Fűszerek és gyógynövények a kutyakonyhában

Fűszerek és gyógynövények a kutyakonyhában

Egyre több ember tér vissza a hagyományos étrendekhez, gyógyszerekhez, népi gyógyászathoz. Ez nem jelenti azt, hogy elvetnék a modern orvoslást, ám igyekeznek egészségük, erőnlétük fenntartása, és kisebb problémák kezelése érdekében inkább természetes szereket használni. Az utóbbi években megnőtt a gyógynövények szerepe, és sokan rájöttek, hogy bizony a fűszereket is lehet használni az egészség védelmére, esetleg betegségek esetén kiegészítő kezelésre.

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk pár igen hasznos és hatékony fűszernövényt, amely a konyhákban teljesen hétköznapinak számít, ám melyekről gyaníthatóan sokan nem is tudják, mi mindenre jók, persze a finom ízvilág mellett. A legjobb pedig az, hogy ezek szinte mindegyike használható kutyáinknál is, hiszen az ő szervezetükre szintén jó hatással vannak az ezekkel a finomságokkal készített ételek, vagy a tiszta olajak, tinktúrák.

Oregano (Origanum vulgare)

Mi, emberek leginkább a pizzával azonosítjuk az oreganot. Ez a fűszer magas antioxidáns flavonoid tartalma miatt közkedvelt, ezen kívül jó antimikrobiális szerként is ismert. Egyáltalán nem mérgező, sőt, emésztési problémák, hasmenés, szélgörcsök esetén is hatékony lehet. Az oregano olajának vizsgálatai igen jó gombaölő hatást mutattak. Mivel az oregano olaja igen tömény, így adagolásával óvatosan kell bánni, különösen a kutyák esetében.

Rozmaring (Rosemarinus officinalis)

A rozmaring magas vas, kalcium és B6-vitamin tartalma miatt a kutyák számára is ideális, ráadásul antioxidánsként is kiváló. Bár a rozmaring vastartalma igen magas, az nem helyettesíti az egyéb módon történő vaspótlást, ha az szükséges, ugyanis igen kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy milyen mértékben hasznosul a rozmaringból felvett vas.

Borsmenta (Mentha balsamea)

Ez az aromás gyógynövény régóta ismert gyomornyugtató, gázképződést és hányingert csökkentő hatásáról. Nem véletlen, hogy régóta alkalmazzák az utazási betegségek kezelésében. Ezenkívül kutatások folynak, amelyek azt mutatják, hogy felhasználható a sugárzás által kiváltott betegség és a mortalitás csökkentésére, a kemoterápiában részesülő állatokban.  Nincs utalás arra, hogy toxikus lenne, bár tény, hogy igen nagy mennyiségben máj- és veseproblémákat okozhat.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Ez a soklevelű gyógynövény bizony kifejezetten jó a kutyáknak, mivel antioxidáns, vírusellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Próbálja meg, hogy vacsora készítésekor egy csipetnyi aprított bazsalikomot szór a kutya kajájára.

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

Egy újabb, dús levelű gyógynövény, mely flavonoidok, antioxidánsok és vitaminok forrása, emellett likopint és karotint is tartalmaz. Sokszor megtalálható kutyák rágcsáló falatkáiban, mivel kifejezetten jó leheletfrissítő, de használják a gyomor megnyugtatására is, bélbántalmak esetén.

Gyömbér (Zingiber officinale)

A gyömbért leginkább hányinger elleni hatékonyságáról ismerik, és kifejezetten jól használható az állatok esetében is. Jó hatással van az emésztőrendszerre, enyhíti a gyomorfájdalmat, segít a bélgázok csökkentésében, serkenti az emésztőnedvek termelődését és a férgek bélrendszerből való kirülülését, a féreghajtással való kezelés kiegészítéseként.

Pitypanglevél (Taraxacum)

A pitypanglevél igen magas A vitamin tartalommal bír, a sárgarépánál jóval több van benne. Emellett kiváló inulinforrás, amely a bélrendszerben elősegíti a hasznos baktériumok növekedését. Emellett tartalmaz C, E és K vitamint, kalciumot, rostot, folsavat, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, szilíciumot és cinket. A pitypang segíti a májfunkciót, erősíti a fogzománcot, támogatja a szív-érrendszert, valamint jó hatással van az egészséges fogazat és csontozat megőrzésére.

Kakukkfű (Thymus)

A kakukkfű K-vitamint, vasat, mangánt, kalciumot és élelmi rostot tartalmaz. Elsődleges hatóanyaga a timol, mely gátolja a gomba és a baktériumok növekedését. Ez a gyógynövény számos flavonoidot is tartalmaz, amely hatékony antioxidáns.

basset hound fekszik a fűben

Hogyan érdemes használni a gyógy- és fűszernövényeket a kutyáknál

A gyógy- és fűszernövények használhatók frissen és szárítva is, kicsi kutyáknak elég egy csipetnyi, míg a nagyok akár teáskanálnyi mennyiséget is kaphatnak, az ételbe keverve, vagy arra rászórva. Használhatók a házilag készített eledelek ízesítésére, és készíthető a felhasználásukkal nem csak ízletes, de egészséges jutalomfalat is. A fentiekben felsorolt fűszernövények közül sok flavonoidokban és antioxidánsokban gazdagok, ezért kifejezetten hasznosak az immunrendszer számára, sőt, az öregedés elleni küzdelemben is, például a kognitív zavarok, daganatok és immunhiányos állapotok megelőzésében. Persze mint mindennek, a gyógy- és fűszernövényeknek is lehetnek ellenjavallatai, ezért mindig nagy körültekintéssel és a megfelelő információk birtokában lehet csak alkalmazni.

A legtöbb gyógynövény elérhető tinktúra és/vagy olaj formájában a gyógynövény és bio boltokban. Mind a kettő igen koncentrált változat, ezért ha a friss vagy szárított növény helyett ezt szeretné használni, akkor mindenképp konzultáljon az állatorvossal, mert a megfelelő mennyiség meghatározása bonyolult lehet.

A maximális hatékonyság érdekében mindig győződjön meg róla, hogy a használt fűszernövények és fűszerek nem túl öregek. Ha a fűszerek évek óta állnak már a szekrényben, dobja és cserélje ki őket. Minél tovább áll a gyógynövény, annál inkább csökkennek az egészséget erősítő hatások.

 

Ajánlott cikkek