A macska-AIDS és társai

A köznyelven a macska-AIDS-nek nevezett betegség ifejezetten rossz állapotot eredményező kór. Az oltási könyvbe FIV (Feline immunodeficiency virus) néven kerül be, amennyiben a cica a megelőző védőoltást megkapja. A FIV mellett még másik két rövidítéssel is találkozhatunk, ezek pedig a FIP és a FeLV.

A FIV, a FIP és a FeLV három komoly, sok esetben végzetes macskabetegség, melyeket vírusfertőzés okoz.

Mind a hármat másfajta vírus okozza és tudni kell, hogy csak macskák között terjed. Ugyanakkor az is tény, hogy nem minden érintett macska lesz beteg.

Ellentétben a felső légúti megbetegedéseket, melyek a levegőben terjednek, a fenti betegségeket okozó vírusoknak fizikai érintkezésre van szükségük. Tehát a fertőzött macskának ugyanott kell tartózkodnia, még ha nem is pont ugyanakkor, mint annak, amelyik megfertőződik. A FIP és a FeLV általában a fertőzött macskával való hosszan tartó, szoros kapcsolat által terjed. Ez lehet egymás ápolgatása, nyalogatása, közös étel vagy víz, közös alomtál vagy alvóhely. Ha a kijáró macska olyan helyen ürít, ahol korábban egy vírushordozó cica is piszkított, el tudja kapni a fertőzést anélkül, hogy közvetlen fizikai kontaktusba kerülnének. A FIP és a FeLV anyaállatról kölykeire is terjedhet.

macska napozik a fűben

A FIV vírus terjedésének legfőbb módja a harapás. Azok a macskák, amelyek kijárnak, nagy eséllyel keverednek verekedésbe, ez pedig már rizikó.  A FIV fertőzés áldozatai leggyakrabban kijáró, nem ivartalanított kandúrok, melyek gyakorta verekszenek össze más macskákkal, így „beszerezve” harapásokat és karmolásokat.

Egészségesnek tűnő macska is lehet hordozója ezen vírusok valamelyikének. A FeLV és a FIV vérvizsgálattal jól szűrhető. Létezik teszt a FIP vizsgálatára is, bár önmagában, minden tünet és a rizikófaktorok ismerete nélkül nem ad százszázalékos választ.

A FIV betegséget gyakran nevezi a köznyelv macska-AIDS-nek.

Bár tény, hogy a FIV és a humán HIV vírus között vannak hasonlóságok, a kettő mégsem ugyanaz.

Egyazon vírus családba tartoznak, képesek évekig a szervezetben élni anélkül, hogy betegséget okoznának, ám amint működésbe lépnek, szép lassan leépítik a szervezet immunrendszerét, védekezésképtelenné téve azt. A HIV azonban az emberek betegsége, míg a FIV a macskáké, és utóbbi nem fertőző az emberekre nézve.

vörös macska napozik a fűben

Mi a teendő?

A legelső teendő a tesztelés. Mivel a macska képes úgy hordozni a vírust, hogy nem mutat tüneteket, érdemes megvizsgáltatni. Egy erre kifejlesztett teszttel kimutatható, vajon a vírus benne él-e a szervezetében. Kölyökmacskák esetében nem feltétlenül fontos a teszt, kivéve, ha kóbor életet éltek korábban, de minden felnőtt állatnál célszerű elvégeztetni.

Nagyon fontos teendő, hogy meggátolja meg a vírus terjedését. Egyetlen módon tudja megakadályozni, hogy macskája ezen vírusok valamelyikével találkozzon, ez pedig az, ha távol tartja még a lehetőségtől is a cicát. Azaz távolt tartja más ismeretlen macskáktól, és minden olyan helytől, helyzettől, ahol fertőződhet. Erre a legjobb megoldás, ha lakáson belül tartja az állatot, és ha új cicát fogad örökbe, annál elvégezteti az ellenőrző tesztet, mielőtt hazaviszi. A FeLV és a FIV oltással megelőzhető, ennek érdekében az állatorvossal kell felvenni a kapcsolatot.

Fogadja jól a rossz hírt.

Ha kedvence FeLV vagy FIV pozitívnak bizonyul, ne adja fel a reményt. Megfelelő gondoskodással a cica még évekig élhet, akár azt követően is, hogy jelentkeznek a betegség tünetei. Időről időre új gyógymódok jelennek meg, a lehetőségek skálája egyre szélesebb.  Viselkedjen felelősségteljesen és cicáját tartsa távol más macskáktól, ne adjon esélyt, hogy másokat is megfertőzhessen. Ne feledkezzen meg arról, hogy amikor a betegség utoléri a macskát, fokozott figyelmet és gondoskodást igényel majd, erre pedig fel kell készülnie, hiszen csak így tud neki teljes, boldog életet biztosítani.

cica fekszik, fekete társa mancsolja

Kezelje a tüneteket.

Egyetlen dolgot tehet a FeLV, FIP vagy FIV fertőzött cica érdekében: segít, hogy a lehető legjobban érezhesse magát. Ez lehet olyan egyszerű feladat, mint hogy kedvenc ételét tálalja, amikor gyengébb az étvágya, esetleg simogatással, kézből etetéssel ösztönzi pár falat lenyelésére. Ügyeljen a vírus okozta szövődményekre, azok megfelelő ellátására, persze mindig az állatorvos utasításainak megfelelően.

Mikor kell orvost hívni?

Mind a három vírusos megbetegedés alapos ok a rendszeres állatorvosi vizitre. A korai jelek általában annyira gyengék, hogy a gazdák észre sem veszik, ám egy orvos pontosan tudja, mire kell figyelnie. A rendszeres vizitek között azonnal értesítse az orvost, ha a cica hasa felpüffed, de olyan apró tünetek mellett se menjen el észrevétlenül, mint a hasmenés, hányás vagy tüsszögés. Figyeljen az állat testében felbukkanó csomókra, de a karmolások, harapások is fontosak lehetnek.

A már diagnosztizált, beteg állatoknál nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés.

nyakörves cica hever az ágyon

Gátolja meg a vírus terjedését.

Egyetlen módon tudja megakadályozni, hogy macskája ezen vírusok valamelyikével találkozzon. Ez pedig az, ha távol tartja még a lehetőségtől is a cicát. Azaz távolt tartja más ismeretlen macskáktól és minden olyan helytől, helyzettől, ahol fertőződhet. Erre a legjobb megoldás, ha lakáson belül tartja az állatot, és ha új cicát fogad örökbe, annál elvégezteti az ellenőrző tesztet, mielőtt hazaviszi. A FeLV és a FIV oltással megelőzhető, ennek érdekében az állatorvossal kell felvenni a kapcsolatot.

Veszélyességi szint

Mind a három betegség kifejezetten veszélyes. Bár érdekes módon a fertőzött macskáknak csak kis hányada lesz valóban beteg, ha a betegség kialakul, a legtöbbször végzetes.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult