Cukorbetegség macskáknál

A cukorbetegség a macskáknál legalább olyan komoly probléma, mint az embereknél. A kezeletlen cukorbetegség és a hipoglikémia kifejezetten veszélyes, de tudni kell, hogy mind a kettő jól kezelhető állapot.

A hasnyálmirigy egy hosszú mirigy, a gyomor közelében. A hasnyálmirigy speciális sejtjei inzulint termelnek. Az inzulin szabályozza a sejtek cukorfelvételét és annak lebontását.

A cukorbetegség, más néven diabétesz az inzulin hiányának eredménye.

A cukorbetegek gyakran éreznek intenzív szomjúságot, nagy a vizelet kiválasztás, a vér és a vizelet cukorszintje pedig kiugróan magas. További tünetek a fokozott étvágy és a lassú sebgyógyulás.

Ha nem kezelik, a cukorbeteg macska elkezd fogyni, annak ellenére, hogy többet eszik és letargikus lesz. Később következő tünetei lehetnek a kezeletlen diabétesznek a hányás, hasmenés, szapora légzés, gyengeség, legvégül pedig a kóma, majd halál.

macska szurit kap

Az orvos a klinikai tünetek alapján állítja fel a diagnózist. Fizikálisan is megvizsgálja az állatot, de vérvizsgálatot is végez, elsősorban a vérben és vizeletben tartósan tapasztalható magas cukorszintet figyeli.

A cukorbetegség elsősorban az idősebb macskákat érinti, ritkán fordul elő hét éves kor előtt. Étrendi változtatással és – ha szükséges – inzulin adagolásával jól kezelhető. A kezelés mellett a cukorbeteg cica normális életet tud élni.

Mi a teendő?

Súlykontroll. Az elhízott macskáknál nagyobb eséllyel alakul ki a cukorbetegség. Minél nagyobb a túlsúly, annál nagyobb az esély a bajra. A megelőzés legegyszerűbb módja a macska súlyának kontrollálása. Mindig csak az ajánlott mennyiséget etesse, limitálja vagy szüntesse meg a nasik, jutalomfalatok adagolását és gondoskodjon a szükséges mozgásáról.

Az vagy, amit megeszel. Igaz ez a mondás a macskák esetében is. A magas rosttartalmú étrend segít a cukorbetegség kontrolljában, ugyanis szabályozza, hogy a test sejtjei milyen tápanyagokat vegyenek fel.

Ennek következtében a vércukorszint is állandó.  A napi több alkalommal, kis adagokban való etetés hasonló hatással van a vércukorszintre. Napi pár alkalommal, nagy adagokban történő étkezés után pár órával a vércukorszint hirtelen emelkedik, ezt néhány órával később, a következő étkezés előtt esik vissza a normális szintre. Egy normális macska szervezete ezt az ingadozást jól tolerálja, de a diabéteszes cica számára már gondot jelent. Nem egyedi eset, hogy a cukorbeteg macska meggyógyul, amint étrendjét átállítják és súlya normálisra csökken.

Készüljön fel!

A legfontosabb egy cukorbeteg macska gazdája számára a következetesség. Az etetés és a gyógyszerek adagolása megszabott, rendszeres időközönként kell, hogy történjen, soha nem lehet egyetlen alkalmat sem kihagyni.

Előfordulhat, hogy az inzulinnal kezelt macska vércukorszintje veszélyesen alacsony szintre esik.

Ennek az állapotnak a neve hipoglikémia, melynek tünetei a remegés, nyáladzás, zavartság, tántorgás, elesés és rohamok. Mindig legyen kéznél szőlőcukor vagy méz. A hipoglikémia első jelére dörgölje be valamelyikkel a cica ínyét és hívja azonnal az állatorvost.

kismacska, előtte orvos keze, injekcióval

Mikor kell orvost hívni?

Amint cukorbetegségre utaló tünetet észlel a macskánál, érdemes azonnal elvinni állatorvosi kivizsgálásra. Minél tovább marad kezeletlen a probléma, annál komolyabbá válik a helyzet.  Ám ha időben megkapja mindazt, amire szüksége van, akkor nagy eséllyel teljes értékű életet tud élni.

Ha már cukorbeteg a cica, sőt, rendszeresen kezelést is kap, hipoglikémia esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, de minden más esetben is, ha a gyógyszerre szokatlan reakcióval reagál.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult