Babavárás cicáséknál

Bár már egyre többekben tudatosul, hogy a cicák és a babák igenis harmonikusan tudnak együttt élni a családban, azért tudni kell, hogy bizonyos óvintézkedésekre szükség van. Az biztos, hogy ha valaki egy vagy több állatot - akár macskát - fogadott családtagként, nem megoldás, hogy a baba érkezésekor kihajítja az utcára, vagy menhelyre adja.

Felelősséget vállalt az állatokért, gondoskodnia kell róluk. Akármit pletykálnak is az emberek, akármit duruzsolnak a szomszédasszonyok, a biztonságos babavárás és a kicsi biztonségos élete is megoldható a cica mellett, pusztán némi odafigyelésre van szükség.

Felkészülés a baba érkezésére

  • Már a várandósság alatt is ajánlott benn tartani a cicát, és nem hagyni, hogy elkóboroljon a szomszédba. A macskák parazitafertőzését, a toxoplazmózist akár az is okozhatja, ha elkap és megeszik apró rágcsálókat, madarakat. Ez a parazita fertőzés a várandós asszonyoknál vetélést, halva szülést, vagy akár olyan születési rendellenességeket is okozhat, mint a süketség, vakság, hydrocephalus vagy epilepszia.

A toxoplazmózis a fertőzött állatok ürülékével terjed. Mivel a macskák számára az egész kert egy kényelmes, nagy alom, ajánlatos gumikesztyűben végezni a kertészeti munkákat is, nem csak az alom takarítását.

egyik macska az alomban, a másik nézi

  • Olyankor is viseljen gumikesztyűt, amikor a nyers zöldséget, gyümölcsöt mossa, vagy nyers hússal dolgozik a konyhában. Arra is figyeljen, hogy a szemét ne dörgölje meg, amíg kezet nem mostott, még ha gumikesztyűt viselt, akkor sem. Célszerű az állattal csak főtt húst etetni, óvakodjon a nyers ételek etetésétől. A fertőzések elkerülése érdekében legalább naponta kétszer szedje ki az ürüléket az alomból.
  • Vannak macskák, amelyek elég rosszul viselik a változásokat. Őket valószínűleg igencsak megviseli a baba érkezése, hát használja fel a várandósság hónapjait arra, hogy felkészítse. Játsszon le babahangokat, hadd szokja. Használjon babafürdetőt a kézmosáshoz, annak is szokja az illatát. Ha játszik ilyenkor vele, akkor a fürdető illatához kellemes érzetek társulnak majd. Jóval korábban rendezze be a babaszobát, és hagyja, hogy a cica ismerkedjen a változásokkal. Csak ez után jelölje ki számára a határokat, hogy meddig mehet, és hová nem. Egy hónappal a baba érkezése előtt már tudnia kell, és tiszteletben kell tartania a számára tilos területeket.  Persze ez nem könnyű feladat, de ha a tilos területeket elkeríti egy kartonlappal, amire kívülről ragadós anyagot tesz, akkor meg fogja tanulni, a macskák ugyanis nem szeretik azt, ami ragad.

baba mászik, cica figyelve követi

  • Ha az alomtál abban a helyiségben volt, ahol a babaszoba lesz, vagy ahhoz nagyon közel, akkor jó pár hónappal korábban kezdje el áthelyezését. Minden nap, vagy második napon kicsivel tolja arrébb. Ha túl gyorsan és váratlanul helyezi át az almot, előfordulhat, hogy a cica visszatér az eredeti helyre, és figyelmen kívül hagyva, hogy nincs itt alomtál, odapiszkít. Ha ez mégis előfordulna, a fokozatos áthelyezés ellenére, tegyen egy lefordított lavórt, vödröt arra a helyre, esetleg egy kisebb, stabil bútort.
  • Minden változást, ami a macska napirendjét érinti, legalább a baba érkezése előtt egy-két hónappal be kell állítani, legyen az az etetés, szőrápolás, játékidő, alvóhely. A macskáknak időre és fokozatosságra van szükségük, hogy hozzászokjanak a változásokhoz, és ahhoz is, hogyha a megszokott dolgokat más végzi el körülöttük.

Ha a baba hazaérkezett

  • Amikor hazaérkezik az anyuka a babával a kórházból, fontos, hogy üdvözölje a cicát, lehetőleg egy csendes, nyugodt szobában. Lehetőleg pár percet csak ketten legyenek, és utána engedjenek be mindenki mást – apukát, babát, segítő családtagot.
  • Egy textil pelenkát, ami már volt a baba alatt, tegyen le egy nyugodt helyrem hadd ismerkedjen a szagokkal a macska. Bizonyosodjanak meg arról, hogy a babaágy, a babaszoba nem elérhető helyek a cica számára. Az újszülött még korlátozottan tud mozogni, fejét sem tudja felemelni és tartani az első hetekben, a meleg és puha helyet kereső, a babához bújó cica bizony akadályozhatja a légzését. Mindig csukja be az ajtót, amikor a baba alszik.
  • A baba alvásideje a mamának is pihenőidő lehet, de szakítson időt arra ilyenkor, hogy játszik a cicával, vagy csak szeretgeti, simogatja egy kicsit. A játék, a megnyugtató dorombolás is pihentető lehet számára, hiszen kizökkenti az újszülött körüli teendők állandó körforgásából.

 

Ajánlott cikkek