Tavaszi tippek a tiszta lakásért és a boldog cicáért

A tavasz sokak által igen kedvelt évszak, és ennek jó oka van: melegszik az idő, kezd újra megjelenni kint a zöld, az emberek és kedvenceik végre kibújhatnak otthonaikból, hogy élvezzék a napsütést és a meleget a szabadban.

Ezzel együtt a tavasz a nagytakarítás időszaka is. A télen, a fűtés és a havazás, esőzés miatt bepiszkolódott ablakok tisztogatása mellett a háziasszonyok ilyenkor nekiesnek a nagytakarításnak, előszedik a nyári ruhákat és átmossák azokat is. A lakás, az otthon tavasszal pár napra a feje tetejére áll.

Ismert, hogy minden, a cirkadián ritmus szerint élő szervezetet az élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli, melyet külső, szinkronizáló stimulusok is segítenek. A legfontosabb ezek közül a napfény. Ezek a ritmusok teszik lehetővé azt, hogy az élőlények alkalmazkodni tudjanak a környezeti körülmények egyébként szabályos és rendszeresen ismétlődő váltakozásaihoz, valamint fel tudjanak készülni azokra. Ez az oka például annak, hogy a macskák tavasszal vedlenek, azaz a szőrük egy részét elhullatják és nyári bundába „öltöznek”.

A vedlés valójában a fény mennyiségétől függ, ez azt is jelenti, hogy a lakásban tartott macskák kevesebb, míg a kijáró cicák több szőrt hullatnak.

A benti macskák szőrhullásának mértékét a lakás mesterséges fényforrásai is befolyásolják. A teljes szőrnövekedés és hullás három szakaszban zajlik: aktív növekedés (anagén), átmenet (katagén) és pihenés (telogén). Ebben az utolsó fázisban a szőrtüsző nyugvó állapotban marad, elszarusodik, majd eléri a bőrfelszínt, míg a szőrtüsző alsó része hiányzik. A nyugalmi fázis végén az előző, csak kutikulája révén rögzített szőrszálat az újonnan növekvő szőrszál kilöki, és újra indul a szőrnövekedés.

gazdi gumikefével fésüli a cicát

Tehát a szőrhullás, a vedlés nem elkerülhető, az a macska életének természetes velejárója.

Amit fontos megérteni, az az, hogy mindez néhány egyszerű lépéssel proaktívabban kezelhető úgy az állat, mint az otthon tisztasága és rendje szempontjából.

Készítse fel a cicát a tavaszra

A cicagazdák tavaszi takarítási tippjeinek listáján tehát az első helyen szerepel a vedlés problémája. Bár vannak olyan macskafajták, amelyek egész minimálisan vedlenek, minden macska valamilyen formában – akár enyhén, akár erősen – hullatja a szőrét. Igen, a rövidszőrű macskák éppúgy vedlenek, mint a hosszúszőrűek, bár tény, hogy a hosszú szőrű macskák esetében a sok kihullott szőr egyszerűbben észrevehető, sokkal látványosabb, mint a rövidszőrű cicáknál. Míg a vedléstől a macska jobban érzi magát, a háztartásban megjelenő, mindefele megtapadó vagy gomolygó szőr már inkább frusztráló.

Akinek van macskája, annak könnyű felismernie, mikor szembesül csak a normális mértékű szőrhullással és mikor érkezik el a vedlés ideje.Ilyenkor több szőr jelenik meg a lakásban, ez pedig jel arra, hogy kicsivel gyakrabban kell átfésülni, kikefélni a cica bundáját.

Mindez nem csak a macska számára könnyíti meg a vedlés elviselését és csökkenti a gyomorban kialakuló szőrladba veszélyét, de a lakásban is kevesebb fog gomolyogni.

És bár valószínűleg kellemetlen élmény lesz, időnként meg kell fürdetni a cicát, hogy bőre, aljszőrzete és fedőszőrzete friss és tiszta maradjon. A fürdetés kellemes, meleg vízzel történjen, így még inkább felgyorsítja a macska vedlési folyamatát.

gyönyörű vörös cica hever, gazdi keféli a szőrét

A tavasz olyan időszak, amikor nemkívánatos élősködők – különösen kullancsok és bolhák – jelennek meg nagy számban. Ha a cicát engedi a szabadban mászkálni, nagyon fontos, hogy megtegye a szükséges óvintézkedéseket az állat egészségének, valamint otthona védelmének érdekében. A bolhák és a kullancsok az embereket is veszélyeztethetik, úgyhogy ez egy plusz adalék, amiért feltétlenül védekezni kell ellenük.

Ezektől az élősködőktől nagyon nehéz lehet megszabadulni, ha már elszaporodtak, ezért a megelőzésre kell helyezni a hangúlyt.

A különféle bolha- és kullancsirtó nyakörvek, spray, samponok, de leginkább a spot-on termékek rendszeres használatával megelőzhető mind az állat fertőződése, mind pedig az, hogy a peték befészkeljék magukat otthonába, és rendszeres utánpózlás legyen élősködőkből. Ha kertes házban él, érdemes erőfeszítéseket tenni a pázsit megfelelő rovarirtó szerrel való kezelésére is.

Az otthon felkészítése

A tavaszi nagytakarítás a tökéletes alkalom arra, hogy megszabaduljon a felesleges tárgyaktól, és egy valóban alapos, mindenre kiterjedő takarítást végezzen. Ilyenkor a háziasszonyok megmozdítják a bútorokat, nagyobb tárgyakat, hozzáférve a mögöttük, alattuk felgyülemlő porhoz, és persze a macskaszőrhöz is. A macskaszőr ugyanis hírhedt arról, hogy nem csak száll a levegőben, de a létező legeldugottabb helyekre is befészkeli magát.

A macskaszőr egyik legnagyobb gyűjtőhelyei a bútorok. A különböző szövettípusok szinte vonzzák magukhoz a szőrt. Ha a cica még fiatal kölyök, érdemes már most elkezeni a szoktatását, hogy nem mehet a bútorokra. Ez persze csak akkor kivitelezhető, ha gondoskodik számára elég macskabútorról, falra és radiátorra szerelt pihenőhelyről, puha cicaágyról. Ezek a termékek általában könnyen tisztíthatók porszívózással, mosógépben is moshatók.

Ha a bútorok szövete van tele cicaszőrrel, a legjobb megoldás a porszívózás. A modern porszívók mellé ma már gyakorta kapható kifejezetten az állati szőr összegyűjtésére alkalmas tartozék fej is, ezzel sokkal gyorsabb és könnyebb a szőr összegyűjtése.

Nem egyedüli, de kiegészítő megoldásként érdemes elgondolkodni levegőszűrő berendezés felszerelésén. Ezek szűrőbetétje összegyűjti a levegőben szálló macskaszőrt, ráadásul a berendezés használatával a helyiség szag- és allergénmentes lesz.

cirmos macska mosakszik

A macska is lehet allergiás

A tavasz az allergiás emberek számára maga a pokol. A levegő tele lesz allergén anyagokkal, pollenekkel, amelyek alaposan megkínozzák az azokra érzékeny embereket. És bizony, kedvenc állataink is lehetnek allergiásak a különféle, tavasszal a levegőt elárasztó pollenekre. Ezek a pollenek nem állnak meg az ajtónál, így akár benn, a lakásban is okozhatnak allergiás tüneteket, ezek pedig kifejezetten frusztrálók az állatok számára.

Érdemes tehát figyelni, hogyan reagál a pollen szezonban a cica, miként lélegzik és milyen és bőre. Ha könnyezik, a szeme kivörösödik és viszket, netalán tüsszög, a füleit kaparja, kis kopasz, esetleg kivörösödött foltok jelennek meg rajta, érdemes mielőbb megmutatni az állatorvosnak. Az allergia, ha nem kezelik időben, túlzott tisztálkodáshoz, potenciális szőrhulláshoz és sok egyéb problémához vezethet.

Alapos takarítással, rendszeres porszívózással és felmosással lehet védekezni a pollenek ellen, ez nagy segítség lehet az állat számára.

Ajánlott cikkek