Azok a csodás rendőrkutyák….

Nem csak a bűnöldözői rendőri munka igényel különleges elhivatottságot, de bizony rendőrkutya sem lehet akármelyik eb. Ezek a sokszor lenyűgöző képességű állatok legtöbbször olyan ősök leszármazottai, melyeket szelektíven tenyésztettek erre a munkára. Már az alkalmas fajták listája sem túl bőséges, és még ezen belül is árgus szemekkel szelektálják, mely kutyák vehetnek részt a kiképzésben, és később a bűnüldözői munkában.

Népszerű rendőrkutya fajták

Leggyakrabban az alábbi fajtákat használják a rendőri munka során:

Ezek a fajták leginkább hihetetlen munkabíró képességükről híresek, valamint arról, hogy nem csak képesek, de szeretnek is dolgozni, együttműködni vezetőjükkel. Kifejezetten szívósak és kemények. Vannak rendőrkutyák, melyeket csak egy-egy feladatra képeznek ki, például kábítószer keresésére, másokat pedig akár több feladat ellátására is. De pontosan mit is csinál egy rendőrkutya?

labrador nyomot követ

Letartóztatások

Talán a legismertebb, tévéműsorokban is leggyakrabban látott rendőrkutya feladat a gyanúsított elfogása. Arra képzik ki őket, hogy a gyanúsítottat szájuk és fogaik használatával megragadják, és ne engedjék el, amíg arra parancsot nem kapnak. Sok esetben ők az elsők az elfogásban, sokszor kerülnek szembe akár fegyverrel is, amikor nem elég, hogy el kell fogni a bűnözőt, de még társukat, az embert is védelmezniük kell. Erre a feladatra általában malinoist vagy német juhászkutyát használnak. Ezek az eredetileg terelőkutya fajták évszázadokon át arra lettek tenyésztve, hogy fizikai erejüket és intelligenciájukat használva együtt dolgozzanak az emberrel a nyájak terelése során. Az ott végzett feladataik szinte ugyanazok, és ugyanolyan képességeket igényelnek, mint a rendőrkutya esetében a bűnözők visszatartásakor végzett munka. Fontos, hogy stabil, megbízható kutyák legyenek, melyek természetes intelligenciájuk által képesek felismerni a fenyegetést és a veszélyt, ugyanakkor tudniuk kell csak parancsra cselekedni.

malinois katonai rendőr oldalán

Felderítés

Nem titok, hogy a kutyáknak csodálatos a szaglása. Orrukban 225 millió szagló receptor van, szemben az emberi orr 5 millió receptorával. Ezért hát használjuk ezen képességeiket a bűnözés elleni harc során is. Ha bűncselekményről van szó, a kutyákat megtanítják különféle kábítószerek, robbanóanyagok, gyorsítószerek (pl. tűzesetek vizsgálata), hullakeresés és egyéb bűncselekmények helyszínének felderítésére. A kutyák bárhol el tudják látni feladataikat, de leggyakrabban a repülőtereken, határállomásoknál keresnek robbanóanyagokat és illegális drogokat. A katonai kutyákat a taposóaknák és egyéb robbanószerek felderítésére is kiképzik, hogy a katonákat megvédjék azok veszélyeitől.

ejtőernyős és kutyája a repülőben

Képek forrása: pixabay

Keresés és mentés

Rendőri munka során kutyákkal keresik az eltűnteket is, legyen szó akár egy elkóborolt kisgyermekről vagy akár emberrablásról. Ezeket a kutyákat kiképezhetik akár élő emberek, de elhunytak keresésére is. Sokuk képes akár robbanás, földrengés vagy más katasztrófa után a törmelékek, romok alatt is kiszagolni az élő embereket, vagy az áldozatokat. Képesek kilométereket gyakogolni akár erdőben, vagy lavina mentén, kutatva a nyomokat, de folyóban, tóban, tengerben is kiszagolják az áldozatot. Az a képességük, hogy viszonylag rövid idő alatt relatív nagy területet képesek átvizsgálni, hatalmas segítség az általában gyors beavatkozást igénylő felderítések során. Tény, hogy az emberi kutatómunka elengedhetetlen fontosságú, de a kutató- és mentőkutyák egyedülálló pontossággal képesek elvégezni a munkát, mellyel az ember segítségére lehetnek.

Ajánlott cikkek