A törpe-terminátor titkai

Bár manapság nem olyan népszerű a törpe schnauzer, mint régebben, azért nem szabad leírni ezt a bájos fajtát, a schnauzer család legkisebb tagját. Nem csak barátságos, élénk és aktív kis eb, de imád kirándulni, túrázni, vagy akár csak nagyokat sétálni a gazdival, a játék pedig lételeme.

De mi lehet az, amit kevesen tudnak a fajtáról?

1. Egy kis történelem

Tudta azt, hogy három olyan típusa van a schanuzer fajtáknak, melyet tévesen egynek kezelnek? Pedig törpe, a standard vagy közép és az óriás olyan terrier típusú fajta, mely a XV. század környékén alakult ki Németországban, valójábam nem három méret, hanem három önálló fajta. Maga a schnauzer szó bajuszt jelent, mintegy utalásként a fajta jellegzetességére.

Persze a három fajta egyedei hasonlítanak egymásra, kivéve természetesen a méretbeli eltéréseket.

A jelenlegi törpe schnauzer típus egyébként uszkár és affenpinscher keresztezésével alakult ki, mégpedig valamikor a XIX. század közepe táján.

2. Az egyik legkedvesebb fajta

Elég sok, nagyjából 350 elismert kutyafajta létezik, és gyakorta újra elemzik a rangsorokat, melyeket például intelligencia tekintetében állítanak fel köztük. A törpe schnauzer stabilan tartja 12. helyét ezen a listán. Szóval ez a fajta kiemelkedően okos.

Amikor a teszteket végezték, a törpe schanuzer képes volt 5-15 ismétlés után megtanulni új parancsszavakat, és minimum 85 százalékban teljesítette is a parancsot, bár általában ez az arány sokkal jobb volt. Szóval, schnauzer gazdik, tessék kipróbálni az eb képességeit, akár egy új trükk megtanításával.

schnauzer portré

3. A nap őre

Lehet, hogy hihetetlennek hangzik, de bizony a türpe schnauzert őrkutyának tenyésztették ki, olyan ebnek, mely elég kitartó ahhoz, hogy akár a nála kétszer nagyobb kutyát is állja. Mindezt anélkül teszi, hogy harapna, csak ugatott. Ezért is válhatott a család teljes jogú tagjává.

Egyébiránt a fajta patkányfogásban is jeleskedett, sőt, egyéb apró állatok, rágcsálók is a terítékén voltak. Napjaink törpe schnauzerjeiből sem halt ki ez az ösztön.

Szóval ha van a családban hörcsög, tengerimalac, nyuszi, egér, vagy más kisállat, nem árt rá vigyázni, és a kutya ezirányú szocializációjára komoly hangsúlyt helyezni.

4. Szín-vita

A fajtánál három jellegzetes szín ismert: a fekete, a fekete-ezüst és a só-bors. Azonban van egy negyedik, egyre inkább kedveltté váló szín is, ez pedig a tiszta fehér. Mivel ez a szín génmódosítás eredménye, sokáig és sok helyütt nem volt elfogadott, de mára már egyre többfelé kedvelik.

5. Kórok, bajok nélkül

Bár a törpe esetében gyakrabban fordulnak elő jellemző betegségek, mint az óriásokál, azért elmondható, hogy a schanuzer fajta egészséges és erős. A törpe schnauzereknél leginkább a szemproblémák igényelnek figyelmet, de a pajzsmirigy betegségek is előfordulhatnak.

Ajánlott cikkek