A szívférgesség megelőzése

A szúnyog csípésével mikroszkopikus méretű féreglárva (mikrofilária) kerül az állat szervezetébe, ez okozza a szívférgességet. A szívféreg latin neve Dirofilaria immitis. A kifejlett féreg vékony, spagetti-szerű, hossza akár 25-30 cm is lehet.

Bár kutyák és macskák egyaránt fertőződhetnek szívféreggel, kutyáknál sokkal gyakoribb. A nem felismert és emiatt nem kezelt szívféreg fertőzés gyorsan eléri a szív és a tüdő artériáit, ezzel súlyos állapotba kerül az állat, mely végül végzetes is lehet.

A nem felismert és emiatt nem kezelt szívféreg fertőzés gyorsan eléri a szív és a tüdő artériáit, ezzel súlyos állapotba kerül az állat, mely végül végzetes is lehet. A szívféreg fertőzöttség gyakrabban fordul elő meleg és párás környezetben, ahol a szúnyogpopuláció nagy.

Tények a szívférgességről

  • A szívférgesség négyszer gyakrabban fordul elő kutyáknál, mint macskáknál.
  • Egymást nem fertőzhetik meg az állatok szívféreggel, a betegség csak szúnyogcsípés útján terjed.
  • A vadon élő állatok is fertőződhetnek szívféreggel, így a farkas, a róka, a mosómedve és a görény is.
  • Az első dokumentáció a szívféreg fertőzésről 1847-ben jelent meg, a Western Journal of Medicine című folyóiratban.
  • A szívféreg lárva szervezetbe kerülése után hat hónap szükséges, hogy az féreggé fejlődjön.
  • Korai stádiumában a betegség csendes gyilkos. Mire az első tüneteket észleli, a kutya már jó pár hónapja fertőzött lehet. Ez az egyik oka annak, hogy a megelőzésre olyan nagy hangsúlyt fektetnek az állatorvosok.

A szívférgesség megelőzése

Mivel a szívférgesség kezelése nem csak nehéz feladat, de elég rizikós is, ráadásul macskák számára még nincs is jóváhagyott, biztos gyógymód, minden állatorvos a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Rágható tabletták és gyógyszerek kaphatók, ezek adagolása típustól függően lehet napi vagy havi. A gazdák általában jobban szeretik az úgynevezett spot-on cseppeket, melyek havonkénti, esetenként kéthavonkénti kezelést igényelnek, és hatásosak a bolhák, férgek, atkák, kullancsok ellen is. Ügyeljen arra, hogy nem minden spot-on termék véd a szívférgesség ellen! Ha kifejezetten olyat szeretne vásárolni, amely komplex védelmet biztosít, feltétlenül jelezze az állatorvosnak.

Ajánlott cikkek