A rémes tűzijáték

Sok gazda számára augusztus huszadika és szilveszter napja maga a rémálom. A kutyák  ugyanis általában ijesztőnek találják a hangos, kiszámíthatatlan zajokat és az erős fényhatásokat, így számukra az ünnepi tűzijáték nem az élményről szól. Még egy látszólag magabiztos kutya is megrettenhet a tűzijáték ismeretlen hangjaitól.

De mit tehet a gazdi azon kívül, hogy természetesen otthon marad kedvencével?

Tegye érzéketlenné a kutyát a tűzijáték hangjára

Ha még van egy kis idő a Szent István napi tűzijáték előtt, érdemes elkezdeni szoktatni a kutyát a zajokhoz, és megtanítani neki, hogy a hangok hallatán is nyugodt maradjon. Ezt a folyamatot deszenzitizációnak nevezik. Néhány egyszerű lépés segíthet.

francia bulldog fekszik és ijedt szemekkel néz

• Keressen videót vagy felvételt a tűzijátékról. Hangterápiás programra mutató linket ebben a cikkünkben talál.

• Játssza le ezt a lehető legalacsonyabb hangerőn, és ismételje meg néhányszor a nap folyamán.

• Próbálja meg a hangokat valamilyen, a kutya által különösen kedvelt dolgozhoz kapcsolni. Ez lehet például valamilyen finom jutalomfalat, egyéb étel, simogatás vagy nagy, közös játék.

• A felvétel hangerejét lassan és fokozatosan növelje, természetesen továbbra is kellemes dolgokkal párosítva.

• Amennyiben a kutyán bármikor a félelem jelei kezdenek mutatkozni, azonnal csökkentse a hangerőt olyan pontra, ahol még komfortosan érzi magát az eb.

• Ismételje naponta többször a gyakorlást, amíg el nem éri, hogy az állat ijedtség és félelem nélkül képes elviselni a zajokat.

Persze tudni kell, hogy a tűzijátékról készült felvétel közel sem ugyanaz, mint az igazi fényparádé, azonban egy hangfelvétel ilyen módon történő lejátszása segíthet csökkenteni a tűzijáték okozta félelmet és szorongást.

Csökkentse a félelmet

Ha nincs már elég idő felkészülni a tűzijátékra, vagy ha az előbbiekben felsorolt módszerek nem szüntették meg teljesen az állat félelmét a zajoktól, más módokon is lehet segíteni azoknak a kutyáknak, amelyek enyhén vagy közepesen félnek a tűzijátéktól.

kölyökkutya fekszik, szemei riadtak

  • Ne változtasson a viselkedésén! Sok gazda úgy gondolja, hogy amikor a kutya a félelem jeleit mutatja, azonnal és minden eszközzel nyugtatgatnia kell. Ezért a szokásosnál többször simogatja az ebet, és folyamatosan, halk hangon beszél hozzá. Ám ez a viselkedés ahelyett, hogy enyhítené a kutya félelmeit, sokkal inkább megerősíti. Ha extra figyelmet szentel egy félelemmel küzdő kutyának, valójában visszaigazolja és jutalmazza azt a viselkedését, amelyen változtatni próbál.
  • Próbáljon meg egyáltalán nem reagálni a tűzijáték hangjára. Ha a gazdi hirtelen felugrik, vagy megfeszül és ideges lesz, csak súlyosbítja a kutya félelmét, ugyanis testbeszédével azt üzeni neki, hogy valós oka van a félelemre.
  • Nyomja el a tűzijáték hangjait. Csavarja kicsit hangosabbra a tévét vagy a rádiót, és zárja be az ajtókat, ablakokat. A ventilátor vagy légkondicionáló hangja is tökéletes, feltéve, hogy ezektől nem fél az állat.
  • Amennyiben kedvence félelmében bebújik a kanapé alá, vagy behúzódik egy helyre, hagyja, hadd tegye. Ne próbálja meg onnan kihúzni, kicsalogatni, és még véletlenül se próbálja meg közelebb csalogatni a zajokhoz, hátha megszokja. Mindez csak növeli félelmét, és azt érheti el, hogy az ijedt állat agresszívvé válik.
  • Keressen valamilyen feszültségoldó szert, de ha lehet, akkor természetes alapanyagút. Fontos, hogy gazdik legyenek elővigyázatosak a vásárlás, a döntés során, mert ha hosszú távon (1-2 napnál tovább, vagy ha sűrűn van szükség rá) olyan nyugtató hatású szert adagolnak a kutyának, ami bár “gyógynövény” összetételű, de kavalakton, azaz mámorbors kivonatot tartalmaz, az májkárosító hatású lehet, ugyanis ez felhalmozódik a szervezetben. Érdemes kipróbálni az Aptus Relax vagy Zylkéne készítményeket, melyek szintén természetes összetevőket tartalmaznak, de hosszabb távon is biztonsággal adagolhatók. Humán gyógyszert, legyen az nyugtató vagy szorongásoldó, sosem szabad adni a kutyának. Ha a természetes szerek, a viselkedésmódosító terápiák nem bizonyulnak elegendőnek, midnenképpen érdemes az állatorvossal konzultálni. Gyógyszert csak ő rendelhet biztonsággal az állatnak. Azért azt tudni kell, hogy ezeket a gyógyszereket arra adja az orvos, hogy csökkenjen a kutya szorongása, ki tudjon zökkenni a rettegésből, és elég biztonságosan érezzék a helyzetet ahhoz, hogy összpontosítani tudjon az elvárt viselkedési formák elsajátítására. Tehát a gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlenül fontos a szakemberrel való közös munka és tanulás.

ijedt szemű barna kutya

Ha komolyan retteg a kutya

Súlyos fóbia esetén, hogy a gazdi legjobb szándéka ellenére is kevés ahhoz, hogy enyhítse kutyája félelmét. Amennyiben az állat ilyen magas szintű félelmet mutat, beszéljen állatorvosával olyan lehetőségekről, mint például a gyógyszeres kezelés. Az orvos felírhat szorongásoldó gyógyszert vagy nyugtatót, mely segít az ebnek átvészelnie a tűzijátékot, legalábbis ez alkalommal.  A jövőre való felkészülést azonban elkezdheti egy deszenzitizációs programmal, ehhez pedig tud segítséget kérni kutyakiképzőtől vagy kutyaiskolában. Persze súlyos esetekben előfordulhat, hogy soha nem sikerül teljesen legyőzni a fóbiát, de az állat félelmén mindig lehet enyhíteni.

A kutya helye otthon van

Akár fél a kutya a tűzijátéktól, akár nem, a helye ilyenkor otthon van. Akkor se vigye ki magával a rendezvényre, ha úgy tapasztalta, nem ijed meg a zajoktól és a fényektől. Bármikor megijedhet, akár egy irtelen zajtól, akár eseménytől, váratlan dolgotól, a tömegtől, márpedig egy riadt kutya egy pillanat alatt kitépi magát a gazdi kezéből és elszalad. Sajnos, tűzijátékok napján mindig sok elveszett kutyát kereső gazda hirdetését látni a közösségi médiában, és a menhelyek a hamar megtelnek.

Ha mindenképp el akar menni, mert úgy érzi, kihagyhatatlan az élmény, amíg távol van, a kutyát biztonságos, meneküléstől védett helyen kell tartani, például a dobozában, mobil kennelben, vagy egy kényelmes, zárt helyiségben, ahonnan véletlenül sem tud kiszökni. Emellett pedig, ha lehetséges, gondoskodjon valamiféle fehér zajról, ami elnyomja a közeli tűzijáték hangját.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n