Mit vegyünk a cicának karácsonyra? 10 ajándékötlet macskáknak

Mit vegyünk a cicának karácsonyra? 10 ajándékötlet macskáknak

Kedvenceink nem tudják, hogy a karácsony ünnepének jelentősége miben rejlik. Ők nem várnak csilivili ajándékokat, nem írnak kívánságlistát. Egyetlen dolgot kérnek csak: sok-sok szeretetet.

Persze érzik ők is, hogy karácsony közeledtével más a hangulat. Érzik a rohanást, a kapkodást, de az örömteli várakozást is. Látják a karácsonyfa és a díszek csillogását, szimatolják a finom illatokat, de amit a leginkább éreznek, az a gazdák öröme.

Karácsony táján sok gazdi szeretné kedvencét is meglepni valamilyen ajándékkal, neki is akar egy csomagocskát csempészni a fa alá. Na de mi legyen benne? Természetesen az ajándékválasztásnak csak a pénztárca szab határt, de azért az ésszerűség sem árt.

A jó gazdi már mindennel rendelkezik, ami a felelős állattartással jár, és logikusan olyan ajándékot szeretne kedvencének venni, ami egyrészt hasznos, másrészt örömet is okoz az állatnak. Ha valami elkopott, elhasználódott, az ünnep jó alkalom a cserére, de egy új tál, egy új játék mindig aktuális és külön öröm az állat életében.

  1. Trixie Catch the Light Training LED macskajáték Sárga

Szinte nincs olyan macskagazda, aki ne ismerné, milyen is az, amikor a cica elkezdi vadászni a lézerfényt. Bár a lézerfény valóban játéknak tűnik, kergetése sokkal inkább élvezetes ösztönös cselekvés a macska számára. Kicsi is, szagtalan is ez a piros pötty, mégis képes hosszú időre lefoglalni az állatot, annak ellenére is, hogy soha nem tudja elkapni.

A mozgó lézerfény erősen stimulálja a cicát, mert a mozgó zsákmányra emlékezteti őket. A családban élő, kedvencként tartott macskáknak nem kell megküzdeniük az élelemért - hacsak nem számítjuk ide a reggeli elkeseredett nyávogó koncertet a gazdi ágya előtt, ám ez még nem jelenti azt, hogy ő nem is akar küzdeni. Egyszóval egy ilyen szuper egyszerű, de nagyszerű játékkal biztosan cicája kedvére tehet!

  1. KONG Cat Wobbler Tail Small jutalomfalat adagoló

Azt tudjuk, hogy a legtöbb macska számára a karácsonyi időszak a felfedezésre váró dolgok és kincsek igazi tárháza. A fények, a fa, a díszek, a zizegő csomagolópapír, a finom illatok mind-mind vonzóak a számára és rosszalkodásra csábítják. Ám ha jól viselkedik, megérdemli a jutalmat, nem?

De tudjuk, nehéz megtalálni azt a jutalomfalatot, amelyért igazán rajong a cica, ám ha sikerült, egy ilyen jutalomfalat adagoló csak fokozza az állat élményét.

Ez a klasszikus "keljfeljancsi" elven működő jutalomfalatadagoló könnyedén tölthető, elég csak szétcsavarni, és megtölteni például Trixie Premio Tuna Sashimi lazacos jutalomfalattal. A KONG Cat Wobbler  játék egyébként igen hatásos szellemi és fizikai ösztönző, ami kifejezetten előnyös a házi kedvencként, lakásban tartott macskák számára. A játék mulatságos imbolygó mozgásával szórakoztatóvá teszi a játékot, miközben jutalmaz is, hiszen a finom falatok a macska által kiváltott mozgás hatására pottyannak ki.

Sőt, ha a cica túlsúllyal küzd, esetleg igencsak falánk, ételadagoló eszközként is használható. Egyszerűen helyezze bele a cica száraztáp adagját, és hagyja, hadd küzdjön meg érte. Ez a játékszer lelassítja a mohó evést, hiszen arra ösztönzi az állatot, hogy harcoljon meg az ételért.

De hatékony akkor is, ha kedvence hajlamos rosszalkodni, amikor a gazdi nincs otthon. Ez a fajta viselkedés leggyakrabban az unalomra vezethető vissza, márpedig a KONG Cat Wobbler igencsak jó unaloműző is!

  1. Trixie Glitter Pink csillámló macskanyakörv

Sok cica hord nyakörvet, főleg, ha kijárt a kertbe, udvarra, esetleg közterületre. Ilyen helyeken nem árt, ha látják és hallják az állatot, de egy nagyobb házban is könnyebb megtalálni kedvencünket, ha kicsi, a nyakörvre akasztott csengő jelzi, merre jár. Nem mellékes, hogy a szabadban kóborló cica közeledtét a kis csengő jelezheti a madaraknak, így azok időben el tudnak menekülni a nagy vadász elöl.

A Trixie Glitter Pink csillámló macskanyakörv nem csak praktikus, de igencsak divatos és dizájnos is. A könnyű állíthatóság miatt a cica méretére lehet igazítani, a színválaszték garantálja, hogy a gazdi a saját ízlésének, napi outfitjének és a macska karakterének megfelelő árnyalatú csillogást választhassa. A fém csatos rögzítés a stabilitást, a kis csengő pedig a cica mozgását jelzi.

  1. Trixie White Paws XXL kerámia kínálótál

Egy új, dizájnos tálka egy ínyenc cicának mindig klassz ajándék.

A macskák nagyon igényes és kényes állatok, számukra a kiszuperált, csorba tányér, vagy kopott, műanyag tál a cica-gasztronómia kudarca.

Ráadásul a Trixie White Paws tálka minőségi kerámiából készült, magasított alapon álló, megdöntött dizájnnal készült, és cuki tappancsminták díszítik.  A kényes ízlésű és kényelmes cica garantáltan el lesz bűvölve ettől, akár etető-, akár itatótálnak használja a gazdi, hiszen garantálja a könnyebb hozzáréférést a falatkákhoz. Az sem mellékes, hogy ez a szép és igényes kidolgozású, luxus tál akár az otthon dísze is lehet.

  1. Trixie Ütésre Csippantó süni macskamentával

Minden macska szeret játszani, és bizony, szükségük is van a játékra, hiszen az mentálisan és fizikailag is megmozgatja őket. A természetben a macskák rengeteg időt töltenek vadászattal, apró állatokat figyelnek, cserkésznek be és kapnak el, elsősorban élelmszerzési céllal. Ám a családban, lakásban élő cica számára ez nem opció, hiszen a gazdájától minden nap megkapja az eledelét, vadászatra pedig vajmi kevés esélye van. Elmarad a zsákmány üldözése, elfogása, és minden, ehhez a folyamathoz kapcsolódó mozgás és agyi munka is. Ezt a tevékenységet, a macska ösztönének kiélését játékkal tudja a gazdi pótolni.

De – ahogy a gyerekek – a macskák is meg tudják unni a játékaikat, ezért időnként érdemes valami újjal előrukkolni. Egy ütésre csippantó, macskamentával töltött süni igazán vidám perceket okozhat cicának és gazdának is. Elemmel működik, mozog, ezáltal mozgásra csábítja a cicát. Amikor mancsával rácsap, a játék csippan egyet, utánozva a zsákmány hangját. A macskamenta pedig nagyon sok cica számára kifejezetten vonzó, sőt, gyakorta hihetetlen hatást gyakorol az állatra.

Ha egy ilyen cuki süni kerül neki a fa alá, ajándékba, jó esély van arra, hogy ebben a szezonban a karácsonfa és díszei megmenkülnek a macskától.

  1. Trixie Harvey extrapuha szőrös macskafekhely Pink

A macskák nagyon igényes, kényes és kényelmes állatok. Szeretik a meleget és szeretik a puha fekhelyeket. Persze kedvenc helyük lehet akár a gazdi kanapéja vagy ágya, de még ha itt is alszik legszívesebben, akkor is szüksége van egy kényelmes, saját ágyra. Az ágyat lehetőség szerint nyugodt, békés sarokban kell elhelyezni, oda, ahová bármikor vissza tud vonulni az állat, ha elvonulni, pihenni, heverészni vagy lustálkodni szeretne.

Ez az extra puha, simogatóan meleg, szőrös fekhely a téli napok kedvence lesz a macska számára!

Dizájnos kivitelezése miatt a legelegánsabb otthonnak is dísze lehet. Jó hír, hogy a csúszásgátló alj meggátolja elmozdulását, ha a macska nagy vehemenciával ugrana bele, és a párna is szoroson van rögzítve benne. A poliészter töltet kényelmesen puha, a levehető huzat pedig mosógépben is mosható, márpedig ez nagyon fontos, hiszen minden macska kényes a tisztaságra.

  1. Trixie Race & Scratch macskajáték

Az előbb már írtunk arról, hogy a természetben a macskák rengeteg időt töltenek állatok megfigyelésével, becserkészésével, vadászatával. Amikor egy macska mindennap megkapja a gazdájától az eledelét, sőt, ki sem jut a szabadba, akkor ez a tevékenység elmarad. Éppen ezért a lakásban tartott macskáknál különösen fontos, hogy valamilyen játékkal pótolva legyen ösztönös viselkedésük, mégpedig azért, mert amikor a macskák vadásznak, a látás, a hallás és a tapintás a legfontosabb érzékeik. Ezeket kell aktívan tartani a játékkal!

A Crazy Circle cicajáték egyedüálló módon pont a fent említett három érzékére hat, hiszen egyszerre csábitja, lefoglalja és szórakoztatja a macskát, mialatt a természetes vadászösztönüket elégítik ki. Ez a valóban innovatív, több elemből álló, kerek pályaként összeszerelhető, macskamentával tölthető labdás macskajáték lesz a macska kedvence, ha megkapja karácsonyi ajándékba a gazditól.

Magában a játékban egy labda van, amit ha a macska meglök, körbe-körbe forog. A játékban pörgő labda apró lukakkal van ellátva, így ha a gazdi megtölti macskamentával, annak illata a játék során elkíséri az állatot.

  1. Trixie Függőágy radiátorra törtfehér/barna

Tegye fel a kezét, akinek a macskája még soha nem feküdt a radiátorra! A meleg hely és a kényelem minden macska számára kiemelten fontos, de bizony a hideg, téli estéken még a kényelem is háttérbe szorul, ha csak a radiátoron találnak finom, meleg helyet. De miért is kellene lemondania kedvencének a kényelemről, miért kellene választania a meleg és e között?

A Trixie radiátorra függeszthető fekhelye bármilyen típusú radiátorra ráakasztható, hosszabb szőrű, plüssből készült pihenőhely, így máris egyszerre élvezheti kedvence a meleget és a kényelmet is.

Mivel rugalmas merevítésekkel készült, hajlítható, formázható, így kedvence igényire és a radiátor adottságainak megfelelően (9-12 cm között) alakítható. Jó hír, hogy a plüss huzat mosógépben 30 fokon mosható, anyaga nem bolyhosodik, így mindig tisztán tudja lustálkodásra kínálni a cicának.

  1. Trixie Malt'n Grass Anti Hairball szőroldó paszta

Nem csak a kényelem és a játék, de bizony az egészség is fontos. A gazdi felelősséggel tartozik kedvencéért, így a macska gyomrában kialakuló szőrlabdák ellen védekezik.

A védekezés első és legfontosabb lépcsőfoka a rendszeres szőrápolás, de igen hasznos lehet egy szőroldó paszta is.

De miért is kell szőroldó paszta a cicának? A macskák közismerten tiszta állatok, ennek része, hogy rendszeresen tisztogatják, kozmetikázzák magukat. Minden alkalommal, amikor a cica nyalogatva tisztogatja magát, a kihullott szőrszálak egy részét lenyeli. A szőrszál nem emészthető, de általában áthalad a gyomron és a beleken. Időnként azonban – különösen hosszúszőrű macskáknál vedlési időszakban, és ha az állat magát és más cicákat is igen intenzíven kozmetikáz – a macska elég szőrt nyel ahhoz, hogy az a gyomorban gombóccá álljon össze. Ha csak időnként fordul ez elő, az normális, ám heti több alkalommal, vagy akár naponta összegyűlő szőrlabda a gyomorban már gondot okoz. A rendszeres ápolás, akár naponta rövid időtartamban segít a kihullott szőrszálak eltávolításában. Minden egyes ilyen kikefélt vagy kifésült szőrszállal csökken az a mennyiség, amit a cica lenyelhet.

Ha a gazdi emellé még szőroldó pasztát is ad kedvencének, akkor nagy eséllyel nem lesz gond.  A Trixie Malt'n Grass Anti Hairball szőroldó paszta  nem csak ízletes szőroldó, de az állat számára előnyös vitaminokat is tartalmaz, ellenben hozzáadott cukor nincs benne, így nincsenek veszélyben a cica karcsú vonalai. Fű ízesítésű, így a legtöbb macska örömmel fogyasztja el. A pasztában biotin is található, ez pedig köztudottan  egészséges és ragyogó bundát kölcsönöz. Maláta tartalma igazoltan segít a macskáknak az emésztésben és a szőrlabdák eltávolításában/oldásában.

A legtöbb cica boldogan dorombolva sorakozik a pasztáért, és örömmel felfalná akár az egészet, de naponta elég 4– 5cm-nyi csík a krémből a megfelelő hatás eléréséhez és az állat boldogságának fokozásához.

  1. KONG Bat-A-Bout Flicker Firefly LED villogós Szentjánosbogár Türkiz

A KONG a kutya- és macskajátékok között a legmagasabb minőséget képviseli, a KONG az igényes gazdik választása. A szakemberek által tervezett játékok kiváló minőségű anyagból készülnek és igen tartósak, ellenállnak a karmoknak és az éles fogaknak is.

Ráadásul a KONG Bat-A-Bout Flicker Firefly egy LED villogóval ellátott ösztönfejlesztő játék, mely mentálisan stimulálja a macskákat, életkortól függetlenül.

A szentjánosbogár formájú játék villogása csábítja a cicát, hogy játsszon vele. Mivel a villogó LED-es golyó ütés hatására életre kel, az állat örömmel pofozgatja, éppúgy, ahogy a zsákmánnyal tenné. A szentjánosbogár szárnyain elhelyezett csillámló, fényvisszaverő tükröződése a LED-del együtt igazi kihívás a cica számára.

Ha egy ilyen játékot kap kedvence karácsonyra, van rá esély, hogy a karácsonyfa fényei már nem is fogják érdekelni.

Jutalomfalatok:

Jutalomfalat minden cicának jár. Téves elgondolás, hogy a macskák nem nevelhetők és nem taníthatók. Ezek a nagyon intelligens és értelmes állatok bizony sok mindenre megtaníthatók, csak kellő akarat és sok türelem, szeretet és kitartás kell hozzá. Ám nem csak a tanulás, de a hétköznapi élet rendje is akkor lesz könnyű az állat és a család számára, ha pozitív megerősítéssel foglalkozunk az cicával, azaz nekünk tetsző cselekedeteit jutalmazzuk.

Ennek a jutalmazásnak egyik módja - természetesen a szeretet, a kedves, dicsérő szó és a simogatás mellett - a jutalomfalat.

Ha a cica neki tetsző, kényes ízlésének megfelelő, ízletes, finom jutalomfalatot kap, számára az a leginkább pozitív visszajelzés.
 

Trixie Premio Tuna Sashimi nyerslazachús falatok 50g

A cicákat azért nem túl könnyű lekenyerezni jutalomfalattal, hiszen eléggé kényes az ízlésük. Sőt, sok macska egyáltalán nem gerjed a jutalomfalatokra, inkább a hűtő felé kacsingat, hátha rejlik benne egy kis hal. De a Trixie Premio Tuna Sashimi igazi, üdítő kivétel.

Az illatos, és kifejezetten ízletes jutalomfalatkák nyerslazachúsból készülnek és kellően aprók, hogy bármilyen korú és méretű cica könnyen elfogyaszthassa. Mivel a falatok illata annyira intenzív és az íze olyan vonzó, a legtöbb cica kiválóan motiválható vele.

A visszazárható csomagolás miatt a termék sokáig megőrzi frissességét, bár ha a macska egyszer megkóstolja, túl hosszú tárolásra nem kell számítani. Sőt, mivel nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ellenben 50 %-ban tonhalat és 25%-ban húst, így ideális túlsúlyos, speciális diétán tartott macskák jutalmazására is.

 Hagen Catit Creamy Snack Lazac Garnéla ízesítéssel

Azt tudjuk, hogy a macskák szeretik a halat, sőt, általában minden tengeri herkenytűt is. Nem csoda, igazi ínyencek! Márpedig egy ínyenc cicának jár a minőség, ha pedig szépen viselkedik a karácsonyfa alatt, a jutalom is. Nos, ez a speciális májkrémpaszta nem csak egészséges és hidratáló, de aminosavakban és nyomelemekben gazdag finomság is.

A cicák szeretik a finom, krémes állagú ételeket, márpedig a Hagen Catit Creamy Snack igazán lágy krém, ízletes és emellett természetes, tele van nélkülözhetetlen tápanyagokkal. Magas hústartalmú, az állat étrendjébe könnyen beilleszthető, akár száraztápra kenve, vagy a Hagen saját szívecskés kínáló tálján kínálva. Jutalomfalatként akár a tasakból is adható, bármelyik macska boldogan nyalogatja onnan kínálva is. Sőt, ha a cicának gyógyszert kell szednie, és gondot jelent annak beadása, ez a finomság feledteti a gazdi kínjait és az állat viszolygását.

Trixie Creamy Snack tejszínes krémpaszta 6x15g

És ha már paszta, mert hát ezeket csak jobban kedvelik a cicák, mint a darabos jutalomfalatokat, akkor a Trixie Creamy Snack tejszínes krémpasztája biztos igazi kedvenc lesz.

Mert hát mit is szeretnek a macskák? A húst, a halat és persze a tejet, tejszínt. Azt, ugye, minden cicagazda tudja, hogy a macskának csak macskatejet szabad adni, de  egy ilyen kiváló minőségű terméknél nem lehet kérdés, hogy az állat számára legmegfelelőbb összetevőkből áll, hogy kényes ízlését kielégítsék.

Sőt, egy csomagban kétféle ízesítés is található, hogy változatos legyen az ínyenc macska étrendje. Található benne lazacos finomság inulinnal gazdagítva és szárnyashúsos nasi, biotinnal dúsítva, sőt, mindegyikből 3-3 darab, hogy egész héten kitartson a finomság. Az inulin egyébként immunerősítő hatású, míg a biotin kondícionálja a szőrzetet és a bőrt, tehát a cica egészsége is profitál a finomságból, nem csak ízlelőbimbói.

És még valami, amiről nem szabad megfeledkezni az ünnepvárás kissé kaotikus napjaiban.

Nagyon sok macska nehezen éli meg, hogy a család mindennapjai, a megszokott rutin felborulnak. Mindenki rohan, össze-vissza vannak otthon a családtagok, talán az etetés időpontjai is csúsznak. A lakásban jövés-menés van, zörög a sok csomagolópapír, villódznak a fények, a levegőben finom illatok szállnak. Mindez stressz az állat számára, és - ahogy mi, emberek - ők is eltérő módon reagálnak a stresszre. Vannak macskák, melyek érzékenyebbek, számukra érdemes már jóval az ünnep napjai előtt megfelelő nyugtató hatású készítményről gondoskodni.

Nagyon sokféle, nyugtató hatású készítmény van a kereskedelmi forgalomban, és a legtöbb gazda előszeretettel vásárolja is ezeket, hogy meg tudja nyugtatni félős vagy fóbiától szenvedő cicát.

Fontos, hogy gazdik legyenek elővigyázatosak a vásárlás, a döntés során, mert hosszú távon (1-2 napnál tovább, vagy ha sűrűn van szükség rá) olyan nyugtató hatású szert adagolnak a macskának, ami bár “gyógynövény” összetételű, de kavalakton, azaz mámorbors kivonatot tartalmaz, az májkárosító hatású lehet, ugyanis ez felhalmozódik a szervezetben.

Érdemes kipróbálni az Aptus Relax vagy Zylkéne készítményeket, melyek szintén természetes összetevőket tartalmaznak, de hosszabb távon is biztonsággal adagolhatók.

Az Aptus Relax nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést és tanulási folyamatokat támogató kiegészítő takarmány kutyák és macskák részére. Nagy előnye, hogy ízletes jutalomfalat formájában kerül csomagolásra, az állatok általában szeretik. Nem csak hogy hosszú távon is biztonságosan adagolható, de allergiás állatoknál is alkalmazható. Ezekben a finom falatkákban van  B1 vitamin (tiamin), mely nélkülözhetetlen a megfelelő idegi működéshez, és Triptofán, mely az idegsejtek által előállított szerotonin, az úgynevezett “boldogság hormon” képződéséhez szükséges vegyület. A szerotonin alapvető szerepet játszik a jó közérzet, a hangulat, a kognitív folyamatok, az alvás szabályozásában, hiányában pedig szorongás, depresszió alakulhat ki. Tartalmaz emellett még L-Theanint, ami stresszoldó és szorongásgátló tulajdonságú aminosav és Colostrum Calming Complexet. Ez utóbbi egy colostrumból előállított természetes biopeptid, amely nyugtató hatással bír az állatokra és támogatja a stresszcsökkentést

Persze nem minden macska hajlandó megenni még a legízletesebb jutalomfalatot sem. Válogatós cicák számára a Zylkéne a jó választás. Ez egy természetes anyagokat tartalmazó kapszula, amely hatékonyan segít a macskáknak és kutyáknak túljutni a stresszes állapoton. Hatóanyaga egy bioaktív, tejfehérje eredetű dekapeptid, az alpha-kazeozepin, a kapszula nem tartalmaz tartósítószert, sem laktózt, így természetes megoldásként szolgál, akár rövid vagy tartós alkalmazásra is. Mivel a semleges ízű kapszulát nem szüksékes egészben lenyeletni az állattal, hanem kinyitva a benne lévő port kis mennyiségű nedves eledelre szórva is beadható, a válogatós állatok is szívesen elfogyasztják.

"x"

 

Ajánlott cikkek