Epilepszia a kutyáknál

Mire kell figyelni, ha kedvencénél epilepsziát diagnosztizáltak? Epilepsziás kutyák gazdái mesélik, hogy mielőtt a roham bekövetkezne, a kutya csak néz rájuk, a szeme üveges lesz, az állat elkezd lihegni, majd kezdődik a roham. Mit tud ilyenkor tenni a gazdi?

Leül mellé, simogatja és kedvesen beszél hozzá. Vannak kutyák, melyek átesnek egy-két rohamon, de soha többször. Más kutyáknál a rohamok gyakoriak, mely igencsak szívszorító pillanat a gazda számára. Nem minden görcsroham oka epilepszia, de az esetek nagy részében ez a betegség áll a hátterében.

Idiopátiás epilepszia

Az idiopátiás epilepszia viszonylag gyakori a háziasított állatoknál, gyakran fordul elő német juhászoknál, uszkároknál, és több kisebb, ingerlékeny fajtánál. Persze bármely keverék kutya is születhet a betegséggel, vagy kialakulhat nála.

A görcsök lehetnek ritkák (évi két-három alkalommal) vagy gyakoriak (napi több alkalommal) és jelentkezhetnek enyhe formában (néhány görcsös izomrándulás) vagy fokozott mértékben (erős görcsös rángások).

Az állatorvosok általában nem kezdik meg a kezelést addig, amíg a rohamok intenzitása, időtartama vagy frekvenciája nem növekszik.

Az epilepsziás állatoknál jelentkezhetnek a görcsök, amikor izgalmi állapotba kerülnek, utazás alkalmával, idegen környezetben vagy ismeretlen emberek között. Ha ez az ok, akkor nyugtató hatású gyógyszerrel, vagy egy zárt, nyugodt és csendes területen történő elkülönítéssel a helyzet megoldható.

Modern gyógyszerekkel, napi rendszerességű, szájon át történő adagolással teljes mértékben (vagy majdnem egészen) megszüntethetők a rohamok, lehetővé téve, hogy az állat teljesen normális életet éljen.
A görcsök és rohamok előfordulása azonnali elsősegélyt igényel, mivel a kutya ebben az állapotban súlyos sérüléseket képes okozni magának.

Mi a teendő, ha a kutyának rohama van és görcsöktől szenved?

A görcsös állapot ritka jelenség a kutyáknál, ráadásul sokkal felkavaróbb a kutya, mintsem a gazda számára. Okozhat görcsös állapotot akár egy vírusfertőzés is, amely elérte az agyat – lehet ez akár szopornyica is. Egyes fülfertőzések, epilepszia, parazitás fertőzések és más tényezők is eredményezhetnek rohamokat.

Ha kutyája görcsösen rángatózik, ügyeljen arra, semmi ne legyen az útjában – se bútor, se egyéb tárgy, és ne legyen közel a falhoz. Amennyiben veszélyes helyen van, akkor se nyúljon hozzá és ne mozdítsa meg, inkább takarja le egy pléddel, hogy megóvja az esetleges sérülésektől. Kezét és ujjait tartsa távol a kutya fejétől, ugyanis rángatózás közben gyakran harapnak. Ha túl van az állat a veszélyen, hagyja békén.

Minden kutya, melynél görcsös állapot fordul elő, állatorvosi felügyeletet igényel. A gazda nem adhat be neki féreghajtót, mert ez esetleges újabb rohamhoz vezethet, de minden egyéb gyógyszer beadása is állatorvosi felügyeletet igényel.

Ne feledje el, hogy a roham alatt kutyája képtelen irányítani tetteit, ha harap, nem szándékosan teszi. Jobb, ha kezét távol tartja a fejétől, egészen a roham végéig. Minden esetben keresse fel az állatorvost, ha a roham pár percnél tovább tart vagy szokatlanul erősnek tűnik.

Ajánlott cikkek