Az étel őrzése 2.rész

Az, hogy a kutya őrzi, védi, ami fontos a számára, teljesen természetes viselkedés. A kedvtelésből tartott állatoknál egyre kevésbé kívánatos ez a védő ösztön, különösen akkor, ha ez emberekkel szemben jelentkezik. Ez persze nem kellemes, sőt, veszélyes is lehet, ahogy azt az előző részben részleteztük- No de mit tehetünk a megoldásért?

Gyakorlatok a probléma megoldására

Minden ilyen feladatot csak lépésenként lehet végrehajtani. Ha már az első lépcsőfok sikeres, azt látja, hogy a kutya nyugodtan reagál és nincs jele agressziónak, akkor lehet továbblépni a következőre. Mivel a kutya kommunikációja igen összetett, figyelni kell a testbeszédre is. Még így is nehéz megmondani, hogy egy adott pillanatban éppen hogyan érezhet.

Ezért mielőtt belevágna a feladatokba, határozza meg magának, hogy hogyan viselkedik a kutya, amikor nyugodt, milyen a fülek, farok tartása, milyen a tekintete, az izmai mennyire ernyedtek, stb.

Lője be, milyen mondjuk akkor, amikor együtt heverésznek, vagy éppen kellemes sétát tesznek. A feladatok gyakorlása közben figyelje az agresszivitás jeleit, pl. a kutya mereven áll a tálja felett, rágás nélkül nyeli az ételt, egész teste befeszül, morog, vicsorog, vagy akár harap, kapkod, és esetleg elkezdi üldözni is a gazdát. Amennyiben ezt tapasztalja, azonnal hagyja abba a feladatok gyakorlását és keressen szakembert.

Előfordulhat, hogy bizonytalan a kutya reakcióival kapcsolatban. Hatékony lehet, ha kiköti egy erős pórázzal, így ha ön felé mozdulna támadólag, a póráz visszafogja.

kutya szájában a csontjával vicsorog

A feladatok megkezdése előtt készítsen elő jutalomfalatokat, vagy készítsen egy falatnyi darabkákat valamilyen vonzó ételből. Olyan jutalmat kell keresnie, amit nagyon, de nagyon szeret a kutya, ám nem gyakran jut hozzá, tehát különleges alkalmat jelent a számára. Ennek azért van jelentősége, mert meg kell győzni a kutyát arról, hogy valamilyen klassz dolgot jelent az, ha evés közben a gazdi hozzá közelít, sokkal klasszabbat, mint amilyen a tálkája.

Első lépés

  • Miközben a kutya éppen száraztápot eszeget a tálkájából, álljon meg tőle pár lépésnyire. Ne mozduljon a kutya felé.

  • Kezdjen el beszélni hozzá nyugodt hangon, ahogy szokott, mondja például azt, hogy „milyen finomságot eszel?”. Miközben beszél, a kiválasztott extra jutalomfalatból dobjon egy szemet a tálkájába. Folytassa ezt egészen addig, pár másodpercenként dova egy falatot, amíg a kutya eszik.

  • Ismételje ezt mindaddig, minden etetésnél, amíg a kutya legalább tíz egymás utáni alkalommal nyugodt nem marad ebben a helyzetben. Csak ekkor lépjen a második lépcsőfokra.

Ha a gyakorlás során a kutya a tálkáját odahagyva ön felé mozdul, hogy még több jutalomfalatot kaphasson, ne vegyen róla tudomást. Várja meg, amíg visszamegy a tálhoz, és kezdje újra a feladatot.

Második lépés

  • Miközben a kutya éppen száraztápot eszeget a tálkájából, és nyugodt hangon beszél hozzá, lépjen felé egy lépést, és dobjon egy jutalomfalatot a tálkájába. Ezután azonnak lépjen vissza egy lépést. Ismételje ezt a gyakorlatot  pár másodpercenként, amíg a kutya be nem fejezi az étkezést.

  • Minden nap egy lépéssel közelebb álljon a kutyához, mielőtt a jutalomfalatot adná, egészen addig, amíg már nagyjából fél méterre áll a kutyától. Ha már legalább tíz egymás utáni étkezést nyugodtan eszik végig a kutya úgy, hogy alig fél méternyire áll, és adogatja a jutalomfalatokat, akkor tovább léphet.

Harmadik lépés

  • Miközben a kutya éppen száraztápot eszeget a tálkájából, és nyugodt hangon beszél hozzá, álljon közvetlenül a tál mellé, és dobjon bele egy jutalomfalatot, majd azonnal forduljon meg, és menjen el.

  • Pár másodpercenként ismételje meg a gyakorlatot, amíg a kutya be nem fejezi az étkezést. Ha legalább tíz egymás utáni étkezés alkalmával is nyugodt marad a kutya, tovább léphet.

Negyedik lépés

  • Miközben a kutya éppen száraztápot eszeget a tálkájából, és nyugodt hangon beszél hozzá, álljon a kutya mellé, kezében a jutalomfalattal. Kicsit hajoljon le, kezét a jutalomfalattal a kutya orra elé tartva pár centire.

Ösztönözze, hogy hagyja abba az evést, és vegye el a jutalomfalatot a kezlből.

  • Ha ez sikerült, azonnal forduljon meg és menjen távolabb. Ismételje a gyakorlatot pár másodpercenként, amíg a kutya be nem fejezi az étkezést.
  • Minden nap egy kicsivel mélyebbre hajoljon, miközben a jutalomfalatot kínálja, így a keze mindig kicsivel közelebb kerül a tálkához. Ha legalább tíz egymás utáni étkezés alkalmával is nyugodt marad a kutya, miközben egyre mélyebbre hajolva, a tálhoz kezével egyre közelebb kerülve kínálja a jutalomfalatot, tovább léphet.

gazdi leteszi a tálkát a griffon elé

Ötödik lépés

  • Miközben a kutya éppen száraztápot eszeget a tálkájából, és nyugodt hangon beszél hozzá, álljon a kutya mellé és érintse meg a tálkáját az egyik kezével, miközben a másikkal a jutalomfalatot kínálja.

  • Ismételje a gyakorlatot pár másodpercenként, amíg a kutya be nem fejezi az étkezést. Ha legalább tíz egymás utáni étkezés alkalmával is nyugodt marad a kutya, tovább léphet.

Hatodik lépés

  • Miközben a kutya éppen száraztápot eszeget a tálkájából, és nyugodt hangon beszél hozzá, álljon a kutya mellé, hajoljon le, és egyik kezlével emelje fel a tálkáját. Csak 15-20 centire emelje el a földtől, és dobjon bele egy jutalomfalatot. Ezután azonnal tegye vissza a tálkát a földre, hogy a kutya tudjon enni.

kutya a gazda kezében tartott tálból eszik

  • Ismételje a gyakorlatot pár másodpercenként, amíg a kutya be nem fejezi az étkezést. Minden alkalommal kissé magasabbra emelje a tálkát, egészen addig, amíg fel nem tud teljesen egyenesedni vele.

  • Addig ismételje, amíg el nem tud sétálni a tállal az asztalhoz vagy a pulthoz. Ott tegyen bele egy jutalomfalatot, és vigye vissza a tálat ugyanoda, ahonnan elvette.

Hetedik lépés: hogy másokkal is működjön a dolog

  • Minden felnőtt családtagnak végig kell mennie mind a hat lépésen, hogy a hetedik is sikerülhessen. Mindenkinek az elejétől kell kezdenie a gyakorlást a kutyával, és minden alkalommal figyelni kell a kutya reakcióit.

  • Ne vegye készpénznek, hogy ha önnel működik a dolog, akkor automatikusan másokkal is fog, és a kutya bárkivel kapcsolatban ugyanúgy érez majd. Meg kell tanulnia azt, hogy a szabályok másokkal is ugyanúgy működnek.

  • A fentiekben részletezett gyakorlatsor elég fokozatos ahhoz, hogy a kutya megtanulja, hogyan reagáljon nyugodtan, és rájöjjön, a jutalomfalat, amit annyira szeret, sokkal jobb, mint agresszívan viselkedni, ha emberek közelednek felé evés közben. A feladatok gyakorlása során az eb megtanulja, hogy a tálkájában levő étel sokkal finomabb és vonzóbb lesz a számára, ha a gazdi vagy más ember hozzá nyúl, nem pedig elvenni akarják.

Tippek és ötletek a hibás lépések megelőzésére

  • Ha valamilyen oknál fogva nem nyerő a jutalomfalat, akkor lehet, hogy az nem olyan vonzó a kutya számára, mint maga az étel.

  • Ha működik a jutalomfalat, de inkább valamilyen speciális étrendehze kapcsolódó dologgal jutalmazné a kutyát – nyers étrenden tartja, vagy házilag készíti az eledelét-, akkor is először száraztáppal gyakoroljon, és jutalomfalatokkal kezdje, és utána ismételje meg az összes lépést a választott, egyéni készítésű táppal és jutalomfalattal.

  • Ha a kutya habzsol, és ezért nehéz vagy kivitelezhetetlen a jutalomfalatok adagolása, akkor vegyen neki olyan tálkát, mely a fogyással adagolja az ételt, így nem tud falni.

mopsz két mancsával ölelve őrzi a  táppal teli tálját

A kutya viselkedésének felügyelete

Miközben kivitelezi a gyakorlatokat, folyamatosan és figyelmesen kell vizsgálnia a kutya reakcióit, nem mutat-e agresszív jeleket. Soha ne engedje, hogy más is közelítsen, miközben a kutya eszik, és gyakorolnak. Ha a gyerek elől védi a tálkát, eszébe se jusson, hogy a gyerekkel is végig csináltatja a gyakorlatsort. Ebben az esetben inkább keressen szakembert, aki képes megtanítani az agresszió kezelését.

Könnyebb a helyzet, ha a kutya csak az idegenektől, vendégektől védi az ételt.

Ha a kutya és a vendégek egy helyiségben tartózkodnak, egyszerűen vigyen ki minden élelmiszert onnan. Alternatív megoldásként a kutyát is elkülönítheti egy másik helyiségbe, amíg ott vannak a vendégek. Vannak kutyák, akik mindenféle ételt őriznek és védenek, még azt is, amelyik az asztalon, konyhapulton, tálalón van. Ha ezt az ételt szeretné a vendégeknek felszolgálni, bizony mindenki biztonsága érdekében jobb, ha a kutyát elkülöníti.

Mit NE tegyen

  • Soha ne büntesse és ne félemlítse meg a kutyát. Emlékezzen arra, hogy az a kutya, amelyik védi és őrzi az ételt, azt gondolja, az ember el akarja venni tőle az élelmet. Erre reagál, hiszen a kutya ösztönei azt súgják, az ételért meg kell küzdeni. Vannak emberek, akik úgy akarják megmutatni falkavezérségüket, dominanciájukat, hogy megmutatják, képesek elvenni a kutya ételét, ezzel pedig megállítani az agressziót. Nos, ez eléggé veszélyes és teljesen haszontalan módszer. Gyakorta épp az ellenkezőjét éri el vele a gazda, és a kutyával való kapcsolatnak is csak árt. Ennél sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, ha arra törekszik, hogy megváltoztassa kutyája evés közbeni viszonyát az emberekhez.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban