Ha asztmás a cica...

Az asztma krónikus légzési probléma, sajnos úgy az emberek, mint a macskák is szenvedhetnek tőle. Az asztmás cica időnként kifejezetten nehezen kapkodja a levegőt, ezt nevezik asztmatikus rohamnak. Az asztmás rohamot könnyű észrevenni, mivel az állat gyorsan, nyitott szájjal veszi a levegőt, amit zihálás és erőlködés kísér.

Az asztma légúti rendellenesség, a probléma jelentkezésekor a hörgőcskék nyálkahártyája kórosan érzékennyé válik az ingerekkel szemben. A felgyülemlett nyálka miatt elzáródnak a kisebb légutak, majd elkezdenek görcsösen összehúzódni, ezáltal megnehezítve a légzést.

Mivel tehát a légzés nehezített a roham során, az állat szájnyálkahártyája és ínye kékes színű lesz. Az asztma gyakran egy másik légzési rendellenesség, az allergiás bronchitis következtében alakul ki.  Az allergiás bronchitis során, a belélegzett allergén hatására a tüdő begyullad.

A bronchitis esetében általában nem jelentkeznek más tünetek, a testhőmérséklet normális, étvágya változatlan. Az egyetlen árulkodó jel a mélyről jövő, nedves köhögés. A kezeletlen allergiás bronchitis, és ha az allergént nem távolítják el a macska környezetéből, a tüdő súlyosan károsodik, tüdőtágulatot és asztmát okozva. Amennyiben megtörténik a károsodás, akkor még az allergén eltávolítása és az okok feltárása sem szünteti meg az asztmát.

Mi a teendő?

Csökkenteni kell a stresszt. A stressz az allergiát és az asztmát is súlyosbítja. Persze a macskák esetében más váltja ki a stresszt, mint az embereknél. Nekik nem kell aggódniuk a számlák befizetése és a munkahelyük miatt.

Ám számukra maga a városi, a családi élet jelenti a stresszt, hiszen a macskák korábban vadon és szabadon éltek. Kifejezetten jól alkalmazkodtak az ember építette és teremtette környezethez, de akármilyen függetlennek és ösztönei által irányítottnak tűnik is a cica, változatlan meg kell küzdenie nap, mint nap az ember alkotta világgal, a civilizációval. Ez pedig nehéz. Hagyja, hadd rohangáljon, másszon, hadd bújjon el, amikor akar, gazdagítsa környzetét, használjon nyugtató párologtatókat – így könnyebb lesz neki.

Amikor a gazda élete stresszesebbé válik, felborul a ház rendje valami miatt, az bizony hat a macskára is. Nem érti a változások okát, de érzékeli azokat. Ne feledje, hogy a stressz nem feltétlenül negatív dolog! Azonban a macska számára minden változás stresszel jár!
Egy újszülött érkezése a családba mindenkinek öröm, de nagy változást is jelent a család életében. Ez pedig stresszel jár. Az ember számára kevesebb alvással, az életstílus megváltozásával és még egy éhes szájjal. A macskának egy idegen lény érkezését jelenti, aki zavaró zajokat ad ki, érdekes a szaga és nem igazán csinál semmit, mégis, minden ember különleges figyelemmel fordul felé.

Légtisztítás

Nem csak a passzív dohányzás ronthat az asztmás macska állapotán, bár tény, hogy nem tesz jót neki a mellette dohányzó gazda. Még az olyan dolgok, amikkel otthonunkat csak kellemesebbé szeretnénk tenni, azok is sokat árthatnak. A parfümök, a légfrissítők, dezodorok, de még az illatosított macskaalmok is fokozhatják az allergiás és asztmatikus rohamok gyakoriságát. Hasonlóképpen a festékek, lakkok, tisztítószerek, de még az új szőnyegben levő kémiai anyagok is erősen irritálóak lehetnek az asztmás cica számára. A friss virágok, a potpourri sokkal jobb illatosító, mint a vegyszerekkel teli spray, a friss illat garantált és a cica is jobban érzi magát!  A festékeket, lakkokat, vegyszereket tartsa jól szellőző helyiségben, lehetőleg a macskától távol, amíg a szag ki nem párolog, ne engedje be az állatot festés után sem.

Célszerű természetes anyagból készült, nem illatosított almot használni, és ne fújja le az almot szagtalanító termékekkel sem. Az alomanyag pora is irritálhatja a tüdőt és kiválthat asztmatikus rohamokat a macskánál. Vannak azonban olyan szilikonos almok, melyek egyáltalán nem tartalmaznak port, és könnyen beszerezhetőek. Normál almok esetén úgy tudja csökkenteni a por szállingózását a levegőben, hogy lassan önti ki az alomanyagot az alomtálba, csak pár centivel a tál fölött megnyitva a zsák száját.

Párásítás

A száraz levegő kiszárítja a légutakat, köhögésre ingerelve az állatot. Ráadásul a cica fogékonyabb lesz a fertőzésekre és az allergiás rohamokra. Ügyeljen a párásításra, különösen télen, fűtési szezonban. Ne feledje, hogy önnek is jobb, ha nem száraz levegőt lélegzik be, hiszen a köhögés, orrdugulás és megfázás esélye csökken a nedvesebb térben.

Tartson mértéket

Az a cica, mely állandóan csak ül vagy heverészik, hajlamosabb az egészségügyi problémákra. Ha nem mozog, a tüdeje és a szíve is „ellustul”, ráadásul el is hízik, és minél inkább túlsúlyos, annál több gondja lehet az asztmával is. Azonban az is tény, asztmás macska túlzott aktivitás esetén nagyobb gyakorisággal él át rohamot, tehát a túl sok mozgás sem jó, ráadásul ezt az állat is érzi és hajlamos a lustálkodásra. Mi akkor a megoldás? A megfelelő táplálás mellett az aktív élet fontos. Próbálja olyan játékokra ösztönözni kedvencét, mely aktívan tartja, de nem teszi ki túl nagy megterhelésnek – inkább több, rövidebb játékidőt iktasson be.

Mikor kell orvost hívni?

Minden asztmás roham egészségügyi vészhelyzet, ami azt jelenti, hogy a cicának orvosra van szüksége. Ha a cica levegőért kapkod, eszméletét veszti, elkékül az ínye és nyelve, ne várjon, azonnal induljon az állatorvoshoz.
Az enyhébb tünetek, mint a ziháló légzés, alkalmankénti sípoló légzés, nedves köhögés, kissé nehéz légzés megterhelés után még nem jelent vészhelyzetet, de amint teheti, vigye el orvoshoz az állatot. Lehet, hogy nem allergia okozza, ám ha hörghurut vagy asztma előjele mindez, akkor időben felismerve a megfelelő gyógyszerrel sikerrel tudja az orvos kezelni, megelőzve egy súlyos rohamot.

Veszélyességi szint

Veszélyes, a súlyos asztmás roham akár végzetes is lehet.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult