Hipotermia a macskáknál

Minden télen halnak meg állatok, mert a gazdák a szabadban hagyják, felejtik őket extrém hideg időben. Pusztán azért, mert az állatnak van szőre, még nem feltétlenül képes túlélni a hideget, fagyot, havazást. Nekik is szükségük van száraz, szélvédett, meleg helyre, ahová behúzódhatnak.

Ha a cica az extrém hideg idő ellenére kiszökik, bizony nagyon gyorsan meg kell találni, mert ellenkező esetben akár ki is tudnak hűlni.

Különösen igaz ez a lakásban tartott cicákra, akik talán nem is ismerik a tél veszélyeit, nem tudják, milyen hideg lehet az idő télen.

De mit is kell tudni a hipotermiáról, azaz a kihűlésről, és hogyan előzhető ez meg?

Mi az a hipothermia?

A hipothermia a teszhőmérséklet extrém mértékű csökkenése, mely akkor alakul ki, ha egy háziállat huzamosabb időn át van kitéve hidegnek, vagy a bundája átnedvesedik a hideg, szeles időjárásban, és nem tud megszáradni.

Amikor a testhőmérséklet csökken, a szívverés és a légzés is lelassul, ez pedig sok problémát okozhat.

A tartós, súlyos hipotermia következményei között szerepelhetnek neurológiai problémák (beleértve a kómát), szívproblémák, veseelégtelenség, lassú légzés, fagyás és végül halál.

fekete-fehér cica a nagy hóban fekszik

A hiptermia tünetei macskáknál

Valljuk be, az emberek nem túl gyakran szembesülnek a hiptermiával, ha meg is történik, annak az oka az, hogy a gazdák általában nem ismerik fel a korai tüneteket. Macskák esetében a hipthermia leggyakrabban olyankor fordul elő, ha a gazda kinn felejti a cicát hideg időben, akár egész éjszakára.

Íme a tünetek, amelyekre érdemes figyelni:

  • Erős reszketés, mely hirtelen szűnik meg.
  • Aluszékonyság, levertség, gyenegség
  • A bőr és a szőrzet érintésre hideg
  • A testhőmérséklet 35 Celsius fok alá süllyed
  • A szívverés lelassul
  • A pupilla kitágul
  • Az íny és a belső szemhéj sápadt vagy kékes színű
  • Problémát okoz a mozgás, járás
  • Nehézlégzés
  • Bódultság, eszméletvesztés vagy kóma

vörös-fehér cica a hóban oson

Mit lehet tenni?

Amennyiben arra gyanakszik, hogy a cica kihűlt, akkor azonnal meg kell kezdeni az ellátását. Korai stádiumban lehet, hogy elég, ha csak melegíti az állatot, ám később, súlyosabb helyzetben már jóval több mindent kell tenni, és természetesen az állapot stabilizálása után mielőbb indulni az állatorvoshoz.

Íme pár fontos teendő:

  • Azonnal vigye a cicát meleg helyiségbe
  • Szárítsa meg a cicát, akár törülközővel átdörgölve, akár hajszárítóval. Ha hajszárítót használ, azt kis fokozatra kapcsolja, és ne tartsa túl közel az állathoz.
  • Tekerje a cicát egy lepedőbe, amit előzőleg a radiátoron felmelegített.
  • Egy törülközővel tekerjen körbe egy (vagy akár több) melegvizes palackot, és tegye azt a cica hasához. Ügyeljen arra, hogy apalack jól körbe legyen tekerve, nehogy égési sérülést okozzon.
  • Ellenőrizze a cica testhőmérsékletét. Amennyiben az 35 fok alatt van, azonnal induljon vele az állatorvoshoz.

Ha a tetsjőmérséklet 35 Celsius fok fölött van, akkor folytassa a melegítést és 10-15 percenként ellenőrizze a testhőmérsékletet, segít-e a melegítés. Amint eléri a 37,5 Celsius fokot, a melegvizes palackokat elveheti az állat hasától, de tartsa továbbra is melegen. A javulás ellenére is mutassa meg az állatorvosnak, mert a kihűlésnek lehetnek káros hatásai a szervezetére.

Amennyiben a cica nem reagál a melegítésre 30-45 percen belül, azonnal vigye állatorvoshoz.

vörös cica összegörnyedve ül a havas földön

A megelőzés a legjobb orvosság

A hipotermia megelőzhető, ha nem engedi, hogy a macska túl sok időt töltsön a szabadban, amikor nagyon hideg van, vagy éppen esik, havazik télen. Persze azzal is tusztában kell lennie, hogy a cica mennyire viseli jól a hideget, hiszen eltérő módon tolerálják a különféle időjárási körülményeket.

Ezzel együtt elmondható, hogy a nagyon fiatal, az idős vagy a beteg állatok érzékenyebbek a hidegre és könnyebben hűlnek ki, akárcsak a rövid szőrrel bíró vagy kopasz fajták.

A legegyszerűbb, ha a józan eszére hallgat. Ha túl hideg vagy esős idő van odakint ahhoz, hogy ön huzamosabb ideig a szabadban tartózkodjon, még akkor is, ha jól fel van öltözve, seélyesen a cicának is túl hideg lesz.

Gondoljon a kóborló állatokra is!

Természetesen nem minden állatot lehet megmenteni, nagyon sok a kóbor, elveszett, szabadon élő cica. Ezzel együtt ha kihűlt, elesett, beteg állatot lát, ne hagyja az út szélén. Próbálja meleg helyre vinni, felmelegíteni, és állatorvoshoz juttatni mielőbb. Lehet, hogy érte is aggódik valahol a gazdája, és keresi.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult