A kopasz macskák különleges igényei

A szőrtelen macskák már jó ideje igen népszerűek. Sokan csak enyhébb mértékben allergiásak a macskaszőrre, ezért úgy gondolják, hogy egy kopasz cicával könnyebben együtt tudnak élni, mások pedig azért kedvelik ezeket a fajtákat, mert barátságos, kedves, kissé kutyaszerű a karakterük. Azzal együtt, hogy különleges megjelenésük mellett tündériek, nem árt felkészülnie annak, aki ilyen cicát szeretne a családjába fogadni.

Ezeknek a szőrtelen állatkáknak ugyanis igen különleges gondozási igényeik vannak, tartásuk teljesen más felkészülést igényel, mint szőrös rokonaiké.

Hogy a bőr mindig egészséges legyen….

Az emberekhez hasonlóan a macskák bőre is termel olajokat. Ám a szőrtelen macskák nem képesek eltávolítani a bőrükről ezeket, ellentétben szőrös társaikkal, ezért az olajok felhalmozódnak a bőrön. Ha ezt hagyjuk, az eredmény apróbb vagy nagyobb fekete, igencsak "ragaszkodó" lerakódások a bőrön, ugyanis az olajokba beletapad a por, a piszok, de kialakulhatnak akár aknék és gennyes pattanások is. Amennyiben mégis megjelenik akár akné, akár pattanás a macska bőrén, azt fürdetési időn kívül is érdemes antibakteriális szappannal és nedves törlőkendővel áttörölni.

kopasz cica zöld növénnyel

Ennek megelőzésére, és ezáltal a bőrbetegségek elkerülése miatt a kopasz macskákat hetente fürdetni kell, kellemesen meleg vízzel, és lehetőleg hypoallergén samponnal. Lényeges, hogy a sampon ne tartalmazzon se színezékeket, se illatanyagokat. A fürdetés során ügyelni kell arra, hogy a bőrön ne maradjon egy szemernyi sampon sem, mivel az irritációt tud okozni.

Ugyanígy fontos, hogy a fürdetés után alaposan és tökéletesen megszáradjon a cica bőre, nehogy megfázzon. Ehhez elegendő egy gyengéd, de határozott áttörölgetés egy puha törülközővel.

A szőrös macskák nem csak abban élveznek előnyt, hogy a felesleges olajokat el tudják „tüntetni” a bőrökről, de a fülükben levő szőr is védelmet biztosít, hiszen a kosz, a por és a szennyeződések nem tudnak a külső hallójáratba jutni és ott megülni. A fülszőr hiányában a kopasz macskák füle gyorsan piszkos lesz, ezért a heti fürdetéssel egyidőben rutinszerűen kell takarítani a füleket is. Ez nem csak esztétikai kérdés, hanem nagyon fontos a fülgyulladás megelőzése szempontjából is.

A fülek tisztításához fültisztító folyadékra és vattapamacsokra lesz szükség. A  legtöbb fültisztító folyadék közvetlenül a fülbe csepegtethető, és általuk szinte "kihabzik" a fülből a piszok, de tény, hogy a legtöbb macska nem igazán örül annak, ha ezzel próbálkozik a gazda. Ebben az esetben a vattapamacsra érdemes csepegtetni a folyadékot, és azzal határozottan áttörölni a füleket.

A karomvágás is fontos

Akár szőrös, akár szőrtelen a cica, a rendszeres karomvágás minden gazdának feladata. Ez azért fontos, mert a hosszú karom olyan veszélyeket rejt magában, hogy a macska fennakad a különféle háztartási textíliákon (takaró, terítő, függöny, bútorkárpit, stb.), és miközben megpróbál szabadulni, leszakíthatja a karmát. Tehát nem csak a lakásban. de saját magában is kárt tud tenni.. Emellett a túl hosszúra nőtt karom már önmagában is fájdalmas, a járás is kényelmetlen a cica számára.

egy alomnyi kopasz macska kölyök kék fekvőben

A szőrtelen macskák esetében a karmok rendszeres vágása még egy ok miatt nagyon fontos. Mivel a testét nem védi szőr, így vakarózáskor nagyobb eséllyel karmolja meg a bőrét, ha pedig már eleve egy sebet kapar a macska, az könnyen elfertőződhet, ahogy a karomról a szennyeződések a sebbe kerülnek.

Persze a karomvágás sem tartozik a macska legkedveltebb programjai közé, éppen ezért érdemes már apró kölyökkortól szoktatni hozzá a cicát, akárcsak a fürdetéshez és a fülek tisztításához. Ha ez elmaradt, akkor állatorvoshoz vagy állatkozmetikushoz kell vinni a cicát.

Mindig tartsa melegen a macskát

Őszi és téli hónapokban figyelni kell arra, hogy a cica meg ne fázzon. A szőr a többi macska számára ideális hőszigetelő, ám a kopasz macskáknál ez hiányzik, így a gazdának kell meleget biztosítania a számára. Az elektromos matracok kifejezetten praktikus megoldások, de azért nem árt fél szemmel figyelni a macskát, amikor ezen heverészik. Ennek hiányában bélelje ki ágyát puha takarókkal, amelyek közé be tud bújni.

Sokan előszeretettel adnak kis ruhácskát, kötött kabátkát hideg időben a macskára, főleg, ha a lakást nem szeretik túlfűteni. Ehhez is szoktatni kell az állatot, első alkalommal biztos nem fog rajongani a hacukáért. Emellett a bőrolajok miatt a ruhák gyorsan piszkolódnak, készüljön fel rendszeres mosásukra, és arra, hogy ezáltal gyorsan elhasználódnak.

kopasz macska fekszik

A szőr azonban nem csak a hideg ellen véd, de meleg időben is segít a testhőmérséklet szabályozásában. A kopasz cicáknál ez a védelem is hiányzik, tehát tavasszal és nyáron, a meleg napokon gondoskodni kell árnyékról, akár légkondícionálásról is, vagy ennek hiányában hűtő matracról. Ha nincs egészségügyi okok miatt diétára fogva a macska, érdemes neki néha fagyasztott jutalomfalatkákkal kedveskedni.

Idális társ

Ha úgy dönt, hogy tudja vállalni ezeket az apró plusz munkákat és költségeket, garantáltan ideális és kellemes társra talál kopasz macskájában. Bújósak, kedvesek, mivel szeretik a meleget, előszeretettel bújnak a gazdi ölébe egy kis simogatásért. Emellett kifejezetten okosak és intelligensek, nevelésük egyáltalán nem nagy kihívás.

Milyen kopasz macskafajták léteznek?

Bambino

A Bambino igen apró méretű, törpe macska fajta. A szfinx és a munchkin keresztezéséből alakult ki. A neve egyébként olasz szó, mely babát, kisgyermeket jelent, utalva aprócska méretére. Néhány egyednek van egy kevéske szőre, főleg a pofán, a füleken, a lábakon és a farkon, míg mások teljesen szőrtelenek. Társaságkedvelő, kedves és játékos fajta.

Bambino macska (forrás: CatTime)

Donskoy

A még orosz szőrtelen, Don-i szőrtelen, Don szfinx néven is ismert fajta igen különleges. A szfinxtől eltérően, amelynek szőrtelensége recesszív genetikai mutációból származik, a Donskoy egy domináns génnek köszönhetően kopasz. Érdekesség, hogy néhány Donskoy-macska bizonyos mértékben szőrt növeszt télire, ahogy beköszönt a hideg idő, ám ezt az időjárás melegedésével azonnal levedli.

Dwelf

A dwelf a munchkin, az amerikai göndörszőrű és a szfinx keresztezésének eredménye. Számos mutáció mentén alakult ki a fajta szőrtelen, kompakt és elfszerű megjelenése, melyek azonban – sajnos – egészségügyi problémákat is eredményeztek, melyek elsősorban a vázrendszert érintik. Mégis, ezek a cicák nagyon kedvesek, társaságkedvelők, és kifejezetten játékosak.

dwelf macskaDwelf macska (forrás: Cats-Love to know)

Elf

Az amerikai göndörszőrű és a szfinx keresztezéseként született elf igen barátságos és játékos fajta, a dwelf némileg nagyobb méretű változata. A puha bőr tapintása olyan, mint az őszibaracké: kicsit pihés. A bőrön helyenként apró foltok jelenhetnek meg. A macska különlegessége hatalmas, meleg szeme.

elf macskaElf macska (Forrás: barecatssphynx.com)

Lykoi

A rejtélyes módon vérfarkas-macska néven is ismert lykoi nem mindig teljesen szőrtelen. Sőt, vannak egyedek, melyek teljes testét borítja a fajtára jellemző fekete-szürke bunda, míg mások javarészt szőrtelenek. Ezek közül sok cicának van szőre a pofáján, a fülek hátsó felén, a lábakon és a mancsokon. Szóval igazán mókás kis kreatúrák. Emellett különlegességük még a rövid farok is.

Lykoi macskaLykoi macska (forrás: petMD.com)

Minskin

A rövid lábú, szőrtelen fajta a munchkin és a szfinx keresztezéséből született, de létrejöttében közrejátszott még a devon rex és a burmai is. Ezeknél a cicáknál gyakran látható puha, pihés , ritka szőrzet, különösen az orron, a füleken, a lábakon és a farkon, de a has mindig szőrtelen.

Minskin macskaMinskin macska (forrás: CatsVill)

Peterbald

A peterbald igen elegáns macska, hosszú végtagokkal. Kialakulása a donskoy és a rövidszőrű orientális fajtáknak köszönhető.Tudni kell, hogy nem minden peterbald születik szőrtelenül, némely kiscicának finom, pelyhes szőre van, melyet vagy elveszít felnnőtkorára, vagy megőrzi. Sőt, esetenként születnek teljes szőrrel rendelkező peterbaldok is.

Szfinx

A legismertebb szőrtelen macskafajta a szfinx, mely Kanada szülötte és az 1960-as években alakult ki, mégpedig a természetben előforduló recesszív genetikai mutáció eredményeként, rövidszőrű macskákkal történő keresztezés útján. A cél egy egészséges, átfogó genetikai állománnyal bíró fajta kialakítása volt. Ritkán, de előfordul, hogy a szfinx testén puha, ritkás szőrzet, vagy apróbb szőrfoltok láthatók, különösen a pofa, a lábak és a farok táján.

Sphynx hibridek

Egyes tenyésztők folyamatosan kísérleteznek, hogy a szfinx szőrtelenségéért felelős mutációt felhasználva új hibrideket alkossanak. Ilyen például a SphynxieBob, a szfinx és az amerikai csonkafarkú keresztezéséből született fajta, mely 2015-ben jelent meg. Ez a macska szinte teljes mértékben megegyezik a szfinx-szel, kivéve, hogy a farka rövid, vagy teljes mértékben hiányzik. Tudni kell, hogy sem a SphynxieBob, sem más hibridek nem hivatalosan elimsert fajták!

Ukrán levkoy

A szőrtelen test és a befelé pöndörödő fülek miatt az ukrán levkoy igen különleges megjelenésű fajta. Kialakulása a donskoy és a skót lógófülű fajtáknak köszönhető. Kifejezetten játékos, barátságos cica, általában elég jól kijön más állatokkal.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az