#picoftheday, avagy jó fotók a kutyáról

Kutyát fotózni nem könnyű, hát még ha az eb egy kajla kölyök. A kutya nem néz felszólításra a kamerába vagy a teefonra, és hiába mondjuk neki, hogy „csíz”, nem fog vigyorogni. Ha vakuzunk, horrofilmbe illően világít a képen a szeme, a természetes fény pedig nem biztos, hogy elég, ha az eb éppen a kanapén hever. 

Szóval nem, nem éppen egyszerű feladat a pillanat megragadása és lefotózása, de mégis, mit tehetünk? Mit leshetünk el a profiktól?

bulldog kölyök emeli a tócsából víztől csöpögő lábát

A jó időzítés

Az, hogy mikor érdemes fotózni a kutyát, nagyban függ attól, milyen képet szeretne készíteni. Ha portrét, akkor célszerű azt egy kiadós futtatás, nagy játék után elkészíteni, míg ha ütős akcióképekre készül, akkor inkább a fárasztó tevékenységek, rohangálás, kutyafuttatóbeli bandázás előtt/alatt, a még friss kutyával vágjon bele.

Hagyja, hogy a kutya megszokja a kamerát

Az első alkalmakkor a zár kattanása, a vaku villanása furcsa lehet a kutyának. Engedje, hogy megszimatolja a fényképezőgépet, ismerkedjen a szokatlan szerkezettel. Amikor elindul fotózni, kezdje a környezettel, és ha a kutyája érdeklődően figyeli, mutassa meg neki, mi ez a gép a gazdi kezében.

Persze az ilyen felesleges kattintások egy modern digitális gépnél nem jelentenek problémát, hiszen a képek bármikor letörölhetők, de ha filmes gépe van, pazarlásnak tűnhet. Próbálja meg a film betöltése előtt kattintgatni a gépet, így az eb is megszokja, és pazarlás sincs.

A cél az, hogy az eb számára természetes és megszokott legyen, hogy a gazdi kezében egy kattogó, villogó gép van.

Kis segítség lehet, ha a kezében tart pár jutalomfalatot. Mutassa meg a kutyának a gépet, közvetlenül az orra előtt, nyomja meg a gombot, és rögtön jutalmazza. Akár mondhat is egy kulcsszót, például hogy „most fotózunk”, és egy idő után a kutya megtanulja, hogy ehhez a szóhoz csak klassz dolgok kapcsolódnak.

kölyökkutya labdát visz a szájában

A nagy számok törvénye

Témától függetlenül érvényes szabály a nagy számok törvénye. Azaz minél több képet készítünk, annál nagyobb eséllyel lesz benne több jó, sőt, talán egy-két kiváló is. Persze a sok képhez sok elem kell, szóval mindig legyen tartalék a fotós táskában.

Kapcsolja ki a vakut

Egy amatőr fotós számára az ideális időpont a képek elkészítésére a meleg, kellemes napsütés. Ha nem szeretne túl rossz képeket csinálni, érdmes délelőttönként vagy kora este, délután, enyhén borús, vagy világos időben, de árnyékban fotózni. Itt nincs szükség a vakura.

Beltéri felvételek készítéséhez azonban már kell a vaku, de inkább rendszervaku, mintsem a gép beépített vakuja. A rendszervakut fordítsa kicsit felfelé, hogy a fény a mennyezetről verődjön vissza. Soha nem szabad szemből "telibe" vakuzni az állatot.

Ha nappal van, inkább húzza el a függönyöket, hogy minél több fény jusson be a szobába, ahelyett, hogy vakut használna.

kutya a vizet nézi

A kutya szintjén

Ha a kutya fölé magasodik és lefele tekintve fényképez, pont ugyanolyan fotót készít, mint bárki más. Az ilyenekkel tele van az internet. Ám ha valami újat, jobbat szeretne, üljön, térdeljen, feküdjön a földre, a lényeg, hogy szemmagasságban legyen az ebbel. Máris láthatja, mennyire más, mennyivel jobb képek készülnek.

A háttér és a környezet

Az egyszerű hátterek, mint például a fehér homokos strand vagy a zöld fák, kiemelik kutyát. Figyeljen az oszlopokra, faágakra, hogy azok lehetőleg ne a kutya fejéből, farából nőljenek ki, de kerülje a zavaró tárgyakat is, mint például a lakásban a ruhaszárító. Nagy mélységélesség esetén ügyelni kell a fókuszra.

A színek sem mellékesek. Feket kutyát fekete, barna ebet barna, fehér blökit fehér háttér előtt fotózni csak profi megvilágítással lehet szépen, úgyhogy kezdő és amatőr fotósoknak, megfelelő felszerelés nélkül ezzel nem érdemes próbálkozni.

Ne egyedül

Kutya fotózásánál mindig jól jön egy segítő kéz, csipogó játékkal tele, főleg, ha jó portrét szeretne csinálni. Persze csak olyan ember segítségét kérje, akit a kutya elfogad és kedvel.

Az sem mellékes, hogy ha a kutya nagyon hamar izgatottá válik, amikor játékot lát, fordtíva sülhet el a dolog. Szóval a kutya személyisége, karaktere is fontos szempont.

Legyen kreatív és játékos

A nagyon távolról készült képeknél nagy a veszély, hogy azok életlenek lesznek. Nem véletlenül mondta Robert Capa,a világhírű fotós, hogy

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”

Menjen minél közelebb, hogy a téma kitöltse a képet. Akár egészen az eb arcába is hajolhat, ha például a nedves orrot szeretné kiemelni a képből. Ha az eb fejéről szeretne portrét készíteni, 45 fokos szögből fotózzon.

Nem biztos, hogy a tökéletességre kell törekedni. Lehet, hogy a kutya farka kilóg a képből, de valami miatt az lesz a legkedvesebb kép, amit akár a falra is felakaszthat kinyomtatva.

A legjobb képek általában a spontán fotók, azok, amelyeknél a gazdi nem görcsölt a beállításon, az arányosságon és millió egyéb apróságon.

Ajánlott cikkek