Mire lehet allergiás egy macska?

Az emberek sok mindenre allergiásak lehetnek, beleértve a macskaszőrt is. Ám a macskák is lehetnek allergiásak, ami okozhat pusztán kényelmetlenséget a számukra, vagy járhat akár komoly tünetekkel.

Ha a gazdi tisztában van azzal, mire lehet allergiás a cica, ismeri annak tüneteit, akkor hamarabb tudja elkezdeni kezelését, de még inkább az allergia kialakulásának megelőzését.

Mire lehet allergiás a macska?

Amennyiben valami olyan dolognak van kitéve a macska, amire allergiás, akkor az immunrendszere antitesteket termel. Ezek az antitestek „üzennek” az állat szervezetének, hogy valami rossz megtámadta, így fel kell venni ellene a küzdelmet. Tehát ha az allergénre adott válaszként antitestek képződnek, azok immunrendszeri válaszhoz vezethetnek, és ezt a választ, pontosabban annak tüneteit nevezik allergiának. Attól függően, hogy az állatnak milyen allergiája van, a tünetek az enyhe irrátciótól az életveszélyesig terjedhetnek.

macska portré pfrofilból

Az allergia tünetei

  • Viszketés
  • Szőrhullás
  • Nehézlégzés
  • A bőr kivörösödése, irritációja
  • Duzzanat
  • Tüsszögés
  • Hányás vagy öklendezés
  • Köhögés
  • Zihálás
  • Orrfolyás, könnyezés
  • Hasmenés
  • Mancsok vagy farok rágása

Látható, hogy az allergia különféle tünetekkel járhat, de a légzéssel kapcsolatos tünetek a legaggasztóbbak. A szervezet allergénre adott válasza miatt a macskának légzési nehézségei lehetnek az arc, a torok vagy akár az orr duzzanata miatt. Ha a duzzanat nagy, súlyos esetben köhögést (különösen, ha a macska már asztmás), öklendezést, sípoló légzést, extrém esetben a keringés összeomlását és végső soron halált is okozhat, ha nem kezelik azonnal. Az oxigén szükséges az élethez, így ha a macska allergia miatt nem tud lélegezni, akkor életveszélyes helyzetről van szó.

A légzési problémákon túlmenően a macskának könnyezhet a szeme, folyhat az orra és tüsszöghet is, ha olyasminek van kitéve, amire allergiás. Az allergének ugyanis irritálhatják a nyálkahártyát, ez okozza ezeket a tüneteket.

macska faágról figyel

A viszketés, a szőrhullás, a bőr kivörösödése és irritációja, valamint a mancsok vagy a farok rágása szintén megfigyelhető allergiás macskáknál. Ezek a tünetek nagyon gyakoriak a bolhával, táplálékkal és más környezeti allergiákkal küzdő cicáknál. Az allergének ugyanis irritálják az állatot, a szervezetben gyulladást okozhatnak, ettől pedig a macska viszketni kezd.  A rágás a viszketésre adott, ösztönös válasz, hiszen megvakarni magát az állat csak nehezen tudja, ezért így csillapítja a kellemetlenséget. Esetenként szőrhullás, sőt, néha a vakaródzás, rágcsálás miatt akár nyílt sebek is előfordulhatnak.

Végezetül pedig, amennyiben az allergia érinti a gyomor- és bélrendszert (mondjuk táplálékallergia miatt), akkor hasmenés és hányás is előfodulhat.

Az allergia okai

Egy macska sok mindenre allergiás lehet, sajnos ezek java része könnyen megtalálható otthonunkban és környékén, ez pedig bizonyos helyzetekben megnehezítheti az allergia okának megszüntetését.

  • Pollenek: A fák, a por, a fű, a gaz, a penész és a penészgomba pollenje mind allergiát okozhat a macskákban. Ezeket a környezeti allergéneket bizony elég nehéz kiiktatni.
  • Táplálék: Az ételallergia a harmadik leggyakoribb allergiatípus a macskáknál. Sokféle olyan étel létezik, amelyre egy macska allergiás lehet, de leggyakrabban az állati fehérjék, például a csirke, a marhahús, a tejtermékek, a hal és a tojás okozzák a tüneteket.
  • Bolhák: A macskák allergiájának gyakori oka, hogy a bolhacsípés irritáló allergiás reakciókat okoz, beleértve a szőrhullást, a bőrpírt és a viszketést. Nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a kijáró macskáknak lehetnek bolháik.
  • Gyógyszerek: Egy macska is allergiás lehet valamilyen gyógyszerre, de leggyakrabban a különféle bolhaellenes szerekre (samponokra, nyakörvekre, cseppekre) mutathatnak allergiát.
  • Tisztítószerek: A tisztítószerek, padlótisztítók, fertőtlenítők, mosogatószerek, stb. is okozhatnak allergiát.
  • Parfümök: Az erős parfümök és kölnivizek önmagukban is irritálóak lehetnek, de egyes macskák tényleg allergiásak lehetnek rájuk.
  • Füst: Egy cica akár a füstre is allergiás lehet, legyen az dohányfüst, vagy másféle füst.
  • Különféle felületek: Akár a szövetek, a gumik és a műanyagok is lehetnek allergiát kiváltó felületek. Egyes ágyak, edények, de akár a padlószőnyeg is okozhatnak problémát okozhatnak azoknak a macskáknak, amelyek allergiásak ezekre.

kék szemű macska portréja

Az allergia diagnózisa

Nehéz megállapítani, hogy mire is allergiás egy macska. A legjobb megoldás az eliminációs diéta és a különféle kizárási kísérletek, azaz amikor a vélelmezett tisztítószereket, edényeket, anyagokat, gyógyszereket, stb. eltávolítja a gazdi a macska környezetéből. Esetenként szükséges lehet vérvétel és egyéb teszt alapú állatorvosi vizsgálat is az allergia okának megállapítására.

A kezelés

A kezelés teljes mértékben attól függ, hogy milyen allergiával küzd a cica. Természetesen a legjobb megoldás az allergén teljes eltávolítása az állat környezetéből, de ez nem mindig lehetséges. Esetenként gyógyszeres kezelésre vagy egyéb terápiás megoldásokra is szükség lehet, az allergia súlyosságától és a tünetektől függően.

Az allergia megelőzése

Nem lehet megakadályozni, hogy az allergia kialakuljon a macskában, de lehet segíteni neki abban, hogy a gazda korlátozza az allergéneknek való kitettségét. Az otthon tisztán tartása, a por- és illatmentes macskaalom használata, a túlzott parfüm vagy szagtalanító használat mellőzése, a házban való dohányzás tilalma, a bolhák elleni védekezés rendszeressége, valamint a fém vagy kerámia eledeles és vizes edények használata segíthet megelőzni az esetleges allergiás reakciókat. Ha pedig az allergia tüneteit észleli a cicán, a legjobb, ha konzultál az állatorvossal.

Ajánlott cikkek