Tíz tény a német juhászkutyáról

A német juhászkutya méltán volt hosszú évtizedeken át az egyik legnépszerűbb fajta. Bár napjainkban kissé lecsúcszott a dobogóról, azért még mindig sokan kedvelik, és tartják is ezt a csodálatos ebet, melynek története 1899-ig nyúlik vissza, és Max von Stephanitz nevéhez kötődik. A kapitány céltudatosan a legjobb kutyák felhasználásával olyan fajtát alkotott meg, amely nem csak szépséges, de magabiztos, intelligens, hűséges és munkabíró is. Aki ismeri a német juhászkutyákat, netalán magáénak is tudhat egyet vagy többet, legendákat tud mesélni e négylábú csodákról.

1. Egy német juhászkutya képes mindent felkutatni az orrával

Ezek az ebek mindent megszimatolnak – a falakat, az ajtókat, az ablakokat, és minden egyebet. Azt tudjuk, hogy a kutyák szaglása sokkal kifinomultabb, mint az embereké, hiszen az orrukban sokkal több szagló receptor van. Ám más fajtákkal összehasonlítva is a német juhászkutya jóval érzékenyebb szaglással rendelkezik, nem véletlen, hogy a rendőrség és a katonaság is előszeretettel alkalmazza ezt a fajtát, akár drog- és bombakereső, akár eltűnt emberek utáni nyomkövető kutatás munkájára.

2. A német juhászkutyák kimagaslóan okosak

Sok hazdában felmerül a gondolat, hogy lehet, német juhászkutyája okosabb, mint ő maga. És hát miért ne lehetne ez így? Ez a fajta közismert kimagasló intelligenciájáról, sok kutya képes arra, hogy akár pár ismétlés, rövid gyakorlás után elsajátítsanak új viselkedésformákat vagy feladatokat. Ráadásul legendás az a készségük, hogy együtt dolgozzanak az emberrel, imádnak gazdájuk kedvére tenni. Nem csoda hát, hogy annyi féle tevékenységben és kutyás sportban szerepelnek kimagasló eredménnyel. Mivel azonban a német juhászkutya nagyon okos, fontos a következetesség, és kiemelkedően fontos a pozitív megerősítésen alapuló nevelés, akárcsak a rendszeres és folyamatos mentális stimuláció.

német juhászkutya

3. A német juhászkutya több, mint testőr

Bizony, rettenthetetlen és magabiztos ez a fajta. A német juhászkutya határozottan megállja a helyét, legyen szó akár őrző-védő munkáról, akár a család gyermekének őrzéséről. Idegenekkel szemben mindig tartózkodóak, de soha nem ellenségesek, ez a természetes védő ösztön pedig igen megnyugtató a gazdák számára, ettől lesz ez a fajta jóval több, mint szimpla testőr. Persze mindez felelősséggel is jár a gazda részéről, hiszen sok időt kell töltenie a kutya szocializációjával, tanításával és nevelésével. Ám ha kicsi korától szoktatja az idegen emberekhez, ismeretlen állatokhoz, ahhoz, hogyan kell viselkednie velük szemben, a legjobb és legmegbízhatóbb testőrrel fog együtt élni.

4. Társak jóban, rosszban

Egy német juhászkutya gazdája sosem magányos, hiszen hűséges társa jóban és rosszban is mellette van. Bár ez a fajta az idegenekkel szemben mondig tartózkodó és nehezen oldódik fel, a gazdája és családja felé odaadó és szeretettel teli. Külön bónusz, hogy a gyerekeket nagyon szereti, és egy német juhászkutya akkor boldog, ha van feladata, ha ezt a gazdival közösen tudja végezni, ha a közelében lehet.

5. Fogas kérdés

A pásztorkutya ősöknek köszhetően a német juhászkutya úgy használja a száját, mint mi, emberek a kezünket. Ez teljesen ösztönös cselekedet náluk. A kölyök német juhásznál megfigyelhető, hogy nem csak megrágcsál mindent, de a játékait előszeretettel cipeli a szájában, sőt, mindent megfog vele, ami csak belefér. Persze a rágcsálást nem kell hagyni neki, főleg nem, ha ez a fogás és rágás a gazdi végtagjai ellen irányul, hiszen ahogy a cuki, pici kutya nő, úgy lesz egyre erősebb a fogása is. Meg kell tehát tanítani neki, hogyan irányítsa ezeket az ősi ösztönöket.

német juhászkutyák sorban egymás mellett fekszenek

6. Szőrözzünk!

Minden német juhászos gazda tudja, hogy a kutyaszőr az életük velejárója. A padlón, a bútorokon, de a ruhákon is mindenütt szőr van, amerre csak az eb megfordul. A fajta standardja szerint a német juhászkutya szőre kettős szőrzet, azaz a dús, közepesen hosszú fedőszőr alatt sűrű, tömött aljszőr van. Ez pedig nem kis mennyiség! Ráadásul nem csak hogy folyamatosan hullik a szőrzet, de évente kétszer vedlenek is a kutyák. Éppen ezért elkél nekik a segítség, ami ráadásul segítség a gazdának is a lakásban hömpölygő szőr elleni küzdelemben. A rendszeres kikefélés a megoldás erre a problémára.

7. Sokoldalú csodakutya

Aki német juhászkutyát tart, annak tudomásul kell vennie, hogy egykoron ezt a fajtát munkára tenyésztették ki. Éppen ezért szinte bármit képesek megcsinálni, nem nagyon ismernek lehetetlent, ha feladatról, munkáról van szó. A fajta testfelépítése teljes mértékben alkalmassá teszi kemény munka végzésére, ami a szolgálati munka – azaz a rendőrségi, katonai feladatok – mellett akár aktív sporttevékenység is lehet. A visszatartó erő számukra legfeljebb a gazda ideje és energiája, amit a kiképzésre tud fordítani.

német juhászkutya katonával akadálypályán

8. Aktivitás felsőfokon

Aki német juhászkutyát tart, az ne is álmodozzon arról, hogy munka után a kanapén heverészhet. Előbb irány egy kis séta a parkban, persze megtűzdelve némi gyakorlással, mert arra mindig szükség van, de még jobb, ha a kutyaiskola felé veszik az irányt. Ennek a fajtának szüksége van a rendszeres testmozgásra, arra, hogy felesleges energiáját levezesse. Ehhez pedig nem elég a nagy kert vagy udvar sem, kell a plusz tér, hely és idő. Ha nem kapja meg a kutya a számára szükséges mozgást és agytornát, bizony találni fog módot arra, hogy felesleges energiáját levezesse, ám lehet, hogy ennek a gazdi nem örül majd annyira.

9. Pásztor- és juhászkutyák között

Az FCI a Pásztor- és juhászkutyák, az AKC pedig a Terelő kutyák csoportjába sorolja a német juhászt. Szóval ne lepődjön meg, ha a kutya a legváratlanabb pillanatokban kezdi el szinatolni a gazdi hátát, lábát, karját, arcát. Csak azt teszi, amit ösztöne diktál. Annak ellenére, hogy jó ideje nem használják terelésre, ősei ösztönei erősen dolgoznak benne, így ha ez párosul az önálló gondolkodással és az intelligenciával, nem meglepő, ha a családtagokat is elkezdi bökdösve terelgetni az eb. Gyakran látni azt is, hogy séta közben a kutya elöl megy, és rendszeresen hátrafele tekinget, hogy megbizonyosodjon, a gazdi jó irányba halad mögötte.

felnőtt német juhász szájában faággal, mellette kölyök

10. Csodás társkutya

A német juhászkutya vágyik arra, hogy a gazdájával lehessen. Minél több időt vannak együtt, annál boldogabb lesz. Az, hogy ez a fajta az idegenekkel szemben tartózkodó, bár nem barátságtalan, csak még különlegesebbé teszi a családhoz való kötődést. A családtagok közül is kiválaszt egy gazdát az eb, akivel különleges, nagyon szoros kapcsolata alakul ki. Ehhez hozzájön még legendás hűségük és elkötelezettségük a család védelmezése iránt, és máris érthető, miért olyan népszerű ez a fajta.

Ajánlott cikkek