Legyen biztonságos az ünnep a cicának

A legtöbb kölyökmacska, fiatal cica, de bizony sok idősebb is kifejezetten szeret fára mászni. A lakásban tartott állatoknak erre persze nem sok esélyük van – kivéve a karácsonyt. Ráadásul a cicák kíváncsi lények, és mindent szeretnek, ami csillog-villog. Tehát a karácsonyfa, amire mászni is lehet, meg csillog is, igazi élmény-Kánaán a számukra. No és ez a kis kíváncsiskodó testmozgás nem csak a fára és a díszekre nézve lehet veszélyes….

A karácsonyfa és a dekorációs kellékek veszélyei

Amennyiben valódi fenyőt állít, számolnia kell azzal, hogy ezek a fák olajokat termelnek, a fenyőgyanta pedig, ha nem is erősen, de mérgező a cica számára, irritálja a száját és a gyomrát is. Ha élő, cserepes fenyőt állít, akkor ügyeljen az öntözővízre, illetve az ahhoz használt tápoldatokra, mert ezek közül a legtöbb szintén mérgező az állat számára, akár kilefetyeli, akár belemászik, és lenyalja a mancsáról. Nem mellesleg, ha vonzó talajba van ültetve a fa, akkor esélyes, hogy a macska alomként is kipróbálja majd….

Persze kicsi a kockázata, hogy a cica pont a lehulló tűlevelekből falatozzon, esélyesebb, hogy a szemét, esetleg fülét, mancsát sértik fel.

Ám nem kizárt, hogy véletlenül lenyel párat, márpedig ez a bélrendszer sérüléseit okozhatja. Ha tart ezektől a veszélyektől, inkább válasszon inkább műfenyőt, de számoljon azzal, hogy a cica, ha akar, arra is fel fog mászni, és akár fel is boríthatja. Ügyesen válassza meg tehát a fa helyét, és ha tudja, rögzítse valamihez.

A girlandok és az összes lógó dísz igazi felhívás keringőre, akarom mondani játékra. A macska számára ugyanis ezek nem díszek, hanem temérdek, vonzó cicajáték. Ám a leszakadó girland darabkák, a törött díszek üvegtörmelékei lenyelve már nem olyan klasszak, sőt, komoly betegségeket okozhatnak. A girland, az angyalhaj darabkái a bélrendszerben összeállnak, elzárva ezzel a beleket, de rá is tekeredhetnek a belekre. Mind a két eset komoly, akár végzetes következményekkel járhat.

cica ül a gyönyörűen feldíszített fa előtt

A karácsonyi fények igazán szépek, lehet velük játszani, pofozgatni őket, ámde az elektromos vezetékek megrágcsálása nem csak a házban okozhat rövidzárlatot, de akár végzetes áramütés is érheti a cicát. Igyekezzen macskabiztos helyen elvezetni a vezetékeket, és mindig kapcsolja le a fényeket, majd áramtalanítsa, ha nem tudja felügyelni a cicát.

Ha semmiképpen sem tudja megoldani, hogy a cica ne játsszon a fényfüzérekkel, vagy ne maradjon felügyelet nélkül, jó megoldás lehet az elemekkel működő LED fények használata.

Sokan kedvelik a különféle hógömböket. Csodás és kedves díszek az ünnepi időszakban. Ám ne felejtse el, hogy ezek legtöbbször etilén-glikolt tartalmaznak, más néven fagyállót, ami erősen mérgező az állatok számára. A hógömb addig veszélytelen, amíg el nem törik, és ki nem folyik belőle a folyadék, amit a cica felnyalhat, vagy ha a szőrére kerül, onnan nyalogatja le. Tehát igyekezzen macskabiztos helyre tenni ezeket a díszeket. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a hógömb világít is, mert ez még vonzóbb a cica számára.

cica a karácsonyfa ágai között lóg

A macskabiztos karácsonyfa titkai

  • Igyekezzen minden díszt a lehető legerősebben rögzíteni a fára, hogy az esetleg felmászó cica ne tudja őket könnyen leverni
  • Vegyen erős, jó minőségű, nehéz talpat, amiben biztonságosan áll a fa. Így nem lesz olyan könnyen felborítható, ha kedvence felmászik rá. Alternatív megoldásként a már meglevő talpat lássa el nehezékekkel.
  • Ha megoldható, rögzítse a fát a falhoz vagy a mennyezethez.
  • A díszeket tegye magasabbra, olyan helyre, ahol nem könnyen érik el a játékos cicamancsok.
  • Ne tegye a cicának szánt ajándékokat a fa alá, különösen ne azokat, amelyek macskamentával vannak átitatva.
  • Rendezzen be egy kisebb játszóteret a cicának néhány új, vonzó játékkal, lehetőleg közel a fához. Ezzel talán el tudja terelni a figyelmét a mászásról és a díszekkel való játékról.
  • Ha a cica menthetetlenül játékos és kíváncsi, lehet, hogy a legjobb megoldás, ha kizárja abból a szobából, ahol a fa áll, legalábbis olyankor, amikor senki nincs, aki felügyelje.

Mérgező virágcsodák

Bár a tavasz és a nyár az igazi virágszezon, de a legtöbb otthonban karácsonykor megjelennek a mikulásvirágok, a fagyöngy, vagy egyes kultúrkörben a vörös liliom. Ezek sajnos mind mérgezőek a cicák számára. Szerencsére a legtöbb cica nem sok figyelmet szentel ezeknek a növényeknek, ám a fiatal kölyökmacskák, különösen a lakásban tartottak akár kíváncsiságból, akár unalomból hajlamosak lehetnek megrágcsálni ezeket. Márpedig ezek a mérgező növények már egy kis rágcsálás után is komoly tüneteket válthatnak ki az állatokból.

Ugyan a mikulásvirág csak enyhén mérgező, de ha a macsek megcsócsálja, bélirritációt okoz.

Sokkal veszélyesebbek a bogyók, beleértve a magyalból és fagyöngyből származó bogyókat, valamint az amaryllis félék. Ezekből egy egész kevés mennyiség, de néha még a pollenük is elég lehet súlyos tünetek megjelenéséhez. A diffenbachia és az összes liliom-féle erősen veszélyes az állatok számára.

Mivel a macskák előszeretettel másznak fel mindenhová és akárhová, így elég nehéz elhelyezni ezeket a növényeket. Ha mindenképp szeretne ilyet tartani a házban, tegye olyan helyiségbe, ahol a cica biztosan nem éri el.

cica könyvön hever, előtte karácsonyi bögre, mögötte karácsonyi fények

Konyhai veszélyek

Karácsony táján bizony megszaporodnak a konyhai teendők. A legtöbb háziasszony sütés-főzésbe kezd, és a cicát bizony vonzzák a finom illatok. Ám érdemes óvatosnak lenni a teendők során. Egyrészt a kíváncsi cica biztos mindig láb alatt lesz, elég egy véletlen megbotlás, és már ömlik is a forró víz vagy leves, legrosszabb esetben rá a cicára. Az sem kizárt, hogy a macska nagyon szeretne „segíteni”, leginkább a kóstolásban. A forró tűzhelyre ugorva komolyan megsérülhet a mancsa, de az sem éppen jó, ha sikerül elcsennie pár falatot, vagy felkapkodnia néhány lehulló falatot. Ebben a cicák hihetetlenül ügyesek és gyorsak tudnak lenni. Elég sok olyan, az emberek által kedvelt és az ünnepi ételekhez használt étel van, ami az állatok számára mérgező. A legjobb, ha nem engedi be a macskát a konyhába, amikor süt-főz, így biztosan nem érheti baj.

Mérgező finomságok

Bizony, a sok-sok karácsonyi finomság temérdek, a macska számára vonzó, ám mérgező ételt rejt. A hagyma és fokhagyma nyersen és főzve, sütve is mérgező, akárcsak a szőlő, a mazsola és a csokoládé. Ugye, hogy ezek mindegyike a karácsonyi menü része?

Ügyeljen arra, hogy sem az ételek elkészítésénél, sem pedig étkezés közben vagy a maradékokból se jusson ezek egyikéhez sem a macska, mert a legtöbb esetben már egészen kis mennyisség is komoly mérgezési tüneteket okoz.

Ugyanez a helyzet az alkoholos italokkal, még a gyenge, ám annál édesebb likőrökkel is.

Ha jön a másnap….

A legtöbb humán gyógyszer veszélyes a macskákra. Ha tehát kicsit többet evett vagy ivott az ünnep alatt, és gyógyszerre van szüksége, bevétel után azonnal tegye el a tablettákat. Azért, mert az orvos esetleg valamikor hasonló hatóanyaggal bíró gyógyszert írt fel a cicának, még nem biztos, hogy az emberek számára gyártott, a hatóanyagot jóval nagyobb mennyiségben tartalmazó tabletta nem fog neki ártani.

kiscica a lógó karácsonyfadíszt nézi

Ha beüt a krach

Amennyiben azt gondolja, hogy a cica valamit lenyelt, vagy mérgező dolgot evett meg, esetleg megsérült a díszektől, netalán egyéb baj éri, azonnal forduljon állatorvoshoz. Ne halogassa a dolgot az ünnepek végéig, ha baj van, ez akár végzetes is lehet. Inkább menjenek el egy kis gyomorrontás miatt, minthogy komoly baj legyen a halogatás miatt. Legyen keze ügyében az ünnepeket alatt is elérhető állatorvosok telefonszáma és címe, a rendelők nyitvatartási ideje. Ha mindenről gondoskodik, ha mindenre felkészül, Murphy törvényei alapján semmi rossz nem történhet.

Stressz és szorongás az ünnepek alatt

A cicák minden változást nehezen viselnek. Azt még csak-csak eltűrik, hogy az ünnepek előtti vásárlások miatt kevesebb játékidő és simogatás jut nekik, de aztán beindul az őrület. Először csak a napi rutinban beálló változásokat érzékeli, néha kicsit később kap enni, vagy kisebb gyakorisággal cserélik az almot. Majd kezdődik a nagyüzem a konyhai sürgés-forgással, az ajándékok csomagolásával, a nagytakarítással. A fa felállítása és a díszek felhelyezése miatt pár dolog más helyre kerül a lakásban, ez pedig már nem annyira tetszik neki. Utána megindul a vendégáradat, vagy a gazdik lépnek le egy vagy két egész napra. Ez utóbbi tán még a jobb helyzet a cica számára, ha biztonságban, a fától elszeparáltan, a maga nyugodt környezetében lehet. Ám ha jönnek a vendégek, az zajjal jár, idegen szagokkal.

Szóval a nagy karácsonyi nyüzsgés igencsak stresszes a macska számára. Próbáljon neki egy nyugodt zugot biztosítani, ahová elbújhat, ha annak szükségét érzi.

Tegye oda neki az ágyát, az alomtálat, vizet és a tálkáját. Esetleg, ha nagyon nehezen viseli a cica a stresszt, szerezzen be olyan nyugtató hatású terméket, amely pozitív hatású feromonok permetezése által nyugtatja a macskát.

Nagyon sokféle, nyugtató hatású készítmény van a kereskedelmi forgalomban, és a legtöbb gazda előszeretettel vásárolja is ezeket, hogy meg tudja nyugtatni félős, stresszelő cicáját. Bármilyen nyugtató hatású készítményt választ is az ember, javasolt az adagolással párhuzamosan viselkedésterápia folytatása is.

A természetes kiegészítők nagyban segítik a viselkedésterápia eredményességét is, hiszen meggyorsítják a tanulási folyamatot azáltal, hogy az állat relaxáltabb állapotba kerül.

A viselkedésterápia pedig ebben a nyugodtabb állapotban  segíti az állatot, hogy hozzászokjon, megtanulja kezelni a számára félelmet keltő szituációt.

Fontos, hogy gazdik legyenek elővigyázatosak a vásárlás, a döntés során, mert hosszú távon (1-2 napnál tovább, vagy ha sűrűn van szükség rá) olyan nyugtató hatású szert adagolnak a macskának, ami bár “gyógynövény” összetételű, de kavalakton, azaz mámorbors kivonatot tartalmaz, az májkárosító hatású lehet, ugyanis ez felhalmozódik a szervezetben.

Érdemes kipróbálni az Aptus Relax vagy Zylkéne készítményeket, melyek szintén természetes összetevőket tartalmaznak, de hosszabb távon is biztonsággal adagolhatók.

Az Aptus Relax nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést és tanulási folyamatokat támogató kiegészítő takarmány kutyák és macskák részére. Nagy előnye, hogy ízletes jutalomfalat formájában kerül csomagolásra, az állatok általában szeretik. Nem csak hogy hosszú távon is biztonságosan adagolható, de allergiás állatoknál is alkalmazható. Ezekben a finom falatkákban van  B1 vitamin (tiamin), mely nélkülözhetetlen a megfelelő idegi működéshez, és Triptofán, mely az idegsejtek által előállított szerotonin, az úgynevezett “boldogság hormon” képződéséhez szükséges vegyület. A szerotonin alapvető szerepet játszik a jó közérzet, a hangulat, a kognitív folyamatok, az alvás szabályozásában, hiányában pedig szorongás, depresszió alakulhat ki. Tartalmaz emellett még L-Theanint, ami stresszoldó és szorongásgátló tulajdonságú aminosav és Colostrum Calming Complexet. Ez utóbbu egy colostrumból előállított természetes biopeptid, amely nyugtató hatással bír az állatokra és támogatja a stresszcsökkentést

Persze nem minden macska hajlandó megenni még a legízletesebb jutalomfalatot sem, sok köztük a kifejezetten válogatós. Az ilyen macskák számára a Zylkéne a jó választás. Ez egy természetes anyagokat tartalmazó kapszula, amely hatékonyan segít a macskáknak túljutni a stresszes állapoton. Hatóanyaga egy bioaktív, tejfehérje eredetű dekapeptid, az alpha-kazeozepin, a kapszula nem tartalmaz tartósítószert, sem laktózt, így természetes megoldásként szolgál, akár rövid vagy tartós alkalmazásra is. Mivel a semleges ízű kapszulát nem szüksékes egészben lenyeletni az állattal, hanem kinyitva a benne lévő port kis mennyiségű nedves eledelre szórva is beadható, a válógatós állatok is szívesen elfogyasztják.

Készüljön fel ügyesen az ünnepekre, így kevésbé lesz stresszes mind a cica, mind pedig a család, a gazda számára.

Ajánlott cikkek