E-mail: pet4you@pet4you.hu

Legyen biztonságos az ünnep a cicának

Legyen biztonságos az ünnep a cicának

A legtöbb kölyökmacska, fiatal cica, de bizony sok idősebb is kifejezetten szeret fára mászni. A lakásban tartott állatoknak erre persze nem sok esélyük van – kivéve a karácsonyt. Ráadásul a cicák kíváncsi lények, és mindent szeretnek, ami csillog-villog. Tehát a karácsonyfa, amire mászni is lehet, meg csillog is, igazi élmény-Kánaán a számukra. No és ez a kis kíváncsiskodó testmozgás nem csak a fára és a díszekre nézve lehet veszélyes….

A karácsonyfa és a dekorációs kellékek veszélyei

Amennyiben valódi fenyőt állít, számolnia kell azzal, hogy ezek a fák olajokat termelnek, a fenyőgyanta pedig, ha nem is erősen, de mérgező a cica számára, irritálja a száját és a gyomrát is. Ha élő, cserepes fenyőt állít, akkor ügyeljen az öntözővízre, illetve az ahhoz használt tápoldatokra, mert ezek közül a legtöbb szintén mérgező az állat számára, akár kilefetyeli, akár belemászik, és lenyalja a mancsáról. Nem mellesleg, ha vonzó talajba van ültetve a fa, akkor esélyes, hogy a macska alomként is kipróbálja majd….

Persze kicsi a kockázata, hogy a cica pont a lehulló tűlevelekből falatozzon, esélyesebb, hogy a szemét, esetleg fülét, mancsát sértik fel.

Ám nem kizárt, hogy véletlenül lenyel párat, márpedig ez a bélrendszer sérüléseit okozhatja. Ha tart ezektől a veszélyektől, inkább válasszon inkább műfenyőt, de számoljon azzal, hogy a cica, ha akar, arra is fel fog mászni, és akár fel is boríthatja. Ügyesen válassza meg tehát a fa helyét, és ha tudja, rögzítse valamihez.

A girlandok és az összes lógó dísz igazi felhívás keringőre, akarom mondani játékra. A macska számára ugyanis ezek nem díszek, hanem temérdek, vonzó cicajáték. Ám a leszakadó girland darabkák, a törött díszek üvegtörmelékei lenyelve már nem olyan klasszak, sőt, komoly betegségeket okozhatnak. A girland, az angyalhaj darabkái a bélrendszerben összeállnak, elzárva ezzel a beleket, de rá is tekeredhetnek a belekre. Mind a két eset komoly, akár végzetes következményekkel járhat.

cica ül a gyönyörűen feldíszített fa előtt

A karácsonyi fények igazán szépek, lehet velük játszani, pofozgatni őket, ámde az elektromos vezetékek megrágcsálása nem csak a házban okozhat rövidzárlatot, de akár végzetes áramütés is érheti a cicát. Igyekezzen macskabiztos helyen elvezetni a vezetékeket, és mindig kapcsolja le a fényeket, majd áramtalanítsa, ha nem tudja felügyelni a cicát.

Ha semmiképpen sem tudja megoldani, hogy a cica ne játsszon a fényfüzérekkel, vagy ne maradjon felügyelet nélkül, jó megoldás lehet az elemekkel működő LED fények használata.

Sokan kedvelik a különféle hógömböket. Csodás és kedves díszek az ünnepi időszakban. Ám ne felejtse el, hogy ezek legtöbbször etilén-glikolt tartalmaznak, más néven fagyállót, ami erősen mérgező az állatok számára. A hógömb addig veszélytelen, amíg el nem törik, és ki nem folyik belőle a folyadék, amit a cica felnyalhat, vagy ha a szőrére kerül, onnan nyalogatja le. Tehát igyekezzen macskabiztos helyre tenni ezeket a díszeket. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a hógömb világít is, mert ez még vonzóbb a cica számára.

cica a karácsonyfa ágai között lóg

A macskabiztos karácsonyfa titkai

  • Igyekezzen minden díszt a lehető legerősebben rögzíteni a fára, hogy az esetleg felmászó cica ne tudja őket könnyen leverni
  • Vegyen erős, jó minőségű, nehéz talpat, amiben biztonságosan áll a fa. Így nem lesz olyan könnyen felborítható, ha kedvence felmászik rá. Alternatív megoldásként a már meglevő talpat lássa el nehezékekkel.
  • Ha megoldható, rögzítse a fát a falhoz vagy a mennyezethez.
  • A díszeket tegye magasabbra, olyan helyre, ahol nem könnyen érik el a játékos cicamancsok.
  • Ne tegye a cicának szánt ajándékokat a fa alá, különösen ne azokat, amelyek macskamentával vannak átitatva.
  • Rendezzen be egy kisebb játszóteret a cicának néhány új, vonzó játékkal, lehetőleg közel a fához. Ezzel talán el tudja terelni a figyelmét a mászásról és a díszekkel való játékról.
  • Ha a cica menthetetlenül játékos és kíváncsi, lehet, hogy a legjobb megoldás, ha kizárja abból a szobából, ahol a fa áll, legalábbis olyankor, amikor senki nincs, aki felügyelje.

Mérgező virágcsodák

Bár a tavasz és a nyár az igazi virágszezon, de a legtöbb otthonban karácsonykor megjelennek a mikulásvirágok, a fagyöngy, vagy egyes kultúrkörben a vörös liliom. Ezek sajnos mind mérgezőek a cicák számára. Szerencsére a legtöbb cica nem sok figyelmet szentel ezeknek a növényeknek, ám a fiatal kölyökmacskák, különösen a lakásban tartottak akár kíváncsiságból, akár unalomból hajlamosak lehetnek megrágcsálni ezeket. Márpedig ezek a mérgező növények már egy kis rágcsálás után is komoly tüneteket válthatnak ki az állatokból.

Ugyan a mikulásvirág csak enyhén mérgező, de ha a macsek megcsócsálja, bélirritációt okoz.

Sokkal veszélyesebbek a bogyók, beleértve a magyalból és fagyöngyből származó bogyókat, valamint az amaryllis félék. Ezekből egy egész kevés mennyiség, de néha még a pollenük is elég lehet súlyos tünetek megjelenéséhez. A diffenbachia és az összes liliom-féle erősen veszélyes az állatok számára.

Mivel a macskák előszeretettel másznak fel mindenhová és akárhová, így elég nehéz elhelyezni ezeket a növényeket. Ha mindenképp szeretne ilyet tartani a házban, tegye olyan helyiségbe, ahol a cica biztosan nem éri el.

cica könyvön hever, előtte karácsonyi bögre, mögötte karácsonyi fények

Konyhai veszélyek

Karácsony táján bizony megszaporodnak a konyhai teendők. A legtöbb háziasszony sütés-főzésbe kezd, és a cicát bizony vonzzák a finom illatok. Ám érdemes óvatosnak lenni a teendők során. Egyrészt a kíváncsi cica biztos mindig láb alatt lesz, elég egy véletlen megbotlás, és már ömlik is a forró víz vagy leves, legrosszabb esetben rá a cicára. Az sem kizárt, hogy a macska nagyon szeretne „segíteni”, leginkább a kóstolásban. A forró tűzhelyre ugorva komolyan megsérülhet a mancsa, de az sem éppen jó, ha sikerül elcsennie pár falatot, vagy felkapkodnia néhány lehulló falatot. Ebben a cicák hihetetlenül ügyesek és gyorsak tudnak lenni. Elég sok olyan, az emberek által kedvelt és az ünnepi ételekhez használt étel van, ami az állatok számára mérgező. A legjobb, ha nem engedi be a macskát a konyhába, amikor süt-főz, így biztosan nem érheti baj.

Mérgező finomságok

Bizony, a sok-sok karácsonyi finomság temérdek, a macska számára vonzó, ám mérgező ételt rejt. A hagyma és fokhagyma nyersen és főzve, sütve is mérgező, akárcsak a szőlő, a mazsola és a csokoládé. Ugye, hogy ezek mindegyike a karácsonyi menü része?

Ügyeljen arra, hogy sem az ételek elkészítésénél, sem pedig étkezés közben vagy a maradékokból se jusson ezek egyikéhez sem a macska, mert a legtöbb esetben már egészen kis mennyisség is komoly mérgezési tüneteket okoz.

Ugyanez a helyzet az alkoholos italokkal, még a gyenge, ám annál édesebb likőrökkel is.

Ha jön a másnap….

A legtöbb humán gyógyszer veszélyes a macskákra. Ha tehát kicsit többet evett vagy ivott az ünnep alatt, és gyógyszerre van szüksége, bevétel után azonnal tegye el a tablettákat. Azért, mert az orvos esetleg valamikor hasonló hatóanyaggal bíró gyógyszert írt fel a cicának, még nem biztos, hogy az emberek számára gyártott, a hatóanyagot jóval nagyobb mennyiségben tartalmazó tabletta nem fog neki ártani.

kiscica a lógó karácsonyfadíszt nézi

Ha beüt a krach

Amennyiben azt gondolja, hogy a cica valamit lenyelt, vagy mérgező dolgot evett meg, esetleg megsérült a díszektől, netalán egyéb baj éri, azonnal forduljon állatorvoshoz. Ne halogassa a dolgot az ünnepek végéig, ha baj van, ez akár végzetes is lehet. Inkább menjenek el egy kis gyomorrontás miatt, minthogy komoly baj legyen a halogatás miatt. Legyen keze ügyében az ünnepeket alatt is elérhető állatorvosok telefonszáma és címe, a rendelők nyitvatartási ideje. Ha mindenről gondoskodik, ha mindenre felkészül, Murphy törvényei alapján semmi rossz nem történhet.

Stressz és szorongás az ünnepek alatt

A cicák minden változást nehezen viselnek. Azt még csak-csak eltűrik, hogy az ünnepek előtti vásárlások miatt kevesebb játékidő és simogatás jut nekik, de aztán beindul az őrület. Először csak a napi rutinban beálló változásokat érzékeli, néha kicsit később kap enni, vagy kisebb gyakorisággal cserélik az almot. Majd kezdődik a nagyüzem a konyhai sürgés-forgással, az ajándékok csomagolásával, a nagytakarítással. A fa felállítása és a díszek felhelyezése miatt pár dolog más helyre kerül a lakásban, ez pedig már nem annyira tetszik neki. Utána megindul a vendégáradat, vagy a gazdik lépnek le egy vagy két egész napra. Ez utóbbi tán még a jobb helyzet a cica számára, ha biztonságban, a fától elszeparáltan, a maga nyugodt környezetében lehet. Ám ha jönnek a vendégek, az zajjal jár, idegen szagokkal.

Szóval a nagy karácsonyi nyüzsgés igencsak stresszes a macska számára. Próbáljon neki egy nyugodt zugot biztosítani, ahová elbújhat, ha annak szükségét érzi.

Tegye oda neki az ágyát, az alomtálat, vizet és a tálkáját. Esetleg, ha nagyon nehezen viseli a cica a stresszt, szerezzen be olyan nyugtató hatású terméket, amely pozitív hatású feromonok permetezése által nyugtatja a macskát.

Készüljön fel ügyesen az ünnepekre, így kevésbé lesz stresszes mind a cica, mind pedig a család, a gazda számára.

Kutya, Macska, PetAktuál