Az emberi bőr nem szereti a kutyafogakat

Az előző részben azzal foglalkoztunk, mi lehet az oka, ha a kutya gyakran, vagy akár folyamatosan csipkedi, harapdálja gazdája kezét, lábát. Adtunk tippeket arra, hogyan lehet erről leszoktatni a kutyát, mi a módja a harapdálás megakadályozásának. Nézzük, hogya ültethető át mindez a gyakorlatba.

Az emberi bőr nem szereti a kutyafogakat

Amint a kutya megtanulta, hogy finoman kell játszania, és nem mindegy, hogyan használja a száját, meg kell tanulnia, hogy a fogai nem sérthetik fel a bőrt.

  • Amikor a kutya lába vagy keze ujjait próbálja meg rágcsálni, adjon neki egy játékot vagy rágócsontot.
  • Gyakran előfordul, hogy a kutya a simogató, paskolgató, vakargató kezet kezdi el rágcsálni. Ha ez történik, akkor terelje el a figyelmét pár apró falattal, amit a másik kezével nyújt felé. Ez megtanítja a kutyának, hogy hozzászokjon az érintéshez, és ne kezdjen el azonnal harapdálni.
  • Tanítsa meg neki, hogy a játék nem feltétlenül jelent közvetlen kontaktust. Az apport, a kötélhúzás, a frizbi legalább olyan klassz, ha nem jobb, mint a gazdi kezének rágcsálása. Az apport kifejezetten jó játék akkor is, ha a frusztrációt vagy az izgalmat kell kezelni. Ha a kutya már ügyesen játszik apportot, akkor mindig tartsa a zsebében vagy keze ügyében az erre használt játékot, így ha elkezdené harapdálni vagy csipkedni a kezét, lábát, rögtön el tudja neki dobni. Ideális esetben a kutya már akkor elkezdi majd keresni a játékot, amint kényszert érez a harapdálásra.
  • Tanítsa meg a kutyának az „ül”, „marad”, „ereszt” parancsszavakat, ezzel könnyebben tudja kontrollálni a viselkedését.
  • Vannak kutyák, amelyek előszeretettel harapdálják a gazdi lábát. Ha ez a helyzet, tartsa a zsebében az apportos játékot, és amint elkezdi csipkedni a láát, bokáját, álljon meg, majd dobja el neki a játékot. Amint a kutya felkapja a játékot, induljon el újra. Ha nincs kéznél a játék, akkor álljon meg mozdulatlanul, és várja meg, amíg a kutya abbahagyja csipkedést. Amint abbahagyja, azonnal jutalmazza meg, és nyújtson felé egy jutalomfalatot, vagy akár egy másik, elérhető játékot. Egészen addig ismételje ezt, amíg a kutya meg nem szokja, hogy nem kell a gazdi lába nyomában járni.
  • Mindig kínáljon elég érdekes játékot a kutyának, és legyen megfelelő mennyiségű rágójátéka is, hogy ezekkel játsszon és ne a gazdi végtagjaival vagy ruhájával.
  • Biztosítsa, hogy a kutya játszhasson más kutyákkal. Nagyon sok energiát le tud vezetni a közös játék során, és nem lesz energiája arra, hogy a gazdin gyakorolja a keményebb csipkedéseket, harapdálásokat.
  • A kutya már tudja, hogy nem haraphat durván, de meg kell tanulnia, hogy nem is csipkedhet, mert a fogak érintése fájdalmas a bőrnek. Hagyja már akkor is figyelmen kívül, ha a fogai a bőrt karcolják, ha kell, menjen ki a szobából.
    • Amint azt érzi, hogy a fogak a bőrhöz érnek, jajduljon fel, majd azonnal hagyja ott a kutyát, 30-60 másodperc elég is lesz. Ha a kutya nem adja fel, akkor menjne ki a helyiségből.  Amint visszatér, nyugodtan folytassa, amit abbahagyott a csipkedés miatt.
    • Akár a pórázt is felteheti a kutyára, persze csak ha felügyelet alatt van. Soha ne hagyja magára felcsatolt pórázzal, mert az komoly veszélyt okozhat. Hagyja, hogy a kutya így járkáljon a lakásban, és amikor a kutya elkezdi csipkedni, vegye fel a póráz végét, és vigye át egy másik helysiégbe, ahol csend és nyugalom van. Kösse egy nehéz bútor lábához, vagy zárja be a bébikaput, majd menjen ki, vagy legalábbis fordítson hátat a kutyának. Pár perc elteltével engedje ki, és folytassa, amit abbahagyott.

német juhászkutya kölyök a labdáját rágcsálja

  • Megeshet, hogy nem hatékony a fenti módszer. Próbáljon meg undort kiváltani a kutyából. A test érintett területét és/vagy a ruháját fújja be valamilyen spray-vel (a keserű alma spray nagyon hatékony tud lenni), mielőtt elkezdene játszani a kutyával, vagy az elkezdené követni. Amint elkezdi a csipkedést, álljon meg, és várja meg, mit reagál az ízre. Amint abbahagyja a csipkedést, dicsérje és jutalmazza meg. Legalább két hétig ne hagyja abba a spray-vel való permetezést, ennyi idő alatt biztosa nmegtanulja a kutya, hogy a csipkedés számára kellemetlen élménnyel párosul.
  • Megeshet, hogy egyik módszer sem működik. Ekkor csak egy megoldás marad: a kutya számára kellemetlenné kell tenni még inkább a csipkedést. Tartson a zsebében egy kis borsmenta vagy menthol sprayt, és amint a kutya elkezdi a csipkedést, jajduljon fel, és spricceljen a szájába. Mivel általában nem kedvelik a csípős ízt, nem akarja egyik sem újra megtapasztalni. Ez a megoldás akkor hatékony, ha a reakciója mindig gyors és azonnali. Nem hatékony megoldás, ha a kutyával birkóznia kell, vagy az félelmet érez, esetleg agresszívvé válik. Amennyiben nem szeretné ily módon büntetni a kutyát, vagy képtelen gyorsan, birkózás nélkül végrehajtani, akkor ne is próbálkozzon vele, inkább keressen szakembert, aki segít a probléma kezelésében.

Általános óvintézkedések

  • Az ujjait soha ne mozgassa a kutya arca előtt, és ne paskolgassa az arcát, ha játszani hívja. Ezek mind keringőre felhívó cselekedetek, azaz a kutya úgy érzi, ösztönzik a harapdálásra.
  • Ne riassza el a kutyát a gazdival való játéktól. A játék nagyon fontos a szocializációban, erős köteléket épít kutya és ember között. Azt kell megtanulnia az ebnek, hogyan játsszon finoman.
  • Ne rántsa el a kezét vagy a lábát, amikor a kutya harapdálja, csipkedi. Ez a mozdulat a kutya számára játékosnak tűnik, és arra ösztönzi, hogy utána ugorjon, és megragadja. Sokkal hatékonyabb, ha egyszerűen hagyja mozdulatlanul lógni a kezét vagy a lábát, így az már kevésbé érdekes, mint játékszer.
  • Ha megüti a kutyát a játékos harapdálás miatt, akkor csak erősebben fog harapni. A reakció ilyenkor általában a még agresszívebb játék.A fizikai büntetés miatt a kutya félni fog a gazdájától, ez pedig valós agresszivitáshoz vezethet. 

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban