Miért fogy a cicám?

A nem szándékos fogyás, azaz ha nem speciális diéta következtében csökken az állat súlya, általában valamilyen egészségügyi problémát jelez. Bár a gazdik általában azt gondolják, idős állatok esetében elfogadható és megszokott a fogyás, ez nem teljesen igaz. Mindenképp fokozott figyelmet igényel, ha az állat súlya csökkenni kezd.

De hogyan lehet észrevenni, ha fogy a cica?

Ha a fogyás fokozatosan történik, bizony nehéz észrevenni. Amennyiben még sok szőre is van az állatnak, vagy esetéeg kicsit túlsúlyos, még nehezebb a helyzet, még nehezebben észrevehető, ha fogyni kezd.

A legjobb megoldás, ha a gazda időnként átvizsgálja  kedvencét, ez egyébként is ajánlott, akár heti rendszerességgel, minden részletre (fülek, szemek, fogak, mancsok, stb.) kiterjedően.

Először szemlélje meg a macskát felülnézetből. Ideális súly esetén deréktájon látható egy egész enyhe „karcsúság”, de ez nem lehet extrém. Ezután tapintsa át az állatot az oldalain. A bordák jó esetben tapinthatók, de érezhető egy kicsike zsírréteg. Amennyiben a bordák erősen érezhetők, vagy akár láthatóak, akkor a macska sovány.

cica hátára fordulva néz

Mi okozhatja a fogyást?

Nem túl meglepő módon, de a legtöbb esetben azért fogy a cica, mert nem eszik eleget, bár tény, hogy vannak olyan betegségek, amelyek változatlan tápanyag bevitel mellett is fogyással járnak. A betegségtől függően a súlycsökkenést kísérheti más tünet is, de előfordulhat, hogy semmilyen más tünet nem figyelhető meg. A macskáknál elég sok betegség okozhat súlycsökkenést, vannak köztük nagyon komoly, súlyos, és kevésbé veszélyes, könnyebben kezelhető problémák is.

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködés egy viszonylag gyakori betegség, amely leggyakrabban az idősebb macskákat érinti. A hipertireózisban szenvedő macskák túl sok pajzsmirigyhormont termelnek a pajzsmirigy megnagyobbodása miatt. Ezt a megnagyobbodást általában a pajzsmirigyen növekvő jóindulatú daganat okozza.

A betegség tünetei a fogyás, vagy akár az étvágy fokozódása, valamint a fokozott szomjúság és vizelés. Egyes macskák esetében hányá, hasmenés és hiperaktivitást is jelentkezhet. Néhány közülük erős nyávogással és nyugtalansággal jelzik diszkomfort érzetüket. A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő macskák szőrzete gyakran zsíros, ápolatlan benyomást kelt, a leggondosabb szőrápolás ellenére is. A betegséget általában radioaktív jóddal vagy orális gyógyszerekkel kezelik.

Krónikus vesebetegség

Idősebb macskáknál gyakrabban fordul elő krónikus veseprobléma. A vesék fontos hormonokat termelnek, kiszűrik a vérből származó hulladékokat, segítenek szabályozni a vérnyomást és megkönnyítik az új vörösvérsejtek termelését. Amikor a macska veséje nem működik megfelelően, az számos más problémához vezethet.

A megnüvekedett vízfogyasztás és a gyakori vizelés lehetnek az első, betegségre utaló jelek. Ezeket követi az étvágy csökkenése, a fogyás és a levertség. A krónikus vesebetegség nem gyógyítható, de jól karbantartható gyógyszeres kezeléssel, étrend-változtatással és folyadékótlással.

cica puha takarón fekszik

Cukorbetegség

A cukorbetegség nem csak az embereknél, de a macskáknál is gyakorta előforduló probléma. Ez az endokrin rendellenesség befolyásolja a hasnyálmirigy azon képességét, hogy inzulint termeljen, amely hormon a vércukorszint szabályozásához szükséges.
A cukorbetegség tünetei közé tartozik a fogyás, fokozott étvágy, szomjúság és vizelés, valamint a levertség. A cukorbetegséget általában inzulinnal és étrendváltással kezelik, de egyéb gyógyszerek is alkalmazhatók. Szerencsés esetben a macska néhány hónapos kezelés után akár gyógyultnak is nyilvánítható.

Emésztőrendszeri problémák

Az emésztőrendszert érintő bármilyen probléma hatással van a macska súlyára. Egyes betegségek meggátolják, hogy a gyomor-bél traktusban a tápanyag megfelelő módon szívódjon fel és emésztődjön meg. A macskáknál észlelt egyes  emésztőrendszeri problémák közé tartozinak a bélparaziták által kiváltott betegségek, a gyulladásos bélbetegségek, a hasnyálmirigy-gyulladás és más hasnyálmirigy-problémák, sőt emésztőrendszer rákos megbetegedései is.

Ezek a problémák étvágytalanságot, fogyást, hányást, hasmenést, letargiát és sok egyéb tünetet is okozhatnak. A paraziták kezelése talán a legegyszerűbb, hiszen a rendszeres féreghajtás egyrészt megelőző kezelés, másrészt azonnali válasz az esetleges fertőzésre. Más problémák általában gyógyszereket és egyéb támogató kezelést igényelnek.

Fogászati problémák

A szájüregi és fogászati megbetegedések extrém fájdalommal járnak, emellett jellemzi még a csökkenő étvágy és az ennek következtében kialakuló fogyás. A különféle szájüregi betegségek mellett a fogak törése is problémát jelenthet, gyulladáshoz is vezethet. A szűjüregi gyulladások esetében érdemes megvizsgálni, nem áll-e a probléma hátterében valamilyen más betegség.

A szájüregi és fogászati problémák jelei közé tartozik a rossz lehelet, a nyáladzás, a pofa mancsolása vagy akár szájüregi vérzés is. A kezelés első lépése, hogy az állatorvos az általában elbódított macskát megvizsgálja, szükség esetén professzionális fogtisztítást végez, esetleg egyéb kezeléseket (tályogok kezelése, foghúzás, stb.).

Daganat

Az emberekhez hasonlóan a macskáknál is jelentkezhet daganatos elváltozás a test bármely részén.  Ez a daganat lehet akár jó-, akár rosszindulatú. Macskáknál a leggyakrabban észlelt daganat a lymphoma, mely általában az emésztő traktusban, a szájüregben és a nyirokrendszerben jelenik meg. A dagantos betegségek legtöbb formája általában általános rossz közérzetet, letargiát, fájdalmat, izomsorvadást, étvágycsökkenést és fogyást okoz.

Stressz

A macskák igen érzékenyen reagálhatnak a környezetük változásaira. Mivel általában igen jól el tudják rejteni a stressz tünteteit, emiatt azonban később a súlyos tünetek látványos formában jelentkeznek. Bármiféle környezeti változás tehát szorongást és stresszt vált ki a macskákból, ennek tünetei pedig az étvágy csökkenése, mely értelemszerűen fogyáshoz vezet.

Persze a felsoroltakon kívül számos más betegség, egészségügyi probléma is okozhat fogyást.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a cicák általában mesteri módon leplezik, ha valamilyük fáj, vagy ha nem érzik jól magukat. Emiatt a gazdák csak nehezen, sokszor sajnos későn veszik észre, ha baj van. Ezért fontos, hogy ha fogyást észlel, mielőbb keresse fel az állatorvost.

szép kölyökcica mereven figyel

A súlycsökkenés kezelésének lehetőségei

A kezelés minden esetben a kiváltó októl függ. Amennyiben azt tapasztalja, hogy csökken a cica súlya, az első lépés egy állatorvosi vizsgálat. Ő a fizikai vizsgálat mellett akár különféle teszteket, röntgen- vagy ultrahang vizsgálatot is elrendelhet. Annak tükrében, hogy milyen betegséget talál az orvos, javasolhat gyógyszeres kezelést, műtétet, egyéb beavatkozást és persze étrendi módosításokat is.

Amennyiben nem talál betegséget az orvos, azaz nincs semmiféle igazolható egészségügyi gond a fogyás hátterében, feltételezhető, hogy nem megfelelő táplálékfelvétel a fogyás kiváltó oka, vagy esetleg valamilyen ismeretlen, esetleg még nem észlelhető állapot. Ez esetben a legjobb, ha tanácsot kér az orvostól, hogyan tudná csökkenteni a környezeti stresszt, illetve milyen módon érdemes változtatnia a macska étrendjén, hogy visszafordítsa a súlycsökkenést. Ha a macska súlycsökkenése az elvégzett változtatások ellenére is folytatódik, akkor ismételten keresse fel az orvost.

Hogyan előzhető meg a súlycsökkenés?

A súlycsökkenés megelőzhező, ha rendszeresen ellenőrzi kedvence állapotát. A heti rendszerességgel elvégzett, a test egészsére kiterjedő átvizsgálás mindenképpen ajánlott.

Ugyanígy ajánlott az időszakos állatorvosi kontroll, akkor is, ha az állat egyébként egészséges, és nincs semmilyen probléma.

A cicák kiválóan el tudják rejteni diszkomfort érzetüket, a betegségek sokszor nem nyilvánvalóak, hiszen a tünetek nem mutatkoznak, ám mire a gazdi észreveszi, sokszor már késő van. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés és kontroll, hiszen sokkal könnyebb egy betegség kezelése annak korai stádiumában.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult