Vajon tényleg tüzel a macskám?

Városi gyerekként életem első macskáját felnőttként vettem magamhoz, amikor egy időre tanyára költöztünk. Édes-bájos, tirkolór lány cica volt, a gyerekeim rajongtak érte. Egyszer igen későn értünk haza egy rendezvényről, és azzal szembesültünk, hogy a cicával valami baj van. Fetrengett a földön, ordított, fenekét az égnek tolva tolatott, majd megint üvöltött.

A gyerekek kétségbe estek, követelték, hogy vigyük állatorvoshoz a macskát, mert tuti meg fog halni. De hát vidéken, éjjel, ráadásul hétvégén orvost találni…. Nem baj. A google a barátod! Beírtam a tüneteket, mert már akkor is gyanús volt, hogy a rém beteg, a fájdalomtól ordító macska, ha bevisszük a szobába, sebesen és minden tünet nélkül rohan vissza a lábunkhoz. Meg is találtuk a megoldást.

A nem ivartalanított macskák életük során többször is termékeny ciklusba lépnek, ez pedig igen fiatal korban kezdődik és jócskán belenyúlik idős korukba is.

Azok a hormonális változások, melyek felkészítik a macskát a szaporodásra, nagyjából 6-10 hónapos korban kezdődnek. A nőstény macskának évente kétszer van tüzelési időszaka, mégpedig tavasszal és ősszel. A tüzelési időszak alatt történik a peteleválás, amit maga a párosodási aktus vált ki. Amennyiben nem jön létre megtermékenyülés, akkor a ciklus ismétlődik, leggyakrabban már 9 nap után. Látható tehát, hogy a macska képes folyamatosan tüzelni Ha valaki tenyésztési céllal tart cicát, akkor bizony nem árt figyelnie a tüneteket, mert otthon igen nehéz más módon megállapítani, mikor áll készen a kandúr fogadására az állat ebben a szinte állandosuló tünet-produkcióban.

vörös cica lelapulva oson

Miután mindezt megtudtuk, a gyerekek megnyugodtak, de azért a fiam becipelte az én szobámba a Capuccino névre hallgató macskát, rázárta az ajtót, és közölte, ezt hallgassam én egész éjjel, mert ő nem fogja. Szóval gyorsan megnyugodott, hogy nincs nagy baj. No de melyek a macska tüzelésének tipikus jelei?

Túláradó szeretet

A cica a szokottnál is sokkal ragaszkodóbbá, szeretetteljesebbé válik. Elkezd kissé oldalazva közlekedni, hátsó felét a bútorok lábához, plüss játékokhoz, más macskákhoz dörgöli, de akár a gazda lába, keze is célpont lehet. Egyszerű módon meg lehet különböztetni ezt a viselkedést attól, amikor az állat nyugtalan, és hasonlóan reagál. Amikor tüzel, a farka égnek mered, és esetenként párzó pozitúrát vesz fel.

Fokozott tisztálkodás

A macskák általában is sokat tisztálkodnak, de ilyenkor szinte vég nélkül tisztogatják nemi szervük tájékát, akkor is, ha vérnek nyoma sincs. Egyébként a közhiedelemmel – és a kutyákkal ellentétben – a macskák nem véreznek tüzeléskor, bár időnként egy hormonfüggő, fehéres váladék megjelenhet. Mivel a nemi szervek tájékának intenzív nyalogatása utalhat húgyúti betegségre, ha csak ezt a tünetet tapasztalja a cicánál, és a tüzelés egyéb jeleit nem, vigye el állatorvoshoz.

két macska fenyőfa alatt

Hangok és pózok

Bizony, a tüzelés hangadással jár, mégpedig igen hangos és a megszokottók teljes mértékben eltérő hangadással. Elsőre akár ijesztő is lehet, mert fájdalmasnak tűnő, mély nyávogást hallat a cica, ezzel hívja a kandúrt.

Amennyiben nem talál párra, és nem termékenyül, ez a hangadás napopkig is eltarthat.

Miután meghallotta az első, jellegzetes hangokat, készüljön fel a látványra: a cica párzási pózt vesz fel. Elülső fele – feje, lábai – lelapulnak, feneke az égnek mered, farkát felcsapja, és oldalra csavarja, így kínálva magát egy esetleg arra járó kandúrnak. Mindeközben hátsó lábaival ritmusosan menetel, mégpedig egyhelyben.

Jelölgetés

A tüzelő nőstény kandúr-módra jelölgeti a függőleges felületeket. Fenekével a kiválasztott felülethez tolat, farkát felemeli, és megeshet, hogy még az egyhelyben menetelést is produkálja. Tapasztalatlan gazda számára ez a viselkedés akár azt is üzenheti, hogy baj van, beteg a cica, de higgye el, azon kívül, hogy kellemetlen szagú lesz a bútor, semmi más baj nincs.

Csökkenő étvágy

A macska agya bizony máshol jár, nem feltétlenül az evés a legfőbb problémája. Ösztönei testi igényeit a szaporodásra fókuszálják, nem pedig az étkezésre. Ez meglepő lehet, tekintve, hogy a macskák igencsak kényesek a pocakjukra, és nagyon is válogatósak tudnak lenni. De nem kell aggódni, legrosszabb esetben is csak maximum két hétig tart ez az állapot, és azért nem fog éhen halni a cica. Annyit mindig eszik, amennyi a létfenntartáshoz szükséges.

vörös-fehér cica fűbe fekszik, másik a fenekét szimatolja

Szökés

A tüzelő macskát hajtja az ösztöne, hogy párt találjon és szaporodjon, Ilyenkor a cica hajlamos egy pillanat alatt kislisszolni a nyíló ajtón, de még az ablakon is kiugrik, ha potenciális párt érzékel. Sajnos sok macska veszett már el így, akár örökre, szóval érdemes megfelelő óvintézkedéseket tenni, nehogy kijusson a házból. Zárja el a menekülési útvonalakat, és ha azt látja, nagyon kifelé kacsingat, próbálja meg elterelni a figyelmét egy kis játékkal, igaz, csak rövid időre fog sikerülni.

Ha mindezt nem akarja….

Hacsak nem kifejezetten tenyésztési céllal tart fajtatiszta macskát, nem érdemes szaporítani az esetleges kóbor macskák állományát. A menhelyek, de a parkok, közterek, kórházkertek tele vannak kóbor macskákkal, melyek folyamatosan szapordnak. Az állatvédők gigászi küzdelmet vívnak, hogy a kóbor, otthontalan állatok számát csökkentsék.

Éppen ezért érdemes a macskát mielőbb ivartalaníttatni, így kerülve el a nem kívánt szaporulatot.

Nem mellékes előny az sem, hogy ezzel a tüzeléssel járó összes kellemetlenség – hangok, szagok – kizárhatók az életünkből. A legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy akár hat hónapos kor előtt ivartalanítsák a cicát, sok felelős tenyésztő kölyökkorban ivartalaníttat, és csak úgy adja el a nem tenyésztésre szánt kiscicákat. Már tüzelő macska is ivartalanítható, ha a gazda csak ekkor szembesül a problémákkal, bár tény, hogy ez esetben a költségek némileg magasabbak.

Ráadásul az ivartalanítással számos betegség megelőzhető, így például az ivarszervek daganatos megbetegedései, de elkerülhető a macska tüzelés alatt jelentkező stresszes állapota is.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult