A patella luxatio

Biztos látott már olyat, hogy a gazdi önfeledten játszik aprócska csivavájával, amikor a csöppség hirtelen sírni kezd, felkapja a hátulsó lábát és három lábon ugrál tovább. Aztán hirtelen leteszi és mintha mi sem történt volna, szaladgál tovább.

Ha hasonló, aprócska fajtája van, bizony ön is gyakran észlelhette ezt a problémát. No de mi lehet a láb felkapkodásának hátterében? Komoly a baj, vagy csak enyhe gond?

El kell-e vinni a kutyát az állatorvoshoz?

Felmerült már önben a kérdés, mi lehet az oka a sántikálásnak? Aztán, mivel a kutya letette a lábát és ment tovább, mintha mi sem történt volna, lemondott az orvosi vizitről?

Olyan ez, mint a fogfájás. Fáj, de nagyon, ám amint beül az ember a rendelőbe, elmúlik. A hiba, a lyuk a fogunkon azonban ott van, és az orvos észreveszi.

Ugyanez a helyzet a kutyánál is. Tehát a válasz: igen, el kell vinni és el kell mondani a tüneteket. Az egyértelmű jelek alapján az orvos pontosan tudni fogja, hol keresse a „hibát”. Nagy a valószínűsége ugyanis, hogy kedvence patella luxatio-tól, azaz térdkalács ficamtól szenved.

Ez egy örökletes rendellenesség, amikor is a térdkalács (patella) rendszeresen kimozdul normális helyzetéből, leginkább befelé. A betegség általában mind a két hátsó lábat érinti, de szinte mindig eltérő mértékben.

A patella, azaz a térdkalács a térdízület közepén található. Normális esetben egy viszonylag mély árokban helyezkedik el, ahol kontrolláltan mozog. Ám ha ez az árok nem megfelelő formájú vagy túl kicsi, a térdkalács könnyen kiugrik belőle, leggyakrabban belső irányba. Ez okozza a fájdalmat.

A patella luxatio többnyire kistestű fajtáknál fordul elő, bár időnként közepes vagy nagyobb ebeket is diagnosztizálnak a betegséggel. Tünetei sántikálás és fájdalom. Előfordul, hogy a térdkalács anélkül mozdul ki a helyéből, hogy fájdalmat okozna, majd gyorsan vissza is illeszkedik a helyére, ám ez ritka. Általában a kutya sír a fájdalomtól, a lábát akár percekig is felemelve tartja, míg a térdkalács a helyére nem mozdul.

Amikor a térdkalács huzamosabb ideig a helyéről kimozdulva marad, vagy gyakran ugrik ki, tartós károsodást okoz. A fájdalom tovább tart, jellegzetes Ó-láb figyelhető meg.

Mivel a betegség örökletes, már születéskor jelen van. Ám ettől még a kutya élhet normális, boldog életet, mozoghat, játszhat és rohangálhat, mint a többiek.

Azt azonban tartsa szem előtt, hogy állatorvosi kezelés nélkül kutyája komolyabb veszélyeknek van kitéve, ha patella luxatio-tól szenved. Sérülések, akár térdszalag-szakadás is nehezíthetik életét, így mindenképp vizsgáltassa meg, ha azt észleli, sántikál és sír a fájdalomtól séta, mozgás, játék közben.

A patella luxatio öt leggyakoribb tünete

A tünetek általában már fiatal korban jelentkeznek, leggyakrabban hat és tizenkét hónapos kor között, de extrém esetben már nyolchetes korban. Más esetekben egészen felnőtt korig nem jelentkeznek tünetek. Melyek ezek?

  • A kutya nehezen lépcsőzik.
  • Időnként sántikál, különösen futás után.
  • Időnként sántikál, vagy három lábon ugrál, mely rendszeresen előfordul és hirtelen ér véget.
  • Nehézkesen ül le.
  • Hirtelen felsír a fájdalomtól séta vagy futás közben – ez nem tart tovább 2-4 lépésnél.

Ha ezeket a tüneteket észleli, nagy a valószínűsége, hogy kedvencének térdkalácsficama van. Súlyos esetben a térdkalács kimozdulása sokáig tart és gyakrabban fordul elő.

A patella luxatio besorolása súlyosságától függően négy kategóriába történik.

1-es fokozat: A térdkalács kézzel kimozdítható a helyéből, de vissza is ugrik, amint a nyomás csökken. Enyhe eset, amikor nincs szükség kezelésre, de természetesen folyamatos kontrollt igényel a kutya.

2-es fokozat: A térdkalács gyakrabban mozdul ki a helyéről, akár manuálisan, akár automatikusan, amikor az ízület megfeszül. Ez az állapot addig tart, amíg a láb ellenkező irányba nem mozdul. Kezelést általában nem igényel, de a szoros ellenőrzés fontos.

3-as fokozat: A térdkalács rendszeresen kimozdul a helyéről és hosszasan marad kimozdulva. A kimozdulás ideiglenesen kézzel korrigálható, de az állapot csak műtéti megoldással korrigálható.

4-es fokozat: A térdkalács kimozdulása állandósul, és kézzel nem lehet helyrerakni. Ennek oka, hogy az árok, ahová a térdkalács illeszkedik, keskeny vagy extrém esetben akár hiányzik. A műtéti beavatkozás feltétlenül szükséges.

A kutya gondozása kezelés vagy műtéti beavatkozás után

Nem minden esetben szükséges a műtéti beavatkozás, a kutyát rendszeresen ellenőrizni kell az állapot rosszabbodásának megelőzésére.

Érdemes minden kutyát ellenőriztetni patella luxatio szempontjából, hiszen a vizsgálat egy egyszerű állatorvosi vizit alatt elvégezhető és bármelyik fajta, bármilyen méretű kutya érintett lehet.

Ha kisméretű vagy toy fajtája van, különösen fontos az ellenőrzés, lehetőleg mielőbb. A felelősségteljes tenyésztő hathetes kor körül ellenőrizteti a kölyköket és az eredmény birtokában adja őket gazdának.

A kezelés lehetőségei

Elsősorban a tünetek és az, hogy milyen hosszú ideje tartanak, segítenek a diagnózis felállításában. A manuális vizsgálat igazolja az orvos véleményét. Végleges és biztos diagnózis röntgenvizsgálattal készíthető.

Az 1-es fokozat nem igényel kezelés, csak időszakos ellenőrzést és a gazda
rendszeres figyelmét. A 2-es fokozat esetenként igényel műtéti beavatkozást, míg a 3-as és 4-es súlyossági fokozat feltétlen műtétet igényel.

A műtét során a sebész korrigálja a csont deformációt, kiigazítja az ízületi vápát, a deformitás mértékétől függően.

Gondozás a műtét után

A műtét után az állatorvos fájdalomcsillapító gyógyszert ír fel, valamint gyulladáscsökkentőt, melyeket legalább egy héten át adagolni kell.  A kutyának sok pihenésre lesz szüksége a műtét után, ami azt jelenti, hogy egy, de inkább két hétig a minimálisra kell korlátozni mozgását. A házon, lakáson kívül mindig szoros pórázon kell tartani. Érdemes olyan helyiségben elhelyezni, ahol nincs lehetősége ugrálni és rohangálni, tehát semmilyen olyan tevékenységre, amely a térdét terhelné.

A műtét után egy héttel már el lehet kezdeni a térd fokozatos terhelését. Először kezdje ötperces sétával, és ha lehet, vigye el úszni. A hidroterápia kifejezetten hasznos kiegészítő kezelés lehet. A műtét után hat héttel már akár hosszabb sétákra is elmehetnek, ekkora nagyjából teljesen felépül a kutya a műtétből.

Ajánlott cikkek