A macska és a gazda egészsége

Bármely macskabarát megmondhatja, hogy kedvenc cicája még a lelkivilágára és az egészségi állapotára is jó hatással van. Persze minden cica nagyon édes, ahogy a gazdi ölébe kuporodva dorombol, és szívmelengető, ahogyan bújik, vagy összegömbölyödve alszik az ágyon. De hogyan lehetnek hatással egy ember egészségére és lelki egyensúlyára?

Gyakran választanak macskát olyan emberek, akiknek szükségük van csendre és nyugalomra, amikor hazaérnek a munkából, egy nehéz nap után. Ez a választás gyakran teljesen ösztönös, és éppen emiatt olyan divatosak a nagyvárosokban a macskás kávézók, ahová nyugodtan be lehet térni, és egy csésze forró ital mellett megnyugvást keresve cicákat lehet simogatni.

Nyugtató lélekmasszázs

cica az akvárium előtt

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a test betegségei a lélek megbetegedéséből erednek. A stresszes, feszült napokon bizony sokan tapasztalhatjuk, hogy bár éppen dolgozni kellene, kutatni-keresni valamit az interneten, de ehelyett inkább cuki cicás videókat nézünk, sokszor hosszú órákon át. Mire felállunk a gép mellől, a lelkünk és az idegeink kisimulnak. Kutatásokkal igazolták, hogy ennek egyszerű oka van: ezek a videók boldogabbá tesznek bennünket, és segítenek a negatív érzelmek elűzésében.

Bár sokan azt gondolják, hogy ez kész időpocsékolás, azért sok előnye is van, ha valaki – akár munka közben – beleles egy-egy ilyen videóba. Utána sokkal nagyobb energiával vagyunk képesek akár nehéz feladatok elvégzésére is, a gondolatok összeszedettebbek.

Egy 2011-es felmérés szerint, melyet egy Egyesült Királyságbeli jótékony szervezet, a Cats Protection végzett, azok az emberek, akik sok időt töltenek cicák társaságában, sokkal nyugodtabbak és kevésbé idegesek. A kutatásban résztvevő gazdák 87 százaléka vallotta azt, hogy mióta macskával élnek, általános közérzetük jobb lett, míg 76 százalékuk úgy gondolta, hogy a cica komoly segítséget jelent a napi stressz könnyebb leküzdésében. Nos, igen, azt állították, hogy egy békésen doromboló cicával az ölben ülni a fárasztó nap végén nem más, mint nyugtató lélekmasszázs.

A cicák nyugtató mormogása nagy mértékben hasonlít a kellemes, nyugtató, higgadt kommunikációhoz (gondoljon csak arra, hogy a síró kisbabára apuka dörmögő hangja mindig nyugtatóan hat), talán azért, mert a hang rezgésének frekvenciája abban a tartományban van, mely ösztönzi a gyógyulást.

Persze sok esetben az emberek azt gondolják, hogy a macskák tartózkodó állatok, hiányzik belőlük az empátia, különösen, ha a kutyákkal próbálják őket összehasonlítani, ám a macskák igenis képesek érzékelni, ha a gazda rossz passzban van, és ennek megfelelően is reagálnak. Egy 2015-ben született tanulmány szerint, mely az Animal Cognition magazinban jelent meg, Moriah Galvan és Jennifer Vonk közreműködésével, kijelenti, hogy a macskák képesek az emberi arcmimika értelmezésére, az alapvető érzelmi reakciók megkülönöztetésére, ez pedig lehetővé teszi, hogy minden helyzetre megfelelően reagáljanak.

cirmos és vörös macska feje

A testi előnyök

A macskák azonban nem csak lelki megnyugvást, de fizikai előnyöket is adnak gazdáiknak. A Medical News Today egy korábbi tanulmányában már kifejtette, hogy a macskagazdák körében ritkábban fordul elő szívinfarktus, de az allergia és az asztma is ritkább.

Persze ennek oka lehet egyszerűen annyi, hogy ezek az emberek eleve nyugodtabbak és jobban tudják kezelni a stresszt, de az is valószínű, hogy egy doromboló társ nyugtató hatást gyakorol az emberre, ezáltal pedig hozzájárul a szív egészségének védelméhez.

Egy másik, szintén a Medical News Today-ben megjelent cikkben azt részletezik, hogy egy állat – legyen az kutya vagy macska – mellett felnövekvő gyerek kisebb eséllyel lesz allergiás, és kevésbé valószínű kóros elhízása. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy ezeknek a csecsemőknek a bélrendszerében nagyobb számban fordulnak elő a Ruminococcus és Oscillospira nevű bélbaktériumok, melyek védő hatással bírnak. A The Journal of Allergy and Clinical Immunology publikációja szerint a macskákkal együtt élő gyermekek körében az asztma kialakulásának kockázata jóval alacsonyabb. A kutatók szerint ennek oka az, hogy a macskával való interakció során egy olyan sziálsav szívódik fel a szervezetben, mely az ember testében természetes módon nem termelődik, ám amely képes szabályozni a gyulladásos reakciókat.

Hogyan nevelnek bennünket a macskák?

A pszichológiai és fiziológiai előnyökön túlmenően kiderült, hogy a macskák is befolyásolhatják viselkedésünket, alakítják személyiségünket, és segíthetnek abban, hogy jobban éljük az életünket. Tehát nem csak mi vagyunk képesek őket nevelni és tanítani, hanem bizony mi is tanulunk tőlük és fejlődünk mellettük.

A közelmúltban egy felettébb érdekes és elgondolkodtató tanulmány látott napvilágot. A merész kijelentés, amit a kutatók megfogalmaztak az volt, hogy a macskák akár egy ember pénzügyi sikereihez is képesek hozzájárulni, mégpedig a rettegett Toxoplasma gandii által. A toxoplazmózisnak nevezett fertőzés általában nincs komoly hatással a felnőtt ember szervezetére, bár kicsi gyerekeknél, váradós asszonyoknál és gyenge immunrendszerű embereknél súlyos problémákat tud okozni. A Colorado-i Boulderi Egyetem kutatói azonban nem mást állítanak, mint hogy a Toxoplasma gondii-val fertőzött emberek sokkal hajlamosabbak olyan rizikót vállalni, olyan kockázatos befektetéseket eszközölni, melyek anyagi sikerhez is vezethetnek. A tanulmány során vizsgált esetek szerint a parazitával fertőzött felnőttek 1,4-szer gyakrabban dolgoztak az üzleti életben, és 1,7-szer gyakrabban kapott hangsúlyt életükben a vezetői és vállalkozói szellem. Nos, akár igaz, akár nem, azért valljuk be, nem sokan kockáztatnánk egy ilyen fertőzést a cél érdekében….

mosakodó macska

Az azonban tény, hogy a macskák pozitív hatással vannak a viselkedési és beilleszkedési zavarokkal küzdő, vagy autista gyermekek viselkedésére és szociális fejlődésére. Tanulmányokkal igazolták, hogy azok az autista gyermekek, amelyek cicával nőttek fel, sokkal jobb viselkedést produkálnak, könnyebben kezelhetők és jobban beilleszkednek, köszönhetően a cicák érzelmi támogatásának. A macskák közreműködésével ezek a gyerekek megtanulhatják az érzelmi kötődést, képessé válnak a figyelem adására és fogadására, mely egyébként komoly problémát jelent a számukra.

Macskák szerepe a kutatásokban

Nem mellékesen az orvosi kutatásokban is jelentős szerepet kapnak a macskák, mivel bizonyos betegségeik kifejezett hasonlóságot mutatnak bizonyos emberi betegségekkel. Még a HIV vírus és az agresszív daganatok kezelési módszereinek kutatásában is jelentős szerepet kapnak doromboló kedvenceink.

Ismeretes, hogy a macskákat is fenyegeti egy immunhiányos megbetegedés, a FIV vírus. Annak ellenére, hogy ez nem az emberi HIV vírus megfelelője, mégis nagy mértékben segítette a kutatókat a FIV-vel fertőzött macskák vizsgálata a HIV működésének komplexebb megértésében. Egy 2018. márciusában közzétett kutatás szerint a FIV-vel fertőzött macskák szervezete ellenáll az antiretrovirális terápiáknak, amelyek csökkentik a vér vírusszintjét. Ezen elindulva a kutatók úgy vélik, lehetőség van még hatékonyabb terápiákat kidolgozni a HIV kezelésére.

Azonban a macskák más módon is hozzájárulnak az emberi betegségek kutatásához. A hannoveri Norris Cotton Cancer Center, Dartmouth-Hitchcock Medical Centerben végzett kutatások szerint a toxoplazmózist okozó parazita - a Toxoplasma gondii - felhasználható különböző agresszív ráktípusok, köztük a melanoma és a petefészek daganat elleni vakcina létrehozásához. A kutatás során módosított toxoplazma vírussal ösztönözték az emberi test természetes immunválaszát, a rákos sejtek támadására összpontosítva. A macska által hordozott parazita mutáns változata a kutatók szerint bár mikroszkopikus méretű, de igazi szuper erős hős, amely hatással van bizonyos agresszív daganattípusokra, megállítja a fejlődésüket, a daganat pedig addig zsugorodik, amíg el nem tűnik.

macska az alomban kapar

Szóval, kedves gazdi, ha legközelebb éppen az almot takarítja, gondoljon bele egy pillanatra, hogy nem pusztán a kellemetlen szagú végterméket távolítja el, hanem egy olyan dolgot, amely közvetve ugyan, de talán hozzájárul az orvostudomány fejlődéséhez, ezáltal pedig emberek millióinak gyógyulásához.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult