Téli macskalét

A macskák kényelmes, kényes kis lények, akik szeretik, ha puha meleg veszi őket körbe. Persze ez az igényességük nem akadályozza őket a kinti kalandozásokban, ha tehetik, főleg, ha visszamehetnek utána a biztonságos és meleg otthonba. Ám a kijáró cicákra télen is leselkednek veszélyek, igaz, némiképp mások, mint a nyári melegben.

1. A fagyálló-mumus

Az autók tulajdonosai nem csak téli gumikkal szerelik fel gépjárműveiket télire, de fagyállóval is ellátják a kocsi hűtőrendszerét. A közhiedelemmel ellentétben a fagyálló alapját képezlő etilén glikol nem csak a fagyálló folyadékban, de nagyon sok téli szélvédőmosó folyadékban és jégoldó sprayben is megtalálható. Ráadásul ezeknek a lötyiknek az íze még vonzó is lehet a macska számára, aki képes pillanatok alatt fellefetyelni a lecseppent mililitereket. Vannak, akik teljesen helytelenül, de kerti tavakba, medencékbe is beleöntik ezeket, hogy megakadályozzák befagyásukat. Ez azon túlmenően, hogy nagy kockázattal jár nem csak a kutyák és macskák, de mindenféle vadon élő állat számára is, a célnak sem felel meg. A legfontosabb, hogy a fagyállót csak nagy körültekintéssel használja, a legkisebb kifolyt vagy elcseppent mennyiséget is azonnal takarítsa fel, a bontott (de még a bontatlan) flakonokat tartsa elzárva. Ha cicája vélelmezhetően fagyállót nyelt, azonnal vigye állatorvoshoz!

2. Nézze át a kocsit

Ahogy egyre hidegebb lesz, a macskák úgy keresnek egyre különlegesebb melegedési lehetőséget. A kocsik motorházának teteje kellemes meleget áraszt még a motor leállítása után is, jó ideig. A motorháztetőn ücsörgő macska viszonylag könnyen észrevehető, de mivel a gazdák általában féltik a kocsi fényezését, innen le szokták őket zavarni. Így hát a cica más helyeket keres, például bebújik a kerekek mögé, vagy a kerékdobba, melyek szintén jó ideig árasztanak még meleget. Egyszóval elindulás előtt mindig ellenőrizze, a lakásban van-e a cica, vagy ha nem, nem bújt-e el a kocsinál valahol.

vörös cica fára mászik, mögötte havas táj

3. Mancs-kontroll

Amikor a cica kinti portyázásból megy vissza a lakásba, érdemes ellenőrizni a tappancsait. Sőt, nem csak ellenőrizni, de meg is törölgetni egy nedves törlőkendővel, majd szárazzal, így eltávolítva az ujjak közé tapadt só- és homokszemcsékat, jeget, havat. Nem csak az utakra zórt kémiai szerek, de a jéggé fagyott hó is tud sérüléseket okozni, ezért nagyon fontos erre figyelni. Különösen a hosszú szőrű cicák esetében gyakori, hogy a lábujjak közötti szőrbe fagyott hó akár a járást is nehezíti, esetükben nem árt levágni a szőrt.

4. Almot a lakásba

Ahol kijár a cica, ott általában nincs szükség alomtálcára, főleg, ha kijárása szabadon biztosított. Ám a téli hónapokban nem rossz ötlet a lakásban elhelyezni egy alomtálat, hogy ha nagyon hidegre fordul az idő, el tudja végezni benn is a dolgát. Ez leginkább az idős vagy beteg cicák számára lehet nagyon fontos.

fekete cica havas faágról figyel

5. Játsszanak sokat

Ahogy hűl kinn az idő, úgy tölt egyre több időt a lakásban a cica. Lustálkodik a radiátoron vagy a kandalló előtt, összegömbölyödik egy puha takarón a fotelban. Ám a fizikai és mentális kihívásokra ilyenkor is szüksége van, és a kinti kihívások helyett ezt most a gazdának kell biztosítania. Az aktív élet az egészség záloga, ráadásul ha nem mozog eleget a cica, könnyen elhízhat. Persze vannak macskák, melyek ugyanannyit mozognak ilyenkor is, de esetükben is megfigyelhető, hogy kicsivel többet esznek, így védekezve a hideg ellen. Ez rendben is van, amíg a mozgás és az étkezés aránya nem tolódik el nagyon. Ilyenkor ösztönözni kell a macskát a mozgásra, mégpedig játékkal.

6. Puhán, szárazon, melegen

Ha a cica a szabadban járt, és átnedvesedett a bundája, segítsen neki. Szárogassa meg egy törülközővel, és biztosítson neki puha, száraz helyet, ahol pihenhet, amíg át nem melegszik és teljesen meg nem szárad a bundája. Különösen fontos ez az idős vagy nem teljesen egészséges macskák számára, mert esetükben nehezebb az ideális testhőmérséklet fenntartása.

cirmos macska vakító tiszta havon sétál

7. Legyen kinn is védett helye

Még ha a gazdi azt is gondolja, hogy a macska helye télen a kandalló előtt van, sok cica úgy véli, ilyenkor is jókat lehet portyázni odakinn. Ha a szabadságra vágyik, nem érdemes őket ebben akadályozni, inkább érdemes számukra egy meleg, száraz, szélvédett helyet biztosítani odakinn, ahol meghúzódhatnak, ha bemenni nicns kedvük, de átnedvesedtek vagy fáznak.

8. Mikrochip a cicába is

Míg a kutyák nyakörvére könnyű bilétát rakni, a szabadban kóborló cicák számára a nyakörv akár veszélyes is lehet. Fennakadhatnak a kerítésen, faágakon, komoly sérülések érhetik őket. Szóval ha kijár a cica, érdemes mikrocsippel ellátni, és bizony ennek naprakész állapotát ellenőriztetni, hogy ha elvész, akkor könnyeb legyen megtalálni.

vörös cica összekuporodva vacog a fagyos verandán

9. Van, aki forrón szereti

A cicák imádják a meleg dolgokat. Szeretnek a radiátoron, a kandalló előtt szundikálni, ám van, ami már nekik is túl meleg. Próbálja őket megóvni az égési sérülésektől, és ne engedje, hogy a tűzhely, a túl forró radiátor csövek körül próbálkozzanak, vagy túl közel feküdjenek a nyílt tűzhöz.

10. Télen is friss víz

A házon belül mindig van friss víz a cica számára, legalábbis remélhetőleg. De ne feledkezzen meg a kijáró cica kinti igényeiről sem. Nem túl jó, ha olvadt havat vagy pocsolyát nyalogat a macska, amikor nagyon szomjas, inkább tegyen ki neki egy tálkában friss vizet. Persze erre figyelni kell, be ne fagyjon, és gyakran cserélni kell a tálkában a vizet, de még mindig biztonságosabb, mint ha nem tudja, miből és mit lefetyel ki.

Ajánlott cikkek