Nyár, macskák, veszélyek

A macskák szeretik a meleget, nyáron pedig sokkal több időt töltenek a szabadban azok, amelyek megtehetik. Persze mint mindennek, ennek is vannak az előnyök mellett hátrányai is.  A kijáró cicákat bizony fenyegeti a cicaharcok, a kutyaharapások, a közlekedés. Általában ez a három dolog az, amit az emberek felsorolnak, ha meg akarják indokolni, miért nem engedik ki a macskát. De mi lehet még a nyári cica-kalandozások veszélye?

Persze nehéz a döntést meghozni, hogy kijárhat-e a macska, avagy sem.

Ragadozó állatként szüksége van a szabadságra, a vadászat élményére, de teljesen érthető, hogy a gazda félti.

Vannak fajták, melyeknek hatalmas a mozgásigénye, lételemük a mászás, futás, ugrás. Esetükben a benn tartás csak zárt kifutóval oldható meg. Ám ha ki is járhat a macska, hogy élvezhesse a szabad életet, nem árt tudni, milyen veszélyek leselkednek rá.

kismacskák ugrálnak a fűben

1. Balesetek

Bizony, az autók okozta balesetek miatt kerül a legtöbb macska állatorvoshoz. Ahogy fent is írtuk, nem könnyű a döntés, hogy kijárhat-e a macska vagy sem. Azonban ha a mérlegelés során úgy dönt, hogy igen, sokat tehet a biztonsága érdekében. A teljes értékű táplálás mellett fontos az ivartalanítás, az éjszakai lakásban tartás, és tehet rá fényvisszaverő nyakörvet is.

2. A hőguta

A cicák imádják a napsütést, órákon át képesek napfürdőzni. Ám néha nem a legjobb helyet választják erre. Ügyeljen, hogy a cica sose feküdjön üvegházba, télikertbe, és az autóba sem szabad bezárni, még véletlenül sem. A hőguta igen gyorsan végzetes lehet a macska számára. A tünetek nyilvánvalóak: az állat nyugtalan lesz, erősen liheg és nyáladzik. Amennyiben nem kap azonnali orvosi segítséget, a keringése összeomlik, és kómába esik. Tehát ha azt látja, hogy kedvence hőguta közeli állapotban van, kezdje el azonnal hűteni a testét langyos – de nem hideg – fürdővel, és mielőbb induljon az állatorvoshoz.

3. Napégés

Bizony, a macskák is le tudnak égni. Különösen a világos színű cicák szoktak ettől szenvedni. Esetükben, de a többi macskánál is különösen a fül és az orr bőre érzékeny terület, a napégés következtében dagantos elváltozások is jelentkezhetnek, így a megelőzés fontos. Ha sokat van a cica szabadban, érdemes az érzékeny területeket állatoknak való napvédő krémmel bekenni.

4. A horgok

A horgászat szerelemesei nyáron intenzívebben hódolnak hobbijuknak, ám gyakran látni elhagyott horgokat, melyekben a cica beleléphet. Máskor a macska is halászni akar, ám a horogra akadt halra csap le. Ebben az esetben tilos húzni a damilt, nem szabad megpróbálni kiszedni a szájba vagy a torokba akadt horgot, inkább kösse a damil végét az állat nyakörvére, nehogy mélyebbre nyelje, és azonnal vigye állatorvoshoz.

macska napozik a tengerparton

5. A bolhairtó szerek

Nyáron intenzívebben támadnak az élősködők is, a gazdák is jobban belehúznak az élősködők elleni védekezésbe. Ám ami jó a kutyának, nem feltétlenül jó a macskának. Sőt! A permetrin tartalmú bolhairtó szerek például kifejezetten mérgezőek, márpedig a kutyákra használt szerek nagy része ezt tartalmazza. Ha véletlenül ilyen szer került a cicára, megúszhatja, amennyiben azonnali állatorvosi kezelést kap.

6. Bolhák és kullancsok

Bár ezek az élősködők egész évben jelen vannak, azért nyáron, a meleg hónapokban sokkal intenzívebb a jelenlétük. Amellett, hogy az ellenük való védekezés egész évben rendszeres feladat kell, hogy legyen a gazda számára, ilyenkor kicsivel gyakrabban kell ellenőrizni a cica szőrét. Érdemes a macska fekvőhelyét, gyakori pihenőhelyeit is kontroll alatt tartani, és ha szükséges, akkor kezelni.

Ne felejtse el, hogy egy kölyökmacska vagy fiatal cica könnyen vérszegény lehet, ha ellepik az élősködők. Tehát ha bolhát talál a kiscicában, és azt tapasztalja, hogy az azonnali kezelés ellenére is levert, mielőbb keresse fel az állatorvost.

7. Rovarcsípés

Nem csak az embereket, de a cicákat is megcsíphetik a rovarok. Nagyon cuki látvány  egy bogárra vadászó macska, de amikor a virág körül döngicsélő méhet kapja el, annak bizony gyorsan fájdalmas csípés a vége. Ha a száját, nyelvét vagy a torkát marja meg a méh vagy a darázs, bizony a nyelv vagy a torok megduzzad és akár a légzés is korlátozott lehet, sőt, extrém esetben meg is fulladhat az állat. Emellett bármely rovar csípése esetén előfordulhat allergiás reakció is. Szóval ha úgy gondolja, valami megcsípte a macskát, akár kívül, akár a szájában, érdemes megmutatni állatorvosnak.

8. Kígyómarás

Bár kígyómarás ritkán fordul elő a macskáknál, azért megesik, hogy a kalandozó cica megzavarja a fűben lapuló hüllőt. Bár hazánkban mindösszesen két mérgeskígyó fajta él, azért nem árt odafigyelni, ha érintett területen él. Az esetleges marás következtében duzzanatot, fájdalmat, hányást, hasmenést, koordinációhiányt és eszméletvesztést tapasztalhat.

pici cica napsütötte kövön áll

9.  A víz

Sok kijáró macska előszeretettel iszik ott, ahol éppen vizet talál. Akár a kerti tóból is lefetyel, hiszen ez még izgalmas is a fickándozó halak miatt. Ám a kerti tó vize nem éppen egészséges a számára, különösen nem, ha algás, sőt, akár komoly betegségeket is okozhat. A kerti tó vizének kezelése ezért igen fontos, ám a vegyszerekkel csínján kell bánni.

10. A béka

A macska találkozása a varangyos békával ugyan nem ritka, de szerencsére probléma ritkábban adódik. Ezek a békák hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, és gond csak abban az esetben lehetséges, ha a cica megnyalja őket. Bár a macskák nem ismerik a meséket, és nem gondolják, hogy cicakirályfi lesz a békából, ha csókot adnak neki, azért néha rápróbálnak a kóstolásra.

A mérgezés jelei általában gyorsan jelentkeznek, és nyáladzást, nyálhabzást, száj körüli fájdalmat, hányást, egyensúlyvesztést, görcsrohamokat és súlyos esetekben eszméletvesztést is tapasztalhat.

11. A kiszáradás

A macskának is szüksége van arra, hogy legyen mindig elérhető a számára a friss víz. Bár a kiszáradás ritka a cicáknál, azért előfordul. Nyáron, meleg időben még fontosabb a rendszeres vízfogyasztás, és bizony, ha az állat ilyenkor valahol csapdába esik, megsérül vagy meglövik, és hosszabb ideig víz nélkül marad, könnyen kiszáradhat.

12. A harci sérülések

A sokat kóborló macska – a nagy számok törvénye alapján – nagyobb eséllyel találkozik másik cicával, kutyával. Az ilyen találkozások során akár harc, verekedés, harapás is kialakulhat. Amennyiben a kalandozásból harci sérülésekkel tér haza az állat, érdemes minden esetben megmutatni állatorvosnak, megelőzendő a sebek fetőződését.

Ajánlott cikkek