Tudatos növényválasztás

Sokan vagyunk, akik nem csak az állatokat, de a növényeket, virágokat is nagyon szeretjük, és örülünk, ha otthonunkat, kertünket velük díszíthetjük. Sajnos azonban nem minden szépséges növény és virág kompatibilis az állatokkal. Olyannyira nem, hogy sokuk kifejezetten mérgező, akár halálos is lehet a számukra.

Nem szabad ezért az állatokra haragudni, ugyanis sok olyan növény van, amelyik az emberekre nézve is ugyanolyan káros hatásokkal bír. Érdemes kertépítés vagy növényvásárlás előtt alaposan átböngészni a listát, mi az, amivel nem lesz probléma, mi az, ami nem csak szép, de biztonságos is kedvenceink mellett..

Törpebors

törpebors

Igen gyorsan növő fajta, mely nem véletlenül népszerű. Nagyon kevés gondozással is jól elvan, ezért elfoglalt emberek számára ideális. Még ha időnként el is felejti megöntözni, ha elfeledkezik a tápoldatról, akkor sincs gond. A jó hír pedig, hogy nem tartalmaznak kedvenceinkre ártalmas méreganyagokat, úgyhogy akkor sincs baj, ha a huncut négylábú kicsit megcsócsálja a leveleket.

Broméliafélék

Bromélia

A borméliafélék trópusi növények, talán a legismertebb közülük a guzmania, és a szépséges, fára erősítve árult tillandsia. Ezek a növények viszonylag erősek, nem igényelnek extra gondoskodást, nem tartalmaznak méreganyagokat. Még ha le is veri egy játékos kölyökkutya, vagy kiscica, akkor sem éri semmi baj az állatot, de a növény is nagy eséllyel átvészeli.

Fáskövirózsa

Kövirózsa

A fáskövirózsa, tudományos nevén echevria a sziklakertek gyöngye. Alig-alig igényel vizet a növény, és a legkevésbé sem mérgező. Nem mellesleg a népi gyógyászat aloe vera-jának hívják, gyulladáscsökkentő, hűsítő és összehúzó hatása miatt. A leveléből sajtolt cseppek a fülfájást enyhítik, a fülgyulladásra hatásosak, ezért régen fülfűnek is nevezték a növényt.

Közönséges elefántláb

Elefántláb, vagy pony tail

Az angol nevén lófarok pálmának (ponytail palm) nevezett növény gyakorlailag elpusztíthatatlan, szóval elfoglalt gazdáknak és kölyökkutya, pici cica mellé is ideális. Türzse vastag, levelei dúsak, ezért megjelenése is vonzó és dekoratív.

Illatos macskamenta

Macskamenta

A macskamenta nem csak hogy nem mérgező, de a cicák általában egyenesen imádják. Akár a szabadba ülteti, akár a lakásba telepíti, midnenhol szép látványt nyújt fényes zöld leveleivel. Az egyetlen hátránya, hogy megeshet, a cica teljes szerelembe esik a növénnyel, ezért újra és újra ilyet kell telepítenie,

Vadkakaó

Vadkakaó, avagy pénzhozó fa

A vadkakót pénzhozó fa néven is ismerik., ám sajnos nem nő rajta sem bankó, sem érme. Ez a rossz hír. A jó pedig, hogy ez a növény a legkevésbé sem mérgező, sőt, kifejezetten ajánlott allergiás és asztmás emberek számára. A majomkenyérfával rokon növény gondozása nagyon egyszerű, ezt meghálálja azzal, hogy igen mutatós.

Lepkeorchidea

Lepkeorchidea

A lepkeorchidea ma már szinte mindenhol elérhető. Nem csak gyönyörű virág, de nem is igényel túl sok gondozást. Ráadásul hihetetlen színválasztékban kaphatók, bármelyik helyiségnek elegáns megjelenést kölcsönöznek úgy, hogy még a kutya és a cica sem kerül veszélybe.

Megjegyzés

Persze az, hogy a fent felsorolt növények nem mérgezőek a házi kedvencek számára, még nem jelenti azt, hogy egy állat nem reagálhat rájuk negatívan. Az érzékenység, az allergia sok esetben teljesen egyéni reakció.

Ahogy mi, emberek lehetünk allergiásak olyan dolgokra, amelyekre mások nem, úgy ez a kedvenceinknél is előfordulhat. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy egy egyáltalán nem mérgező növény megbetegíti a kutyát vagy a cicát. Ilyen esetekben első körben azt kell megvizsgálni, hogy esetleg nem a tápoldat vagy trágyázó szer okozta-e az állat reakciót, hiszen megeshet, hogy nem a növényre allergiás, hanem valamilyen kémiai szerre, amit a növény gondozása során használtunk.

Arról se feledkezzünk meg, hogy ahol növények, virágok és állatok vannak, ott nem árt a négylábúakat folyamatosan figyelemmel tartani, egyrészt a biztonságuk érdekében, másrészt a növények szépségének és épségének megőrzése érdekében.

Ajánlott cikkek