Tippek a macska ápolásához a hideg, téli hónapokra

A tél csodás évszak tud lenni, persze leginkább olyankor, amikor ropogós, tiszta hó borít mindent, és közben szikárzó napsütés melengeti a lelket. A legjobb mindezt a meleg szobából, kandalló mellől, teát kortyolgatva nézni. De a tél nem mindig hangulatos évszak. Néha esős, ködös, borongós. Bosszantóan sok ruha kell, és ráadásul még a macskák is különleges ápolást igényelnek.

Nagyon sok macska szőre a téli időszakban vastagabb, tömöttebb lesz, sokaké érzékenyebb, és több ápolást igénylő. Nem véletlen ez, hiszen még a lakásban tartott cica szervezete is felkkészül ősszel a hidegebb téli időjárásra. A hosszabb, tömöttebb bunda azonban sokkal hajlamosabb a csomósodásra, a filcek kialakulására, márpedig ezt a cica egészsége érdekében meg kell előzni.

Fésülje gyakrabban a bundát

Ősszel és tavasszal minden macska több szőrt hullajt. Ennek egyszerű oka van. Tavasszal „ledobják” a vastag, téli bundát, amire nyáron, a melegben nincs szükség. Ősszel pedig felkészülnek a hideg télre, és tömöttebb, vastagabb bundát növesztenek, ehhez azonban meg kel szabadulni a vékonyabb nyáritól. Mind a két folyamat szőrhullással jár.

Logikusan tehát a téli időszakban a macska bundája tömöttebb, sűrűbb, hiszen ezzel védekezik a hideg időjárás ellen, ez a vastagabb szőr pedig hajlamosabb a csomósodára, filcesedésre.

A szőrápolás minden időszakban kijár a macskának, érdemes és fontos feladat a bőr és a szőr állapotának gyakori ellenőrzése, és karbamtartása, részben az egészség megóvása, részben az esetleges problémák, betegségek korai felismerése miatt. A rendszeres fésülés és kikefélés segít a csomók, filcek kialakulásának megelőzésében, és igencsak hatékony a gyomorban kialakuló szőrlabdák ellen. Fésülje tehát gyakran, téli időszakban pedig még gyakrabban a cicát.

Nem minden macska tolerálja a kozmetikázást. Ehhez már apró kölyökkortól szoktatni kell a macskát, de ez nem mindig lehetséges. Idősebb korban a családhoz került cica esetében van, hogy már nem megoldható a feladat. Ne szégyelljen profi állatkozmetikushoz fordulni, ha otthon nem tudja megoldani a feladatot!

apró kölyökcicát fésülnek

Óvatosan a filcekkel!

Lehet, hogy túl késő, és kialakultak a csomók, filcek a bundában. Bizony, van, amikor ezeket már csak levágni lehet. Legyen óvatos! A macskák érzékeny élőlények, képesek egy pillanat alatt kiugrani a gazdi kezéből, öléből. Márpedig ha ez akkor történik, amikor éppen az ollóval közelít egy filc vagy csomó felé, komoly sérülés  történet.

Azonban a bőrhöz tapadó filcek igencsak fájdalmasak lehetnek a cica számára, tehát muszáj őket eltávolítani. Fésűvel, kefével a filcek nem tűnnek el, csak kicsit meglazítani tudja őket, ámde ez is elég kellemetlen, gyakorta fájdalmas folyamat. Ha ki kell vágni őket, célszerű nem éles hegyű ollóval tenni, hanem Furminátorral, vagy más, ajánlott eszközzel. A macska bőre sok helyen elég vékony és érzékeny,  ne kockázatassa, hogy megvágja. Kérjen tanácsot az állatkozmetikustól, vagy bízza rá a feladatot.

vörös kölyökcicát furminátorral ápolnak

Segítsen a cicának, hogy egészséges bundája legyen!

Bizony, tud ebben segíteni! Ahogy mi, emberek is szedünk vitaminokat télen, de bekapunk pár tablettát, hogy szebb, egészségesebb legyen a hajunk, a bőrünk, úgy a macskának is tudunk segíteni.

Az első lépés természetesen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálék. Minél jobb minőségű, az igényeinek megfelelő táplálékkal eteti a macskát, annál biztosabb lehet abban, hogy az általános egészségi állapota mellett a szőre és a bőre is jó kondícióban lesz. Emellett persze a cica is kaphat vitaminokat kiegészítésképpen, és kaphat kifejezetten a bőr és a szőr egészségét célzó kiegészítőket. Természetesen mindezt le kell egyeztetni az állatorvossal, aki a táplálék vitamintartalmának figyelembevételével tud ajánlani megfelelő terméket.

Kerülje a hideg okozta sokkot

Télen a macskák sokkal inkább hajlamosak sokkos állapotba kerülni a statikus elektromosság miatt. A lakásban fűtünk, ez pedig elvonja a levegő nedvességtartalmát. Az eredmény hidegebb és szárazabb levegő, mely sokkal statikusabb. Néha már egy kis simogatás is kiválthat statikus sokkot az állatból.

Mindez persze megelőzhető, elegendő, ha párásítót használ a fűtési időszakban. Szőrápoláskor érdemes egy permetezővel kicsit átnedvesíteni a cica szőrét, ha pedig fürdetni szükséges az állatot, ajánlott hidratáló sampont használni.

kozmetikus fésüli a cica szőrét asztalon

Ha fájnak az ízületek….

A téli időszakban, amikor sokkal hidegebb van, az idősebb, vagy ízületi betegséggel küzdő állatok rosszabban érzik magukat. Az ízületek begyulladhatnak, fájdalmat okozhatnak, az érintést sokkal nehezebben tolerálja a cica.

Bizony, ilyenkor a szőrápolás is nehezebb, lehet, hogy be kell őket csomagolni törülközőbe, megelőzendő a karmolást és a szökést a kozmetikázás alatt. Ilyenkor hatásos lehet, ha kicsit előmelegíti a törülközőt, mielőtt belevsomagolja a cicát. Higgye el, jól fog esni neki.

Ajánlott cikkek