Forró napok, komoly bajok

A nyári nap meleg, égető sugarai nem csak az emberek, de a kutyák számára is rejtenek veszélyeket. Bizony, kedvenceink ugyanúgy le tudnak égni, sőt, napszúrást is kaphatnak, ahogyan mi, sőt, extrém esetben náluk is kialakulhat bőrrák. A jó hír, hogy a kutyák –ha van rá lehetőségük – ösztönösen húzódnak az árnyékba az égető sugarak elől.

Mindenképp ügyelni kell tehát arra, hogy a sugárzó napsütésnek ne tegyük ki hosszú időn át a kutyát. Tíz óra és délután négy között érdemes őket is óvni a káros sugaraktól. Ahogy magunkat védjük magas faktorszámú krémekkel, úgy a kutyák számára is léteznek fényvédő krémek. Ezekkel az olyan érzékenyebb területek, mint az orr, a száj, a fülek, hatékonyan védhetők a leégéstől.

Nem szabad elfelejteni, hogy minél világosabb az állat szőre, annál nagyobb veszélynek van kitéve a napon.

A meztelen kutyákra még náluk is fokozottabban kell ügyelni, esetükben a teljes testfelületet napvédő krémmel kell kezelni.

séta a kutyákkal a naplementében

Ne vigye túlzásba!

  • Reméljük, hogy már mindenki tudja, hogy kutyát nem szabad a kocsiban hagyni, még akkor sem, ha árnyékban álltak meg, és az ablakok le vannak engedve. Az autó nyáron pillanatok alatt extrém magas hőmérsékletűre forrósodik fel, ráadásul percek leforgása alatt.  Még ha kinn viszonylag enyhének tűnik is az idő, az autó belső hőmérséklete röpke idő alatt elérheti akár az 50 fokos hőmérsékletet is, ez pedig már gyilkos az eb számára. Ráadásul lehet, hogy árnyékban parkolt le, de a Föld forog, így lehet, hogy hamarosan a korábbi árnyék helyét átveszi a tűző nap.
  • Mindig legyen kéznél elegendő víz. Nem csak magunkról kell gondoskodnunk a melegben, de a kutyák is több vizet kívánnak ilyenkor. Készítsen be legalább egy literrel több ivóvizet, még akkor is, ha csak rövidebb útra indulnak, vagy sétálni a parkba. Ne feledkezzen meg a kutya vizes tálkájáról. Jó ötlet lehet beszereznizsebre tehető összecsukható utazótálat az ebnek, így bárhol, bármikor könnyen megitatható. Ezek a tálkák általában szilikongumiból készülnek, praktikusak és könnyen tisztíthatók.
  • Nagy melegben ne erőltesse, hogy a kutya fusson. A kiképzéseket, edzéseket, gyakorlásokat hagyja a kora reggeli vagy késő esti, hűvösebb órákra.
  • Ha nagy melegben mennek vásárolni, soha ne kösse ki a kutyát a bolt elé, a tűző napra. Inkább hagyja otthon, és a napközbeni sétákat korlátozza a minimálisan szükséges időre.  A kutyák másként verejtékeznek, mint az emberek. Nem képesek olyan mértékű telstefelületen leadni a felesleges hőt, mint mi. Az egyik lehetőségük a verejtékezésre a talppárnájuk, ám ha ezek hosszú időn át érintkeznek a felforrósodott talajjal – márpedig az aszfalt, a beton, a járólap igencsak forró tud lenni -, nem fogják tudni lehűteni szervezetüket. Ne felejtse el, hogy a kutya egyrészt jóval közelebb van a forró talajhoz, mint a gazdi, másrészt ők nem hordanak cipőt.
  • Szerencsére már sok szabadstrand van, ahová kutyával is lehet menni. De csak akkor maradjanak ott, ha tud olyan helyet találni, ahol árnyékban lehet az eb. Ha tengerparton nyaralnak az ebbel, fürdés, pancsolás után le kell mosni róla a sót. A homokban pihenéssel is érdemes vigyázni, ugyanis a forró homok szintén negatív irányba befolyásolja a test lehűlését. Ha van a közelben füves terület, inkább oda telepedjenek le.
  • Otthon, a kertben is legyen olyan helye a kutyának, ahová be tud húzódni a nap elől. Persze jó megoldás a kutyaház, vagy egy ágy a terasz árnyékois sarkában, de ha nagyon nagy a kánikula, ne ódzkodjon bevinni a hűvös lakásba.
  • A víz mindig legyen elérhető a kutya számára. Meleg, nyári napokon gyakrabban kell ellenőrizni a vizes tálkát, hogy abban mindig friss és hideg ivóvíz legyen. Ha ez munka miatt nem megoldható, fontolja meg hőtartó vizestál vásárlását, mely jóval hosszabb ideig tartja hidegen a vizet, vagy munkába indulás előtt tegyen bele jó pár jégkockát.
  • Az idős, beteg vagy túlsúlyos állatokat sokkal jobban megviseli a hőség, akárcsak az olyan, nyomott orrú fajtákat, mint a bulldogok, a pekingi. Tartsa őket a hűvös lakásban, és ha szükséges, gondoskodjon számukra hűtőmatracról, hűtőmellényről.

Kutya vizestálból lefetyel

A hőguta veszélyei

Nem feltétlenül kell kánikula ahhoz, hogy hőguta alakuljon ki a kutyánál. Elég egy kellemesen meleg nyári nap, ám ha a kutya szervezete nem képes leadni a termelődő hőt megfelelő mértékben, akkor jön létre a hőguta.

Amikor tartósan magas a hőmérséklet, a szervezetben kémiai folyamatok indulnak el. A sejtek leépülnek, az állat kiszárad, vére besűrűsödik, ennek következtében a szív nehezítetten tud csak működni, és vérrögök alakulnak ki. Sajnos, ha ilyenkor a kutya nem kap azonnali segítséget, fennáll a veszélye, hogy létfontosságú szervei leállnak, és ha sikerül is megmenteni, tartós károsodásokkal tud csak élni.

A hőguta tünetei

  • Hangos, erölködő légzés
  • Erős lihegés
  • Élénk vörös nyálkahártya (pl. a fogíny, nyelv, vagy a szemfehérje vörös színe)
  • Hányás, hasmenés
  • Gyengeség, szédelgés, koordinálatlan mozgás
  • Szapora szívverés
  • Eszméletvesztés
  • Görcsös roham
  • Kóma
  • Igen magas testhőmérséklet

Kutya marjáig vízben áll

Mit tegyen

Ha a fenti tüneteket észleli, azonnal cselekedni kell. Először is tegyen egy hideg vízzel átitatott törülközőt a kutyára, vagy ha van rá mód, állítsa be a zuhany alá, és hűtse a testét hideg vízzel. Ne használjon jeget, mert az égési sérüléshez hasonló sebeket okozhat a bőrön.

Ellenőrizze az állat testhőmérsékletét. A normális hőmérésklet 38-39 Celsius fok, 41 Celsius foknál már azonnali intézkedés szükséges, de ez alatt is hűteni kell a kutyát. Amint az első óvintézkedéseket megtette, lehetőség szerint azonnal induljanak az állatorvoshoz, és út közben is gondoskodjon az állat hűtéséről.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n