Menekülő macskák

Bár tény, hogy idén nem lesz augusztus 20-i tűzijáték, de a nyár eddig is bővelkedett viharokban, és esélyes, hogy lesznek még villámlással, mennydörgéssel tarkított viharok. Amikor a szélsőséges időjárás, vagy éppen a tűzijáték zaja szóba kerül, valahogy mindenki a kutyák félelmével foglalkozik. Pedig a macskák számára sem olyan kellemes ez az élmény, sőt, nagyon sok macska fél, retteg ezektől a zajoktól. Egy-egy ünnep, vagy nagyobb vihar után nem csak kutyákkal telnek meg a menhelyek, de sok macska is elvész.

Persze, ahogy a kutyákat, úgy a macskákat is lehet szoktatni a szokatlan zajokhoz, és el lehet érni, hogy ha nem is fogják megszeretni – mert miért is szeretnék -, de legalább megtanulják elviselni.

Ám a legfontosabb feladat ilyenkor mindig a biztonság.

Nem csak a kutyákat, de a cicákat is érdemes ellátni microchipes megjelöléssel. Így ha esetleg a legnagyobb óvintézkedések ellenére el is szöknek, menekülnek vihar vagy tűzijáték idején, van esély a megtalálásukra. Még a csak lakásban tartott macskák esetében is érdemes alkalmazni ezt a fajta megjelölést. A chip mindenképp hatékonyabb, mint a nyakörvre erősített biléta, különösen a cicáknál, hiszen a nyakörvet le lehet róla venni, el is veszhet menekülés közben, ha felakad valamire, vagy éppenséggel az állat testi épségét veszélyezteti ilyen helyzetben.

cica az asztal alá bújva les

De milyen egyéb módszerekkel kerülhető el a viharok és tűzijátékok okozta stressz a macskáknál?

Tartsa a lakásban

Még ha egyébként engedi is, hogy kijárjon a macska a lakásból, házból, vihar közeledtével, vagy nagyobb, zajjal járó ünnepek előtt ezt ne engedje. Mivel a kijáró cica logikusan szeretne kijutni, igencsak oda kell figyelni az ajtókra és ablakokra. El kell zárni előle minden kijutási lehetőséget, főleg akkor, amikor a zajok elkezdődnek, hiszen a pánik kezdetekor még intenzívebben szeretne majd szabadulni.

Maradjon vele otthon

Persze minden egyes viharnál nem vehet ki szabadságot a gazdi, de ha megoldható, jó, ha valaki van az állattal.  Ünnepi tűzijátékok esetén ez jó eséllyel könnyebben megoldható. Még akkor is célszerű az állat közelében maradni, ha az egyébként semmiféle interakcióba nem lép a gazdával, sőt, esetleg elbújik.

cica dobozba bújva egy guriga fonallal

Ne hagyja nyitva az ablakokat.

Meleg időben a vihar mindig enyhülést hoz. Ilyenkor mindenki kitárja az ablakokat, hogy felfrissüljön a levegő. Ez persze nem tilos, de ilyenkor a cicát érdemes zárt helyiségbe terelni, mert a vihar hangjától pánikba eshet és elszökhet. Tűzjátéknál sem jobb a helyzet, ráadásul ott nem csak a zaj, hanem a szagok is megzavarhatják. A cicáknak nagyon érzékeny az orra, és a tűzijáték szaga is megzavarhatja.

Húzza be a függönyöket, engedje le a redőnyöket

Mindez tompítja a zajokat, a fényhatásokat kizárja, így mind a vihar, mind a tűzijáték elviselhetőbb lesz az állat számára.

oici cica dobozból les kifelé

Legyen egy biztonságos búvóhely

Amikor a macska fél vagy retteg, pánikba esik, akkor búvóhelyet keres. Legyen egy olyan pont, vagy akár egy helyiség, ahol ilyen helyzetekben el tud bújni. Legyen itt számára egy alomtál és egy vizes edény. Ha tudja, hogy kedvence fél az erős zajoktól, akkor már jóval a zajok várható kezdete előtt készítse elő számára a búvóhelyet. Amennyiben komoly rettegés vesz rajta erőt ilyenkor, érdemes akár egy bújó csövet (akár kartondobozokból, vagy más anyagokból, házilag készítettet) is elhelyezni, mondjuk az alomtálkáig, így nagyobb az esélye, hogy ijedtében nem fog máshova piszkítani, hiszen biztonságban eljut az alomig.

Készítsen cicabarlangot

Ha el akarja kerülni, hogy a macska a szekrény mögé, az ágy alá, vagy egyéb helyekre bújjon el félelmében, készítsen neki cicabarlangot. Persze vásárolhat is barlang formájú macska fekhelyet, de ha csak időszakosan van rá szükség, készíthet is otthon, mondjuk egy ócska pólót egy dobozra húzva.

Tompítsa a kellemetlen zajokat

A televízió vagy valamilyen hangosabb zene bekapcsolásával tompíthatók a kinti zajok. Ezeket a zajokat a macska a háztartás, a család normális zajainak tartja, megszokta, így nem meglepő vagy zavaró a számára. Igyekezzen olyan műsort vagy zenét keresni, melynek nyugtató a hangja, tehát lehetőleg ne valamilyen zajos akció filmet. A hangerőre is ügyeljen, ne próbálkozzon azzal, hogy elnyoja a kinti zajokat az üvöltő hangerővel.

cica takaró alá bújva kifelé les

Kényeztesse, de hagyjon neki szabad teret

Lehet, hogy a cica menedékért, megnyugtatásért a gazdi ölébe mászik, fejét bedugja a hóna alá, de az is előfordulhat, hogy inkább elbújik valahová. Fogadja el azt a megoldást, amit a macska választ, azaz ha elbújik, ne kényszerítse arra, hogy hagyja magát simogatni. Csak akkor simogassa, ha a cica ezt szeretné, és ha közbe úgy dönt, hogy elég volt, inkább elvonul, akkor ne tartsa vissza.

Mindig maradjon nyugodt

A macskák valódi érzelmi szivacsok, átveszik a gazdi hangulatát, érzéseit. Ha a gazda képes nyugodt maradni, ügyelni a nyugodt testbeszédre és nyugodt hangon beszélni, az a cicára is jó hatással van. Fontos, hogy lrezze: biztonságban van.

Szórakoztassa

Lehet, hogy az ijedt cicának nincs kedve játszani, de próbálja meg csalogatni. A játék elég vonzó lehet számára, hogy elterelje a figyelmét. Bármilyen játék jó lehet, amit a macska egyébként nagyon szeret.

A feromonok jó hatása

A feromon diffúzor használata hatékony lehet. Ezek a diffúzorok szintetikus macska feromonokat tartalmaznak, mely erősen hasonlít arra a feromonra, amit például a macska juttat a tárgyakra, amikor arcát, bajszát hozzájuk dörgöli, hogy területét megjelölje. Vegye figyelembe, hogy bár egyes gazdik szerint ezek a termékek hatékonyak, mások ennek ellenkezőjéről számolnak be. Mivel a legkevésbé sem ártalmas a dolog, hát egy próbát mindenképp megér, ha belefér a költségvetésbe.

Gyógyszerezés

A macskának csak akkor adjon bármiféle szorongásoldó gyógyszert, ha ezt az állatorvos javasolja. Ha úgy érzi, nincs más megoldás, mert minden vihar és/vagy tűzijáték alkalommal páni félelmet él át a cica, akkor mindenképp beszéljen az állatorvosal és kérje tanácsát, mely termékek lehetnek a leghatásosabbak.

Ajánlott cikkek