenjenek meg káros baktériumok, esély se legyen átfertőződésekre.

Ajánlott cikkek