Húsvéti veszélyek macskáknál

A húsvét az újjászületés ünnepe, de végzetes lehet kedvence számára, akik nincsenek felkészülve az újjászületésre. De melyek azok a veszélyek, amelyek a húsvéti ünnepek alatt leselkednek rájuk?

Húsvéti liliomok

A tavaszi ünnepkor sokan virágokkal, köztük liliommal díszítik otthonukat. Azonban a liliom család szinte minden tagja igencsak veszélyes a cicákra, így érdemesebb valamilyen más virágot keresni, mondjuk orchideát, ibolyát, százszorszépet. Ráadásul az ünnep virága, a húsvéti liliom néven ismert növény extrém módon mérgező, komoly veseelégtelenséget okoz, mely végzetes is lehet.

A sokféle liliomfajta közül vannak, amelyek oxalate kristályokat tartalmaznak. Ilyen például a perui liliom vagy a kála is. Ezek a növények, ha a macska megrágcsálja, megkóstolja, enyhébb tüneteket okoznak, pl. a száj, a nyelv, a garat és a nyelőcső szövetirritációja.

Ám a tirgisliliom, az ázsiai, a japán és a húsvéti liliom – de jó pár más liliomféle is – kifejezetten és erősen mérgező. Már igen kis mennyiség – 2-3 szirom vagy levél – lenyelése is komoly, akut veseelégtelenséget okohat.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha azt látja, macskája bármilyen liliomot „kóstolgat”, azonnal vigye állatorvoshoz. Minél előbb kerül az állat szakértő kezekbe, annál nagyobb eséllyel gyógyul fel. A korai toxikus szakaszban megkezdett gyógykezelés lehetővé teszi a gyors felgyógyulást, míg a már komoly, beseelégtelenségre utaló tünetek (pl. a vesék leállása miatt a macska nem ürít vizeletet már), a túlélési lehetőségek rohamosan csökkennek.

Húsvéti dekoráció

Szeretjük a lakást, a kertet, a teraszt is húsvéti díszbe öltöztetni. Az egyik legnépszerűbb dekoráció a műfű. Szép, élénk zöld, kosárkába rakva ráültethetők a díszes tojások, és – mivel élő állatot nem ajándékozunk – akár a csoki, akár a pülss nyuszi, kiscsibe is.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a macskák szeretik rágcsálni a füvet, jót tesz a pocakjuknak a szőrlabdák ellen is. Azonban a cicák nem tudják, hogy ez a zöld valami nem igazi fű.

Furcsa, nincs szaga, más a tapintása, de azért meg kell kóstolniuk, hátha…

Mégis, akárcsak a karácsonyi girland, a húcvéti műfű is igen veszélyes, ugyanis lenyelve komoly bélrendszeri problémákat, fájdalmas görcsöket, de akár bélelzáródást is okoz. Ha ezt tapasztalja a cicánál, ne késlekedjen, vigye azonnal állatorvoshoz.

kék cica bádog locsolókannában elhelyezett virágokkal

Alternatív megoldásként, hogy a gyerekek öröme is megmaradjon, és a ház, lakás díszítése is teljes legyen, válassza inkább a papírból készült műfüvet, vagy vegyen festett kosárkákat, egyéb, ízléses dekorációkat.

https://www.catster.com/wp-content/uploads/2015/06/f56af104decbae18064c94baab44b8ca.gifCsokinyuszik

A húsvéti ünnep hagyománya a tojáskeresés. Persze nagyon sok család, főleg ahol kisgyermek élnek, előszeretettel rejtenek el apróbb vagy nagyobb csokitojásokat. Miután a csemeték összeszedték kosárkáikba a sok-sok csokitojást, nekiállnak majszolni. Itt-ott, a lakásban szerteszéjjel, egy idő után félig megevett csokik hevernek. Ne legyen kétsége, hogy a mindig kiváncsi, örök vadász macska, no és természetesen a kutyák is, ezeket meg fogják találni és meg is fogja kóstolni. Ám a csokoládé, mint ismeretes, erősen mérgező kedvenceink számára.

https://www.catster.com/wp-content/uploads/2015/06/f56af104decbae18064c94baab44b8ca.gifHúsvéti tojás

Nincsen húsvét díszes, színes, festett tojások nélkül, de kerül az asztalra a sonka mellé főtt tojás is.

A friss, megfelelően kezelt tojás nem veszélyes az állatok számára, de a főtt tojás csak frissen jó.

A szülők félreteszik a tojást, ha a gyermek nem ette meg az egészet, ám ezek a tojásmaradékok nem tárolhatók a végtelenségig. Ha nem fogy el, ne adja oda az állatnak sem, még akkor sem, ha nem szívesen dob ki ételt. Ha kicsi gyerek van a családban, ügyeljen arra, hogy ne hagyja el, ne tegye le majszolás után a tojás maradékát, mert garantált, hogy az állat pár nap múlva megtalálja.

apró cica a fáról les lefelé

Ügyeljen arra is, hogy a festett, díszítő elemként használt tojásokat se tudja elcsenni és megenni az állat, mert azok egyrészt nem frissek, másrészt a díszítéshez használt festék is okozhat lenyelve bélrendszeri problémákat.

https://www.catster.com/wp-content/uploads/2015/06/f56af104decbae18064c94baab44b8ca.gifCuki állatkák

NE VÁSÁROLJON cuki kisállatot a gyereknek.

Egyetlen élő állat sem lehet alkalmas ajándék, semmilyen ünnepre, így húsvétra sem.

A statisztikák azt mutatják, hogy a húsvétra, ajándékba vásárolt kiscsibék, kisnyuszik, kiscicák, kiskutyák 95 %-a gondatlan ellátás, nem megfelelő elhelyezés, bánósmód miatt hullik el, de nagy részüket gyorsan ki is dobják, ahogy a gyerek ráunt, vagy a szülők rájönnek, hogy mennyi gond van egy élő állattal.

pici cica mostókenőben fekszik fonalgombolyagokkal

Inkább vegyenek kedves plüss állatot a gyereknek, azokkal is nagyszerűen lehet játszani, vagy ha mindenképpen élő állatot szeretne venni, akkor gondos felkészülés után, a megfelelő szakirodalmakat, weboldalakat áttanulmányozva, az ünneptől függetlenül döntsön a család a vásárlás mellett. Egyetlen kiscica se kerüljön húsvéti ajándékként a családhoz!

https://www.catster.com/wp-content/uploads/2015/06/f56af104decbae18064c94baab44b8ca.gifA vendégjárás

Az idei évben nem valószínű, hogy nagy vendégjárásra számíthatunk húsvétkor. Ám mégis előfordulhat, hogy a nagy biztonsági intézkedések közepette is becsenget valaki, vagy éppen mi szaladunk át az idős szomszédhoz a bevásárlással, vagy egy tálca süteménnyel. Ügyeljünk arra, hogy a váratlan látogató mellett ne tudjon kiszökni az állat.

Ajánlott cikkek