Biztonságos kert a kutyának

Amikor valaki kertes házba fogad be vagy vásárol kiskutyát, vagy akár felnőtt ebet, gondoskodnia kell arról, hogy ne csak a ház, de a kert, az udvar is biztonságos legyen az állat számára. Az, hogy a lakásban minden tökéletes, azaz a veszélyes növények, kábelek, vegyszerek, gyógyszerek nem elérhető helyen vannak, csak a kezdet. Lehet, hogy az eb nem kinn lakik a kertben, de azért játszani néha kimegy. A biztonság pedig ilyenkor is fontos, hiszen elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, és kész a baj.

A kerítés

Minden kutya természeténél fogva kíváncsi. Persze vannak köztük kissé vagányabbak, némileg visszafogottabbak, de alapvetően mind kíváncsiak. Márpedig egy vagányabb eb számára egy átlagos kerítés nem lehet akadály. Az, hogy van valamilyen kerítés, még nem elég. Ha egy apró lehetőséget is lát a kutya a kijutásra, és valamit meg akar szemlélni, akkor ki is fog jutni. Ez több ok miatt is veszélyes. Ha a ház forgalmas út mellett van, könnyen történhet baleset, de akár el is tévedhet a kutya kalandozás közben, megijedhet valamitől, vagy valaki befoghatja.

A kerítést a kutya habitusához kell alakítani. Mondhatni, hogy a nagyobb kutyának nagyobb és erősebb kerítés kell, de ezt csak az hiszi el, aki még nem látott aprócska terriert kiszabadulni a nagy, magas kerítés fedezékéből, ugyanis egyszerűen kiássa magát alatta. Egy kutya mindig a kerítés gyenge pontjait keresi, és ott próbál kijutni. Tehát az ideális kerítés mind magasságában, mind alapjában, mind pedig erősségében az adott ajta jellegzetességeihez, szokásaihoz igazodik.

Érdemes a kerti tavak, medencék, és egyéb, potenciálisan veszélyes helyek köré is kerítést húzni.

csivava áll a telek határán egy rönkön

A titokzatos kukák

A kutyák szaglása legendás. Nem, nem csak a német juhászoké, vagy más, a filmekből ismert ebeké, hanem mindegyiké. Mindegyikük keresi a számára érdekes, vonzó szagokat, ám ez – sajnos – nem egyezik meg a gazdi vonzalmával a Chanel 5 parfümmel szemben. Az eb számára a szemeteskuka az, ami felér egy illatmúzeummal. Egy unatkozó kutya számára egy szabadon álló kuka maga a Kánaán, és bele sem gondol, hogy abban akár számára veszélyes dolgok is lehetnek, akár hagyma, csokoládé, vagy más, az eb számára mérgező ételmaradék. Egyszóval a kutyás családban a kukákat is elzárva kell tartani, de legalábbis biztonságosan rögzíteni, mind a kukát, mind pedig annak fedelét.

Nyírja a füvet

Az év meleg, azaz tavaszi, nyári és őszi időszakában a gyep karbantartása nem csak annak szépsége miatt fontos, és nem csak a szomszédok miatt lényeges, hogy a kertben, de a ház körül is nyírott legyen a gyep. A bolhák, a kullancsok és egyéb élősködők is imádják a nagy füvet, tehát ha rendszeresen nyírja, akkor csökkenti annak esélyét, hogy ezek a vérszívók az eb bundájába költözzenek.

Ha vannak az udvaron melléképületek – ólak, fészerek, stb. – fordítson külön figyelmet ezek tisztán tartására, ugyanis a bolhák és a kullancsok nem csak a füvet, de a sötét, nedves helyeket is kifejezetten szeretik.

kutya szájába negy muskátlival

Víz és árnyék

Minden kutya szeret a kertben lenni, szabadon játszani, szaladgálni. Ha az eb sok időt tölt kinn, főleg olyankor, amikor a család, a gazda nincs otthon, akkor is biztonságban kell lennie. Ennek része, hogy goondoskodni kell számára árnyékos helyről és elegendő friss ivóvízről a meleg napokon. Ugyanígy hideg vagy esős időben legyen hova visszahúzódnia, egy száraz és meleg hely, de fontos, hogy vize ne fagyjon be, abból mindig inni tudjon.

A nyári melegben jó megoldás lehet egy kisebb gyerekmedence, amiben akár meg is tud fürdenim, hogy lehűtse magát, és ivóvíz is tehető több helyre.

Dzsungel a kertben

A virágos kert igen szép, akármilyen sok gondozást is igényel. Ám nem szabad elfelejteni, hogy a kíváncsi kutyák érzékeny orra számára is vonzóak lehetnek a kert díszei. Bizony, a virágok és más növények érdekes felfedeznivalót kínálhatnak a kíváncsi, ámde kissé unatkozó kutya számára. Pedig nem minden növény ártalmatlan. Az azalea, az amarillisz, a nárcisz és a tulipán például amilyen szépek, olyan veszélyesek az ebek számára. Elég egy kis kóstolás, és máris kész a baj. Szóval, ha a kutya mellett kertet is szeretne, szép növényekkel, és biztos abban, hogy kedvence nem fog szenvedélyesen lövészárkokat ásni, akkor kérje ki az állatorvos tanácsát, mi az, amit nyugodt szívvel ültethet.

kutya medencében labdát paskol

Móka és kacagás

A legtöbb kutya imád a kertben lenni, márpedig ha ez így van, nem szabad megfosztani őt az élvezettől. Sőt, érdemes számára olyan környezetet teremteni, amely nem csak biztonságos, de inspiráló is. Persze ne a kerti gödrök ásására inspirálja, hanem játékra és mozgásra. A legjobb kutyajátékok kiváló anyagokból készülnek és könnyen tisztíthatók, így ezeket bátran kinn lehet nekik hagyni, természetesen hazaérve össze kell szedni, ellenőrizni és tisztítani. Ha sokat rág a kutya, fontolja meg, hogy egy-két Kongot hagy kinn számára, ha pedig szereti használni agya fogaskerekeit, egy izgalmasabb puzzle játék lefoglalja majd. A tornászok számára építhet palánkot, alagutat, vagy más, számára vonzó akadályt. A lényeg, hogy az eb jól érezze magát a kertben, és ne unatkozzon, amíg a gazda és a család hazaér. Ne feledje, a játék nagyon fontos része kedvence életének!

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n